Curaçao won drie van zijn vier wedstrijden.

Curaçao

Tweede plaats voor Curaçao tijdens Copa del Caribe

Tweede plaats voor Curaçao tijdens Copa del Caribe

Curaçao won drie van zijn vier wedstrijden.

Curaçao won drie van zijn vier wedstrijden.

De honkballers van Curaçao zijn als tweede geëindigd tijdens de eerste editie van het Caribische kampioenschap. In de finale van de Copa Béisbol del Caribe verloor de ploeg met 1-11 van de ongeslagen gastheer Dominicaanse Republiek, nummer twaalf op de wereldranglijst. Aruba eindigde dit toernooi op een vierde plaats. In totaal namen zes landen deel aan de strijd om de Caribische Cup.

Campo Las Palmas, de thuisbasis van de Los Angeles Dodgers Academy in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) was de afgelopen dagen het strijdtoneel voor verschillende Caribische teams tijdens de eerste editie van de Copa del Caribe. Voor dit evenement had Peru een uitnodiging ontvangen. De andere deelnemers waren gastheer de Dominicaanse Republiek, Aruba, Curaçao, de Maagdeneilanden en Haïti. De organisatie van het toernooi was in handen van de Confederación Panamericana de Béisbol (COPABE) en de Confederación del Caribe de Béisbol (COCABE). De openingsceremonie werd donderdag bijgewoond door de voorzitters van de COPABE en de COCABE. De ceremoniële eerste bal werd gegooid door Annemieke Verrijp, de ambassadeur voor het Nederlands Koninkrijk op de Dominicaanse Republiek.

Ambassadeur Annemieke Verrijp gooide tijdens de openingsceremonie de eerste bal.

Ambassadeur Annemieke Verrijp gooide tijdens de openingsceremonie de eerste bal.

Curaçao trad in Santo Domingo onder meer aan met de voormalige profhonkballers Gianfranco Wawoe, Sherman Lacrus en Sander Boeldak. Wawoe en korte stop Shurendell Mujica waren twee spelers die eerder ook al uitkwamen voor het Nederlands Koninkrijksteam. Andere honkballers in de selectie van Curaçao waren pitchers Ruderly Manuel en Shair Lacrus, catcher Reangelo Beaumont, binnenvelders Jonathan Martijn en Terrence Josephina, buitenvelder Rojean Cleofa en aangewezen slagman Johannes Gregorius.

Calvin Maduro

Curaçao begon het toernooi donderdag met overwinningen op de Maagdeneilanden (6-7) en Peru (18-4). Daarmee verzekerde Curaçao zich ongeslagen als eerste team van een plaats in de halve finales. Evenals Curaçao bleef ook de Dominicaanse Republiek op de eerste speeldag ongeslagen. De ploeg was onder meer met 3-13 te sterk voor Aruba. Op de tweede speeldag zorgde Aruba voor een monsterscore door met maar liefst 32-2 te winnen van de nationale ploeg van Haïti. Lenin Junior Ashby was dit duel aan slag de grote uitblinker met een honkslag, tweehonkslag en driehonkslag.

Aruba werd tijdens de Copa del Caribe vertegenwoordigd door onder meer voormalig hoofdklassespelers Jourick Blanco, Jason Orman en Julio Hernandez. Mervin Gario, hoofdcoach van Hoofddorp Pioniers, maakte ook deel uit van de selectie. Evenals de aankomend seizoen als profpitcher debuterende Cal Maduro, de zoon van voormalig Major Leaguer Calvin Maduro. Andere spelers waren Eugene Helder en Kelvin Silvania, met beiden ervaring in het Amerikaanse profhonkbal. Het team stond onder leiding van manager Roderick Simon en assistent-coach Rayborne Didder, de vader van Double A-speler Ray-Patrick Didder.

Ongeslagen

Jonathan Martijn wordt gefeliciteerd na zijn homerun in de wedstrijd tegen Peru.

Jonathan Martijn wordt gefeliciteerd na zijn homerun in de wedstrijd tegen Peru.

Door de eerste plaats in poule A van Curaçao en de tweede plaats in poule B van Aruba speelden beide teams gisteren om een plaats in de finale. Ook dat duel leverde geen problemen op voor de ongeslagen honkballers uit Curaçao. In de vierde inning nam Curaçao definitief afstand van zijn tegenstander. Met vier runs liep de ploeg uit naar een 7-1 voorsprong. Uiteindelijk werd de klus geklaard in zeven innings: 12-2. Rechtsvelder Sander Boeldak (2 uit 3) sloeg met twee ploeggenoten op de honken in de zevende inning een walk-off homerun. Reangelo Beaumont (2 uit 4) was eveneens goed voor twee hits. Hij scoorde daarnaast driemaal. Voor Curaçao gooide Ruderly Manuel het gehele duel. Hij kwam tot vijf strikeouts en drie keer vier wijd. Het verlies kwam op naam van de Arubaanse pitcher Rudolph Angelo.

Aruba sloeg met negen honkslagen wel één honkslag meer dan zijn tegenstander, maar wist zijn kansen niet te verzilveren. In de andere halve finale bleef de Dominicaanse Republiek met een 8-4 overwinning op de Maagdeneilanden eveneens ongeslagen. De gastheer profiteerde van vijf veldfouten van zijn tegenstander en sloeg zelf zes hits.

Finale

In de finale was Curaçao niet bij machte om aanspraak te maken op de winst. De honkballers van de Dominicaanse Republiek, die hun eerste twee wedstrijden ook al met een mercy-rule wisten te winnen, namen ook nu een snelle comfortabele voorsprong. Na twee runs in de tweede inning volgden nog eens zeven punten in de derde inning. Nadat de ploeg van manager Luis González via twee punten in de zevende inning op 0-11 was gekomen, kon Rojean Cleofa (2 uit 3) de eer redden. Na zijn tweehonkslag kon Cleofa het enige punt voor zijn ploeg scoren op de tweede hit van deze wedstrijd van Terrence Josephina (2 uit 3). Samen met Rogier Boeldak (3 uit 3) nam dit drietal alle honkslagen van Curaçao voor zijn rekening.

De Dominicaanse Republiek werd winnaar van de eerste editie van de Copa del Caribe.

De Dominicaanse Republiek werd winnaar van de eerste editie van de Copa del Caribe.

De slagploeg van de Dominicaanse Republiek kwam in zeven innings tot veertien honkslagen, waaronder homeruns van Luis Noesís (2 uit 3) en Elio Espinal (2 uit 3). Chris Núñez (2 uit 4) en Juan Garcia (2 uit 3) sloegen eveneens twee hits voor de gastheer. Startend pitcher Risandro Pastor stond in de eerste 2 1/3 innings zeven honkslagen en vijf punten toe. Cerilio Soleana moest hierna op vier man nog eens drie punten incasseren, voordat Ramses Jamanika de rust in de wedstrijd terugbracht. Hij stond in vier innings nog maar vier honkslagen toe. Jerrison Beaumont gooide de tweede helft van de zevende Dominicaanse slagbeurt uit.

Wereldranglijst

Aruba moest vandaag genoegen nemen met een vierde plaats. De Arubaanse ploeg verloor in de strijd om het brons met 9-5 van de Maagdeneilanden. Met hun prestaties tijdens de Copa del Caribe hebben honkballers van Curaçao punten verdiend om te stijgen op de wereldranglijst. In dat klassement staan Aruba en Curaçao momenteel op een respectievelijk 67 en 68e plaats. De Maagdeneilanden staan met 1 punt op de 73e plaats. Haïti is ongeplaatst, terwijl hekkensluiter Peru achter de nummer 12 uit de Dominicaanse Republiek met een veertigste plaats het hoogst geplaatste land in het deelnemersveld was.

Uitslagen

Donderdag 6 december 2018
Poule A:
Maagdeneilanden – Curaçao: 6-7
Curaçao – Peru: 18-4 (7 innings)

Poule B:
Aruba – Dominicaanse Republiek: 13-3 (7 innings)
Dominicaanse Republiek – Haïti: 13-1 (7 innings)

Vrijdag 7 december 2018
Poule A:
Peru – Maagdeneilanden: 2-3

Poule B:
Aruba – Haïti: 32-2 (7 innings)

Zaterdag 8 december
Halve finales:
Curaçao – Aruba: 12-2 (7 innings)
Dominicaanse Republiek – Maagdeneilanden: 8-4

Om de vijfde en zesde plaats:
Peru – Haiti: 2-5

Zondag 9 december
Finale:
Curaçao – Dominicaanse Republiek: 1-11 (7 innings)

Om de derde en vierde plaats:
Aruba – Maagdeneilanden: 9-5

De selecties van Curaçao (boven) en Aruba (onder).

De selecties van Curaçao (boven) en Aruba (onder).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Curaçao