Het Nino Cavalli stadion van Parma.

Honkbal

Cynisme viert hoogtij in Italiaans schimmenspel

Cynisme viert hoogtij in Italiaans schimmenspel

Het Nino Cavalli stadion van Parma.
Het Nino Cavalli stadion van Parma.
Foto: © FIBS/PhBass

Vier weken geleden werd in Bologna bekend dat de twee Italiaanse clubs Bologna en Parma achter de coulissen van een bondsvergadering benaderd werden door vertegenwoordigers van wereldbond WBSC. De in het Zwitserse Lausanne gevestigde koepel werkt in dienst van 208 nationale honkbalbonden, maar ineens richtte de WBSC zich rechtstreeks tot de twee clubs achter de rug van het Italiaanse bondsbestuur om.

Op 6 december ontmoette de Italiaanse voorzitter van de wereldbond de Italiaanse clubbestuurders in een optimistisch gesprek over het Olympisch kwalificatietoernooi, dat moet plaatsvinden van 18 tot en met 23 september 2019. Formeel gezien wist het Italiaans bondsbestuur nog steeds van niets. Deze week ontving bondsvoorzitter Andrea Marcon eindelijk een bericht uit de driehoek Lausanne-Bologna-Parma over de OKT-plannen.

Het was uitgerekend Massimo Fochi in Parma, die het cynische schimmenspel verbrak. Fochi was in 2015 de voornaamste kandidaat om Riccardo Fraccari op te volgen als bondsvoorzitter van Italië. Maar hij verloor de stemmenstrijd tegen Andrea Marcon. Sindsdien worstelt deze Marcon in een uitputtingsslag met de grotere clubs uit de Serie A1, die zich verzetten tegen zijn hervormingsplannen.

Bevoordeeld

De clubs proberen behandeling van die plannen te traineren door steeds nieuwe ideetjes voor de volgende bespreking aan te kondigen. Bovendien lijken deze clubs nu stiekem bevoordeeld te worden door de vorige bondsvoorzitter Fraccari vanuit het hoofdkwartier van de WBSC. Zonder de Italiaanse bond erin te betrekken, overlegt Fraccari als wereldvoorzitter met de twee clubs, waardoor iedereen begrijpt dat hij wil dat Italië het toernooi krijgt en wint.

Volgend jaar staan ook de volgende verkiezingen om het bondsvoorzitterschap op de Italiaanse agenda. Marcon zal zich normaal gesproken herkiesbaar stellen, maar zijn eerste uitdagers staan zich al op te warmen: Pillisio van Rimini en Fochi van Parma. Met zijn schimmenspel buiten Marcon om ondergraaft Fraccari de positie van de huidige bondsvoorzitter en begunstigt hij de kandidatuur van Fochi, die tot en met 2015 zijn deputy in het Italiaanse bondsbestuur was. Ook meed hij in eigen land de Italiaanse pers, die steeds pas na afloop op de hoogte werd gesteld van plaats en datum van de besprekingen tussen WBSC en de twee aangezochte clubs. Na de inspecties van de stadions in Bologna en Parma spraken de clubs ieder op hun beurt met de pers. Pas na de tweede inspectie informeerde Parma het bondsbestuur van Marcon over het OKT.

Failliet

Bologna had dat niet gedaan, hoewel hun stadion eerder was geinspecteerd. Misschien was het ook tactisch makkelijker voor Bologna om nog even te zwijgen, want de club dreigt in principe nog steeds de organisatie van de European Champions Cup terug te geven, indien de club niet zijn zin krijgt in de ruzie met het bondsbestuur over de hervorming van de Serie A1. Op zich is het al vreemd, dat de querulant dan ook nog gevraagd wordt het OKT te huisvesten. Maar toekenningen door internationale honkbalkoepels staan toch al ter discussie, want de Europese bond onder leiding van de Fransman Seminet heeft een Europees kampioenschap voor nationale juniorenteams toegekend aan Nettuno, hoewel iedereen weet dat de club daar failliet is verklaard door een regionale rechter.

Interessant daarbij is het citaat door journalist Maurizio Roveri in zijn artikel op de website Baseballmania.eu, omdat hij daarin woordelijk het verhaal van Bologna-voorzitter Stefano Michelini weergaf: “Het voorstel werd geboren uit de World Baseball Softball Confederation en zijn voorzitter Riccardo Fraccari. Hij is degene die ons erover heeft geïnterpepelleerd en het idee bij ons onder heeft gebracht. Hij vroeg naar onze beschikbaarheid om het Olympisch kwalificatietoernooi voor Europa en Afrika te organiseren (…). Het is duidelijk dat dit ons zal leiden naar rigoreuze werkzaamheden om ons stadion te verbeteren. We zijn daartoe bereid. De ranglijst van werkzaamheden wordt al door ons opgesteld (…). Ik denk dat alle instanties gevoelig zullen zijn om onze club bij te staan in deze belangrijke opdracht, zoals de gemeente Bologna, de regio Emilia Romagna, het Italiaans Olympisch Comité en Ascom in de eerste lijn.”

Verbeteringen

Inmiddels zijn Joan Gonzalez en Emilio Sonnu, de inspecteurs van de WBSC ook in het Nino Cavalli stadion van Parma geweest. Daar werden ze ontvangen door Massimo Fochi, de chef van de plaatselijke commissie voor de OKT-wedstrijden in Parma, door de sportief directeur en door de algemeen voorzitter van de club 1949 Parma Clima, terwijl ook de gemeente Parma vertegenwoordigd werd door een ingenieur verantwoordelijk voor sportfaciliteiten.

Ook hier liet de WBSC de opdracht achter om vele verbeteringen aan te brengen in het stadion, zoals de verlichtingsinstallatie met het oog op directe televisie-uitzendingen, het scorebord en de chronometer voor de twintig secondenregel voor pitchers en de eerder genoemde tribuneruimten voor vip-gasten en de schrijvende, sprekende, filmende en fotograferende medewerkers van de media.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal