Kalian Sams aan slag voor het Koninkrijksteam tijdens de eerste editie van de Premier12.

Honkbal

Koninkrijksteam terug op de Premier12

Koninkrijksteam terug op de Premier12

Kalian Sams aan slag voor het Koninkrijksteam tijdens de eerste editie van de Premier12.
Kalian Sams aan slag voor het Koninkrijksteam tijdens de eerste editie van de Premier12.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Het Nederlands Koninkrijksteam keert definitief terug op de Premier12. Nederland sluit het jaar 2018 af op een achtste plaats op de wereldranglijst en mag zich daarmee opnieuw op gaan maken voor deelname aan het officieuze wereldkampioenschap. De Premier12 wordt in 2019 gehouden in vier verschillende landen.

Aan de Premier12 doen de twaalf beste landen van de wereld mee. De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft vandaag definitief bepaald welke twaalf teams dat worden. Behalve het Nederlands Koninkrijksteam, ranglijstaanvoerder Japan en titelverdediger Zuid-Korea (3) zijn dat verder de Verenigde Staten (2), Chinese Taipei (4), Cuba (5), Mexico (6), Australië (7), Venezuela (9), Canada (10), Puerto Rico (11) en de Dominicaanse Republiek (12).

De Premier12 wordt volgend jaar gehouden van zaterdag 2 tot en met zondag 17 november. Na de succesvolle eerste editie in 2015 wordt het prijzengeld voor de tweede editie verhoogd.

Olympische Spelen

Daarnaast geldt het toernooi als Olympisch kwalificatiemoment voor teams uit Azië, Oceanië en het Amerikaanse continent. Van het eindklassement van de Premier12 verdienen het hoogstgeëindigde land uit het Amerikaanse continent en het hoogstgeëindigde land uit Azië of Oceanië een Olympisch toegangsbewijs. Daarbij wordt Japan buiten beschouwing gelaten, omdat het land als gastheer van de Olympische Spelen in 2020 al direct geplaatst is.

De wedstrijden uit de eerste ronde van de Premier12 worden gespeeld in drie verschillende landen. De organisatie hiervoor is toegewezen aan Taiwan, Zuid-Korea en Mexico. Deze drie landen voeren elk een poule aan van in totaal vier landen. Als de eerste ronde na 8 november is afgesloten, reizen de twee beste landen uit elke poule door naar Japan voor deelname aan de tweede ronde. Wedstrijden uit deze Super Round worden van 11 tot en met 16 november gespeeld in het Chiba Marine Stadium en de Tokyo Dome. De Tokyo Dome is ook de gastheer van de finales op zondag 17 november. Op deze dag wordt de strijd om het goud, zilver en brons gespeeld.

Major Leaguers

aan de eerste editie van de Premier12 kwamen voor het Nederlands Koninkrijksteam, onder leiding van Hensley Meulens, onder meer voormalige Major Leaguers Jair Jurrjens, Shairon Martis, Andruw Jones en Wladimir Balentien in actie. Oranje werd met een 6-1 nederlaag tegen de Verenigde Staten uitgeschekeld in de kwartfinales. Carlten Daal werd gekozen tot beste korte stop, terwijl Randolph Oduber een onderscheiding kreeg als beste buitenvelder en voor de meeste gestolen honken.

Winnaar van de eerste editie werd Zuid-Korea, dat in de eindstrijd met 0-8 te sterk was voor Team USA. Japan legde beslag op de bronzen medaille. Italië, dat in 2015 nog wel deelnam aan de eerste editie van de Premier12, wist zich niet te kwalificeren voor de tweede editie. De Italiaanse honkballers zijn op de laatste wereldranglijst inmiddels gezakt naar de zestiende plaats.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal