Het Nederlands softbalteam treft in Zeist onder meer de nationale ploeg van Denemarken.

Softbal

Wereldtop naar Zeister Slot Tournament

Wereldtop naar Zeister Slot Tournament

Het Nederlands softbalteam treft in Zeist onder meer de nationale ploeg van Denemarken.

Het organisatiecomité van het Zeister Slot Tournament heeft het deelnemersveld rond voor de 36e editie van het toonaangevende internationale heren softbaltoernooi. Eén van de teams die op zaterdag 8 en zondag 9 juni afreizen naar Zeist, is de regerend wereldkampioen Nieuw-Zeeland.

De 36e editie van het Zeister Slot Tournament geldt als belangrijke opwarmer voor het wereldkampioenschap, dat van 13 tot en met 23 juni in Tsjechië wordt gehouden. Om die reden kan HSV Phoenix op zaterdag 8 en zondag 9 juni maar liefst vijf teams ontvangen die na afloop van het toernooi direct doorreizen naar de Tsjechische steden Praag en Havlickuv Brod voor deelname aan het WK.

“We hebben een uniek deelnemersveld”, stelt toernooidirecteur Kristina Graafstal tevreden vast. Daar is wel de nodige tijd ingestoken. Graafstal: “We zijn ruim een jaar geleden al begonnen met het benaderen van teams.” Wereldkampioen Nieuw-Zeeland had wel oren naar deelname aan het Nederlandse toernooi. En dat bleek een goede zet. “Nieuw-Zeeland was een mooie magneet voor de overige teams.” Naast Nieuw-Zeeland en Nederland komen dit voorjaar ook de WK-deelnemers Japan, Australië en Denemarken naar Zeist. De nationale ploeg van Zuid-Afrika maakt het deelnemersveld compleet. Zuid-Afrika keert na 1998 en 2008 voor de derde keer terug. In 1998 won de ploeg bij zijn debuut het toernooi.

Debuut

Nieuw-Zeeland, Australië en Japan maken in 2019 hun debuut tijdens het Zeister Slot Tournament. De nationale ploegen van Japan en Australië staan momenteel op een respectievelijk derde en vierde plaats op de wereldranglijst. Met lijstaanvoerder Nieuw-Zeeland ontvangt het Zeister Slot Tournament daarmee maar liefst drie landen uit de top 4 van de wereld. Denemarken en Zuid-Afrika staan op respectievelijk de elfde en twaalfde plaats van de wereld, terwijl Nederland negentiende is.

In Zeist is op 8 en 9 juni het Nederlands herensoftbalteam de titelverdediger. Oranje prolongeerde dit jaar de titel met een 10-6 winst in de finale tegen het Spaanse Los Internacionales. Daarmee werd Nederland voor de achtste maal winnaar van het Zeister Slot Tournament en werd Denemarken in het klassement van meeste toernooizeges gepasseerd. Denemarken heeft nog meer goed te maken tegen Nederland. De Deense ploeg werd in juni van dit jaar tijdens het Europees kampioenschap door Oranje uitgeschakeld voor een plaats in de finale. Het was de eerste overwinning van Nederland op Denemarken tijdens een EK in zes jaar tijd.

Veel spektakel

Titelprolongatie wordt in 2019 een enorme uitdaging voor de Nederlandse heren softballers. Maar dat zorgt er wel voor dat de 36e editie van het Zeister Slot Tournament garant gaat staan voor veel spektakel. Graafstal: “Met dit deelnemersveld willen we een boost geven aan het Nederlands softbal. Het toernooi wordt een goede gelegenheid voor het Nederlands team om nog een laatste paar oefenwedstrijden te spelen zo vlak voor de start van het WK.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal