Steve Janssen is met ingang van 2019 de nieuwe bondscoach van Duitsland.

Honkbal

Steve Janssen aan de slag als bondscoach Duitsland

Steve Janssen aan de slag als bondscoach Duitsland

Steve Janssen is met ingang van 2019 de nieuwe bondscoach van Duitsland.

Steve Janssen is met ingang van 2019 de nieuwe bondscoach van Duitsland.
Foto: © Duck Foto Press – Corrado Benedetti

Steve Janssen gaat opnieuw aan de slag als bondscoach. De voormalige manager van het Nederlands Koninkrijksteam komt met ingang van het nieuwe jaar aan het roer te staan bij de Duitse nationale ploeg. De Deutscher Baseball und Softball Verband (DBV) heeft de aanstelling van de 46-jarige Belg vandaag bekendgemaakt.

Steve Janssen was van 2002 tot en met 2017 in twaalf seizoenen actief als coach bij het Nederlands Koninkrijksteam. Eerst nog als pitching-coach, maar na de World Baseball Classic van 2013 ook als bondscoach en fieldmanager. Janssen leidde het Nederlands Koninkrijksteam onder meer naar Europese titels in 2014 en 2016. In februari 2017 won de Belg de Coach of the Year Award van de Europese honkbalbond CEB.

In januari legde Janssen zijn taken bij Oranje neer nadat hij een aanbod had gekregen om pitching-coach te worden bij Chicago Cubs. Afgelopen seizoen was hij binnen deze organisatie actief voor AZL Cubs in de Arizona Rookie League.

Successen

In de periode waarin Janssen actief was voor het Nederlands Koninkrijksteam behaalde Oranje de nodige successen, waaronder de wereldtitel in 2011 en de halve finaleplaatsen tijdens de World Baseball Classics van 2013 en 2017. Daarnaast was Janssen in 2015 coach van het Team Europe dat in Tokyo deelnam aan de Global Baseball Match, een historische serie van twee wedstrijden tussen een Europees All Star Team en Samurai Japan. Ook was hij coach van een Europese selectie tijdens de Asia Winter Baseball League in 2017.

In dienst van de Duitse honkbal- en softbalbond keert Janssen nu weer terug in de rol als bondscoach. Hij begint op 1 januari 2019 met zijn nieuwe functie. Hij wordt dan de opvolger van Martin Helmig. Tijdens de afgelopen Super 6 kwam Duitsland onder zijn leiding niet verder dan de vijfde plaats. Eerder in de zomer eindigde Duitsland bovendien op de zesde en laatste plaats tijdens de Honkbalweek Haarlem. Ook de overige nationale teams presteerden volgens de DBV ondermaats. Om die reden heeft de Duitse honkbal- en softbalbond besloten om de top te herstructureren en onder meer de verbinding tussen de de nationale A-ploeg en de Duitse U23-selectie te versterken. Om die reden krijgt Janssen ook het U23-team onder zijn hoede.

Europees kampioenschap

Janssen moet ervoor zorgen dat Duitsland de aansluiting met Nederland en Italië weer terugkrijgt. Het eerste grote toernooi voor Janssen als bondscoach van Duitsland wordt het Europees kampioenschap, dat in september in de Duitse steden Bonn en Solingen wordt gehouden. De beste vijf teams op het EK plaatsen zich voor het Olympisch kwalificatietoernooi. Op dinsdag 10 september staan het Nederlands Koninkrijksteam en Duitsland op het Europees kampioenschap tegenover elkaar in de eerste ronde.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal