Clubvoorzitters Stefano Michelini (Bologna), Alberto Antolini (San Marino) en Simone Pillisio (Rimini) hielden een gezamenlijke persconferentie.

Honkbal

Parma en Bologna willen samen OKT voor Tokyo 2020

Parma en Bologna willen samen OKT voor Tokyo 2020

Clubvoorzitters Stefano Michelini (Bologna), Alberto Antolini (San Marino) en Simone Pillisio (Rimini) hielden een gezamenlijke persconferentie.

Clubvoorzitters Stefano Michelini (Bologna), Alberto Antolini (San Marino) en Simone Pillisio (Rimini) hielden een gezamenlijke persconferentie.
Foto: © Baseball.it

Honkbal- en softbalclubs uit Italië verzamelden zich afgelopen zondag in Bologna voor een belangrijke bondsvergadering met het bestuur van de Italiaanse bond FIBS. Voor de volgers van het vlaggeschip van het landelijke honkbal, de Serie A1, werd de vergadering een flop. Het overleg met de huidige en gezochte clubs voor de Italiaanse hoofdklasse honkbal leverde alleen maar uitstel van besluiten op. De volgende vergadering staat nu in de agenda voor vrijdag 30 november, maar achter de schermen nam journalist Mino Prati belangrijke ontwikkelingen waar. De clubs houden zich nog diplomatiek stil, maar Parma en Bologna zouden samen graag het pré-Olympisch toernooi voor Europese landenploegen willen houden voor het ticket rechtstreeks naar de Olympische Spelen in 2020.

De twee finalisten van de Italiaanse Play-Offs 2018 hebben elkaar gevonden in het idee om samen in de regio Emilia-Romagna het toernooi voor vijf Europese landen en één Afrikaans land te organiseren in de maand september 2019. Hoofdstad van de 22.000 vierkante kilometer grote regio tussen Milaan en Florence is Bologna met 400.000 inwoners. Ruim honderd kilometer noordelijker ligt het oude hertogdom Parma, waarvan de oudste zoon van onze prinses Irene het ongekroonde staatshoofd is. Zijn Spaanse vader ligt er begraven in de kleinere universiteitsstad met bijna 200.000 inwoners.

Andere honkbalsteden in die regio zijn Modena met ruim 180.000 en Reggio Emilia met ruim 170.000 inwoners, beide gelegen tussen Parma en Bologna aan de Romeinse Via Emilia. Deze 2200 jaar oude weg verbond 187 jaar voor Christus al Placentia (nu Piacenza) met Ariminum (nu Rimini).

Conflict

Hoewel de voorzitter van Fortitudo Bologna dreigt de organisatie van de European Champions Cup 2019 terug te geven aan de CEB als hij zijn zin niet krijgt in zijn conflict met het Italiaanse bondsbestuur over de regels van het aankomende seizoen van de Serie A1, heeft Stefano Michelini dus wel positieve gedachten over het Olympisch kwalificatietoernooi in zijn Gianni Falchi stadion. Hij erkende tegenover Mino Prati van de 20-jarige website Baseball.it (1998-2018), dat hij voor de nabije toekomst over dit onderwerp een ontmoeting met vertegenwoordigers van de wereldbond WBSC in zijn agenda heeft staan.

Prati vermeldt daarbij fijntjes maar in Italië natuurlijk overbodig, dat deze wereldbond geleid wordt door Riccardo Fraccari, de vorige voorzitter van de Italiaanse honkbalbond. Diens invloed is overal zo groot, dat bijvoorbeeld Marco Mazzieri onomwonden toegaf, dat hij zijn Europese coachprijs te danken heeft aan de tussenkomst van de wereldbondvoorzitter.

Eerherstel

Fortitudo Bologna, gesponsord door UnipolSai, is de huidige landskampioen van Italië en die titel betekende voor de club al het elfde nationale succes. Hun partner in de huidige OKT-plannen heet 1949 Parma Clima en kent in Massimo Fochi, destijds kroonprins van Fraccari gedurende diens bondsvoorzitterschap, zijn belangrijkste diplomaat bij de onderhandelingen met de vertegenwoordigers van de WBSC. Zijn club verzamelde al tien landskampioenschappen en een nog steeds staand record aan Europese Cups.

Fochi was in Parma al pitcher en infielder als ploeggenoot van onze Win Remmerswaal daar (1983-1984-1985). Bij de opvolging van FIBS-voorzitter Fraccari in 2016 werd hij echter in de landelijke verkiezingen verslagen door de softbalscheidsrechter Andrea Marcon en nu ziet Fochi een kans op eerherstel bij de onderhandelingen met de wereldbond over het OKT in september aanstaande. Ongetwijfeld zal hij zich in een opgemaakt bedje voelen bij de delegatie van de WBSC.

Opstand

Onderwijl gaat de opstand van de zogenaamde Gezusters uit de Serie A1 tegen het Italiaanse bondsbestuur voort. Dat uitte zich onlangs in een unieke persconferentie door drie voorzitters en drie technische managers van Bologna, Rimini en San Marino. Doorgaans kunnen vooral de voorzitters van die clubs elkaar niet luchten of zien, maar vorige week zaten ze tegenover de journalisten schouder aan schouder af te geven op de plannen van het bondsbestuur voor de hervorming van de Serie A1, de hoogste clubcompetitie van Italië.

Twee van de drie clubvoorzitters maakten van die gelegenheid gebruik door te melden dat hun eigen positie binnen hun club voorlopig is veilig gesteld na geruchten dat ze zouden aftreden: Simone Pillisio van Rimini en Alberto Antolini van San Marino. De enige stabiele factor in dit verband was voorzitter Stefano Michelini van Bologna. Deze diende afgelopen zondag dan ook een nieuw plan in voor de Serie A1 competitie, dat op vrijdag 30 november besproken wordt. De Italiaanse feuilleton wordt vervolgd.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal