De University of Illinois werd winnaar van de eerste Aruba Cup.

Honkbal

Illinois wel succesvol tijdens Aruba Cup

Illinois wel succesvol tijdens Aruba Cup

De University of Illinois werd winnaar van de eerste Aruba Cup.

De University of Illinois werd winnaar van de eerste Aruba Cup.
Foto: © Illinois Baseball

Nadat de University of Illinois er eerder deze week niet in was geslaagd om winnaar te worden van de Curaçao Cup, waren de Amerikaanse studenten de afgelopen dagen wel succesvol op Aruba. Met onder meer twee overwinningen op een nationale selectie van Aruba werd de Fighting Illini winnaar van de Aruba Cup.

De ploeg van de University of Illinois werd deze week de eerste NCAA-honkbalselectie die wedstrijden speelde op Aruba. De ploeg verbleef van vorige week zaterdag tot dinsdag op Curaçao, waar in de strijd om de Curaçao Cup tegen een nationale selectie van Curaçao tweemaal werd verloren en eenmaal gelijk werd gespeeld. Na afloop van de wedstrijd op dinsdagavond reisde de Amerikaanse ploeg door naar Aruba voor nog eens drie wedstrijden tegen Arubaanse teams.

Op Aruba werd ditmaal wel succes geboekt. In het Winston Stadium in Santa Cruz wonnen de Amerikanen de afgelopen dagen twee van hun drie wedstrijden. Woensdagavond en vrijdagavond werd met 2-6 en 2-5 gewonnen van een nationale Arubaanse selectie. Donderdagavond was Red Machine Aruba met 3-1 te sterk. Dankzij de twee overwinningen kreeg de Amerikaanse manager Dan Hartleb na afloop van de serie de Aruba Cup uitgereikt uit handen van Rudy Lampe, de Arubaanse minister van Onderwijs, Wetenschappen en Duurzame Ontwikkeling.

Homeruns

In de eerste wedstrijd kwam Aruba na een aantal vrije lopen in de tweede inning nog wel op een 2-0 voorsprong, maar trok de University of Illinois hierna met homeruns van Branden Comia en Michael Michalak het initiatief naar zich toe. Vanaf de derde tot de zesde inning werd telkens gescoord om de achterstand om te draaien in een 2-6 overwinning. Op het pitchen van drie Amerikaanse spelers kwam Aruba dit duel niet verder dan drie hits. De wedstrijd werd bijgewoond door voormalig Arubaanse Major Leaguer Eugene Kingsale.

Een dag later kwam ook Red Machine op voorsprong, maar wist de Arubaanse club die wel vast te houden. De Arubaanse honkballers scoorden tweemaal in de vierde en één keer in de vijfde inning. Op het pitchen van Michael Halley (zes innings) en de 48-jarige veteraan Rudy Angela wist de slagploeg van Illinois, dat met zeven honkslagen wel twee hits meer had dan zijn tegenstander, alleen te scoren in de zesde inning. Voor de Amerikanen gooide Nathan Lavender zes keer drie slag en twee keer vier wijd in de eerste drie innings.

Clinic

Met de 2-5 overwinning op zaterdag werd door de Amerikanen de eerste Aruba Cup gewonnen. Aruba kwam dit duel tweemaal op gelijke hoogte, voordat de University of Illinois de wedstrijd in de vijfde inning besliste. De ploeg scoorde tweemaal voor een 2-4 voorsprong. Het laatste punt werd gescoord in de negende inning. Branden Comia sloeg in de eerste inning de allereerste pitch over de hekken voor zijn tweede homerun van deze serie.

Naast de drie wedstrijden hielden de Amerikaanse honkballers vrijdag in het Winston Stadium ook een clinic voor jeugdspelers. Daarnaast werkte de ploeg mee aan de Special Olympics clinic.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal