Alle drie de wedstrijden om de Curaçao Cup werden gespeeld in het Tio Daou Ballpark.

Honkbal

Curaçao wint serie van University of Illinois

Curaçao wint serie van University of Illinois

Alle drie de wedstrijden om de Curaçao Cup werden gespeeld in het Tio Daou Ballpark.

Alle drie de wedstrijden om de Curaçao Cup werden gespeeld in het Tio Daou Ballpark.

Een selectie met spelers van Curaçao, met onder meer de Koninkrijksteam-spelers Shairon Martis en Gianfranco Wawoe, heeft de vriendschappelijke serie wedstrijden om de Curaçao Cup gewonnen van de University of Illinois. De Curaçaose honkballers wonnen het eerste en derde duel en speelden in de tweede wedstrijd gelijk tegen de Amerikaanse studenten. Voor Curaçao was de serie een goede voorbereiding op de aanstaande Caribbean Cup.

Voor de derde keer werd deze week de strijd om de Curaçao Cup gehouden. In 2015 werd Curaçao winnaar in de serie tegen de Dallas Baptist University. Een jaar later verloor het team de eerste wedstrijd om de Curaçao Cup tegen Brigham Young University. De andere twee duels moesten door de regen worden afgelast. Tegen de honkballers van de University of Illinois legde Curaçao voor de tweede maal beslag op de Curaçao Cup.

De selectie van de University of Illinois arriveerde zaterdag op Curaçao en hield diezelfde avond nog een training in het Tio Daou Ballpark. Een dag later werd overdag getraind in het Johnny Vrutaal Stadion, voordat in de avond de eerste wedstrijd werd gespeeld in de strijd om de Curaçao Cup (Kopa Kòrsou).

Voorsprong

Curaçao werd voor de tweede maal winnaar van de Curaçao Cup.

Curaçao werd voor de tweede maal winnaar van de Curaçao Cup.

In het Tio Daou Ballpark in Santa Rosa opende de Amerikaanse pitcher Quinn Snarskis het duel met twee strikeouts in de eerste drie innings. Nadat Snarskis  op de heuvel was vervangen, kon Curaçao toeslaan. Twee punten brachten de thuisploeg in de vijfde inning op voorsprong. Een inning later verdubbelde Curaçao die voorsprong voor de 4-0 winst.

De Amerikaanse honkballers van de University of Illinois kwamen tot slechts drie honkslagen, waaronder twee van tweede honkman Casey Dodge (2 uit 2). Voor Curaçao opende startend pitcher Ruderly Manuel de shut-out met een sterke start, waarna uiteindelijk voormalig Major Leaguer Shairon Martis in de negende inning de wedstrijd uitgooide. Hij stond geen enkele tegenstander meer toe op de honken. Zelf sloeg Curaçao vier hits.

Gelijkspel

Maandagavond werd de tweede wedstrijd gespeeld, nadat de Amerikaanse ploeg was toegesproken door Margaret Hawthorne, de consul-generaal van de Verenigde Staten op Curaçao. De Fighting Illini opende in het Tio Daou Ballpark de score in de derde inning, maar gaf de 2-0 voorsprong hierna weg. Via runs in de vijfde en achtste inning nam Curaçao, met onder meer een solohomerun, de leiding in de wedstrijd over: 2-3.

Een tweede overwinning was nabij, maar met twee man uit sloeg Ben Troike een hoge bal naar het rechtsveld. Dat leek het einde van de wedstrijd, maar de bal werd niet goed verwerkt, waardoor Michael Michalak (3 uit 3) het gelijkmakende punt kon scoren. Daarmee eindigde het duel na negen innings in een 3-3 gelijkspel. Curaçao sloeg dit duel meer honkslagen (7 tegen 6), maar maakte ook drie veldfouten.

Kostbaar

Shairon Martis was één van de spelers uit de selectie van Curaçao.

Shairon Martis was één van de spelers uit de selectie van Curaçao.

Een veldfout werd ook kostbaar in de derde wedstrijd tussen Curaçao en de University of Illinois. Illinois kwam dit duel tweemaal terug van een achterstand, onder meer door een tweepunten-homerun van Cam McDonald. Maar uiteindelijk trokken de Amerikanen opnieuw aan het kortste eind. Een Amerikaanse veldfout na een stootslag in de achtste inning bij een 5-5 tussenstand leverde voor Curaçao twee punten op. In die achtste slagbeurt scoorde Curaçao driemaal om de winst met 8-5 naar zich toe te trekken.

Met de derde wedstrijd werd de vriendschappelijke serie tussen Curaçao en de University of Illinois afgesloten. Vandaag reizen de Amerikaanse honkballers door naar Aruba voor nog eens drie wedstrijden in drie dagen tijd tegen een Arubaanse selectie. Die wedstrijden worden gespeeld in het Winston Stadium nabij Santa Cruz.

Caribbean Cup

Curaçao maakt zich nu op voor deelname aan de eerste Caribbean Cup. De selectie reist daarvoor begin volgende maand af naar de Dominicaanse Republiek. De Copa del Caribe wordt van donderdag 6 tot en met zondag 9 december gehouden op het Campo Las Palmas, de thuisbasis van Los Angeles Dodgers in Santo Domingo. De organisatie van het toernooi is in handen van de Confederación Panamericana de Béisbol (COPABE) en de Confederación del Caribe de Béisbol (COCABE).

Voor de editie van de Copa del Caribe is Curaçao ingedeeld in poule A. De ploeg opent het toernooi donderdag 6 december met wedstrijden tegen de Maagdeneilanden en Peru. Poule B bestaat uit de nationale teams van Aruba, Haïti en de Dominicaanse Republiek. De selectie van Curaçao wordt komende weekeinde nog versterkt met een aantal spelers die in het buitenland actief zijn.

 

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal