Het Italiaanse bondsbestuur met van links naar rechts: secretaris Giampiero Curti, voorzitter Andrea Marcon en vice-voorzitter Fabrizio De Robbio.

Honkbal

Italiaans bestuur buitenspel bij bespreking OKT

Italiaans bestuur buitenspel bij bespreking OKT

Het Italiaanse bondsbestuur met van links naar rechts: secretaris Giampiero Curti, voorzitter Andrea Marcon en vice-voorzitter Fabrizio De Robbio.

Het Italiaanse bondsbestuur met van links naar rechts: secretaris Giampiero Curti, voorzitter Andrea Marcon en vice-voorzitter Fabrizio De Robbio.
Foto: © FIBS/2f-Oldman

Zonder officiële aankondiging door de Italiaanse bond FIBS of door wereldbond WBSC besprak de Italiaan Riccardo Fraccari met de clubs Bologna en Parma gisterochtend de voorwaarden, waaraan hun honkbalstadions en hun organisaties moeten voldoen om het Olympisch kwalificatietoernooi voor Europa en Afrika toegekend te krijgen. Opvallend afwezig in Casalecchio di Reno, nabij Bologna, was het bondsbestuur van de Italiaanse bond.

Ook na afloop van het overleg hult de FIBS zich tot nu toe in zwijgen over het ongebruikelijk overleg tussen de Italiaanse voorzitter van de wereldbond en de twee Italiaanse clubs. Alleen de onafhankelijke website Baseball.it publiceert dankzij de goed ingevoerde journalist Mino Prati over de details uit de achterkamers van de WBSC. Al op 20 december aanstaande wordt de definitieve toekenning door de WBSC besproken bij de bestuursvergadering van de wereldbond in de Italiaanse hoofdstad Rome. Het regiobestuur van Emilia Romagna heeft al zijn ‘Yes we can!’ uitgesproken.

Een technische commissie van de WBSC gaat de komende dagen de twee stadions inspecteren. Prati voegt daaraan nog toe, dat als de Italiaanse kandidatuur niet voldoet bij die gelegenheid, de keus van de WBSC zal doorgaan naar Nederland, omdat Duitsland zijn kandidatuur inmiddels heeft ingetrokken. Het toernooi voor zes landen telt vijf wedstrijden voor iedere deelnemende ploeg zonder Play Off-wedstrijden of finale. In het geval er twee ploegen gelijk eindigen, beslist de WBSC. Deelnemende landen zijn de eerste vijf landen in de eindstand van het Europees kampioenschap in september en de continentale kampioen van Afrika. De winnaar is verzekerd van een plaats op het programma van Tokyo 2020.

Verkiezingsstrijd

De positie van het Italiaanse bondsbestuur onder leiding van voorzitter Andrea Marcon wordt met de week onzekerder. Eerder al werden de plannen tot hervormingen van de Serie A1 door de voorzitters van Bologna, Rimini en San Marino gedwarsboomd. Heikel punt is de invoering van wederom een vaste wedstrijd per week, waarbij alleen Italiaanse pitchers mogen worden opgesteld. In het afgelopen seizoen bestond volledige vrijheid voor de clubs, waardoor slechts in een gering aantal innings van de Serie A1 eigen talent zich kon ontwikkelen.

Volgend jaar reeds begint de verkiezingsstrijd om het voorzitterschap van de FIBS. Marcon is herkiesbaar, maar Simone Pillisio van Rimini is al aan zijn campagne begonnen als uitdager. Een week geleden behaalde hij zijn eerste succes, toen zijn protegee Barbara Zuelli de verkiezing won om het voorzitterschap van de regio Emilia Romagna. Deze belangrijke regio staat voor ongeveer dertig procent van de stemmen in Italiaans honkbal en softbal. Ook de Italiaanse favoriet van Fraccari (te weten diens voormalige kroonprins Massimo Fochi) zaagt aan de poten van de stoel van de bondsvoorzitter.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal