Winke Verdick in actie voor Nederland tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea op het WK van dit jaar.

EK dames 2019

CEB start met EK honkbal voor vrouwen

CEB start met EK honkbal voor vrouwen

Winke Verdick in actie voor Nederland tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea op het WK van dit jaar.

Winke Verdick in actie voor Nederland tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea op het WK van dit jaar.
Foto: © WBSC

Na het wereldkampioenschap krijgt het Nederlands vrouwen honkbalteam een nieuw toernooi om aan deel te nemen. De Europese honkbalbond CEB start met ingang van 2019 met een Europees kampioenschap honkbal voor vrouwen. De verwachting is dat de eerste editie van het Europese toernooi uit vier deelnemers gaat bestaan.

Voor de locatie van het EK dameshonkbal is gekozen voor de Franse stad Rouen. Die keuze is niet voor niets. “Wij willen hiermee aan het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs laten zien dat we ook dit onderdeel aan het ontwikkelen zijn”, laat CEB-voorzitter Didier Seminet weten.

De Fransman gaat in eerste instantie uit van een deelnemersveld van vier teams, met in ieder geval gastvrouw Frankrijk en Nederland, dat eerder al vijfmaal actief was op een wereldkampioenschap. Ook Tsjechië probeert een team samen te stellen voor het EK. Andere kandidaten kunnen zich melden tot 1 december. Vooralsnog is er vanuit verschillende Europese federaties interesse in deelname aan het toernooi.

Wereldranglijst

“Hoe het ook gaat lopen, het EK wordt in ieder geval gespeeld in 2019”, laat Seminet ambitieus weten. Voor de speelsters van het Nederlands honkbalteam biedt het Europese toernooi een uitgelezen kans om meer wedstrijdervaring op te doen en bovendien om punten te verzamelen voor de wereldranglijst. Nederland staat momenteel, als enige Europese land, op een achtste plaats op die wereldranglijst. Het Europees kampioenschap dames honkbal wordt volgend jaar in augustus, of mogelijk al in juli in Rouen gespeeld. Meer informatie over het toernooi wordt op een later moment bekendgemaakt.

Het EK dameshonkbal is één van de Europese honkbaltoernooien die op de kalender staan voor volgend jaar. De Europese honkbalbond CEB heeft hiervoor inmiddels de locaties en data bekendgemaakt. Er worden verder kampioenschappen voor honkballers gehouden in de categorieën U12, U15 en U23. Voor het EK U12 in de eerste week van juli heeft nog geen gastheer zich gemeld. Voor de twee andere toernooien wel.

Kwalificatietoernooi

Het EK voor spelers van vijftien jaar en jonger wordt van maandag 15 tot en met zondag 21 juli gehouden in het Italiaanse Nettuno. Eerder werd ook de organisatie van de European Champions Cup al toegewezen aan een Italiaanse stad. Het Tsjechische Praag wordt van woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus gastheer voor het EK U23. Beide toernooien gelden als kwalificatietoernooi voor de wereldkampioenschap die in 2020 worden gehouden.

In 2019 keert ook het Europees kampioenschap voor A-landen terug. Dit toernooi wordt van vrijdag 6 tot en met zondag 15 september gehouden in de Duitse steden Bonn en Solingen. Behalve om de Europese titel spelen de deelnemers ook om vijf tickets voor het Europees/Afrikaanse Olympisch kwalificatietoernooi.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019