Pitcher Lisa Meijering in actie tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne op het EK U19 in Staranzano.

Softbal

Wildcard Nederland voor WK U19

Wildcard Nederland voor WK U19

Pitcher Lisa Meijering in actie tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne op het EK U19 in Staranzano.

Pitcher Lisa Meijering in actie tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne op het EK U19 in Staranzano.
Foto: © Petra Mwaro

Nederland kan volgend jaar in het Amerikaanse Californië toch deelnemen aan het wereldkampioenschap voor speelsters van negentien jaar en jonger. Het Koninkrijksteam liep afgelopen zomer tijdens het Europees kampioenschap kwalificatie mis, maar heeft vandaag voor de laatste editie van het WK U19 een wildcard ontvangen van de World Baseball Softball Confederation (WBSC).

Tijdens de bestuursbijeenkomst van de WBSC werd vandaag op het hoofdkantoor van het Italiaanse Olympisch comité CONI in Rome opnieuw gesproken over de nieuwe Softball World Cups. Eerder werd door de wereld honkbal- en softbalbond al besloten om de wereldkampioenschappen softbal gelijk te trekken met het honkbal. Evenals bij het honkbal komen er ook voor het softbal mondiale toernooien in de categorieën U15, U18 en U23.

Het wereldkampioenschap voor speelsters van 19 jaar en jonger wordt aangepast naar een WK voor speelsters van achttien jaar en jonger. Vorig jaar werd het WK U19 nog in het leven geroepen als vervanger voor het WK junioren. Het eerste en meteen ook laatste U19 wereldkampioenschap wordt volgend jaar van 11 tot en met 17 augustus gehouden in het Amerikaanse Irvine (Californië). Nederland heeft vandaag voor dit toernooi van de WBSC een wildcard ontvangen.

Wildcard

Afgelopen juli miste het Koninkrijksteam de kans om zich rechtstreeks te kwalificeren voor dit WK. Tijdens het Europees kampioenschap in het Italiaanse Staranzano eindigde Oranje met acht overwinningen en drie nederlagen achter Italië, Ierland en Tsjechië op een vierde plaats. De top drie van het EK plaatste zich direct voor het WK U19. Nederland krijgt nu door de wildcard van de WBSC alsnog de kans om een team af te vaardigen naar het WK U19.

Nederland nam tienmaal eerder deel aan dit WK voor junioren, de voorloper van het WK U19. De laatste keer in 2017. In dat jaar werd Oranje in het Amerikaanse Clearwater (Florida) in een deelnemersveld van 26 teams met vier overwinningen en vier nederlagen veertiende. Na de editie van 2019 in Irvine wordt het WK U19 gewijzigd naar het WK U18, met een eerste editie in 2020. De eerste editie van de Softball U15 World Cup wordt gespeeld in 2021. In datzelfde jaar wordt ook het wereldkampioenschap voor A-landen gehouden.

Europese toernooien

Vorige week maakte de Europese softbalbond al de data en speellocaties bekend voor de Europese toernooien van volgend jaar. Het Italiaanse Bollate werd aangewezen als gastvrouw voor de European Premiere Cup, waar van 19 tot en met 24 augustus onder meer landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem aan deelneemt. Voor de organisatie van de De European Cup Winners Cup gaat de strijd momenteel tussen het Nederlandse Roef! en het Tsjechische Eagles Praha. Op dit toernooi wordt Nederland in 2019 vertegenwoordigd door Terrasvogels.

Het EK wordt volgend jaar van 30 juni tot en met 6 juli gehouden in Tsjechië. De beste zes teams op dit toernooi plaatsen zich voor het Olympisch kwalificatietoernooi. De hoofdspeellocatie van het EK wordt Ostrava in Tsjechië, waarbij ook een aantal wedstrijden worden gespeeld in onder meer Polen. De European Super Cup voor het heren softbal vindt van 26 tot en met 31 augustus 2019 plaats de Italiaanse steden Nettuno en Rome. Het wereldkampioenschap heren softbal wordt van 13 tot en met 23 juni gehouden in Praag.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal