In 2015 stond Curaçao Neptunus in het Stadio Gianni Falchi in de finale tegenover Fortitudo Bologna.

ECC 2019

European Champions Cup in 2019 in Bologna

European Champions Cup in 2019 in Bologna

In 2015 stond Curaçao Neptunus in het Stadio Gianni Falchi in de finale tegenover Fortitudo Bologna.

In 2015 stond Curaçao Neptunus in het Stadio Gianni Falchi in de finale tegenover Fortitudo Bologna.
Foto: © Rob Jelsma

De organisatie voor de European Champions Cup in 2019 is maandag toegewezen aan Fortitudo Bologna. De Italiaanse landskampioen krijgt in eigen huis de kans om de eerste Europese titel sinds 2013. te veroveren. Namens Nederland nemen titelverdediger Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam deel.

Na edities in Rotterdam (2018) en Regensburg (2017) keert de European Champions Cup weer terug naar Italië. In 2016 was Rimini de laatste Italiaanse gastheer. Die club deelde de organisatie toen met San Marino. De Europese honkbalbond CEB heeft maandag de organisatie voor de editie van 2019 toegewezen aan landskampioen Bologna, dat zich samen met ASD Castenaso kandidaat had gesteld.

ASD Castenaso werd dit jaar één van de vier kampioenen in de Italiaanse Serie A2. Het Stadio Teseo Bondi, de thuisbasis van ASD Castenaso, ligt op zo’n vijftien minuten rijden van het Stadio Gianni Falchi van Fortitudo Bologna.

Deelnemersveld

Fortitudo Bologna veroverde in totaal vijf keer de belangrijkste Europese clubtitel. De laatste keer in 2013. In het finaletoernooi, dat toen nog bestond uit een best-of-three tussen de winnaars van de twee Europa Cup-toernooien, wonnen de honkballers uit Bologna op rij met 10-0 en 1-2 van landgenoot Telemarket Rimini. De andere keren dat Bologna Europees clubkampioen werd, was in 1973, 1985, 2010 en 2012. Het was in 2013 de laatste keer dat een Italiaanse club de Europese clubtitel wist te veroveren. Hierna gingen de prijzen naar San Marino (2014), Curaçao Neptunus (2015, 2017 en 2018) en L&D Amsterdam (2016).

De elfvoudig Italiaans kampioen Bologna was dit jaar in de finale van de Italiaanse Serie A1 te sterk voor Parmaclima. In de best-of-five van de Italian Baseball Series was Bolonga met 3-1 te sterk. De laatste wedstrijd werd na elf innings met 3-4 gewonnen. Met de landstitel kwalificeerde Bologna zich voor de European Champions Cup. In de strijd om de Europese clubtitel ontvangt de Italiaanse kampioen begin juni volgend jaar, zeer waarschijnlijk van dinsdag 4 tot en met zondag 9 juni, ook de landskampioenen uit Nederland (Curaçao Neptunus), Duitsland (Bonn Capitals), Tsjechië (Arrows Ostrava), België (Deurne Spartans) en Frankrijk (Rouen Huskies). Het Italiaanse ASD Rimini en het Nederlandse L&D Amsterdam completeren het deelnemersveld voor het vijfdaagse Europese clubtoernooi.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2019