Ademar Rifaela maakte in 2018 zijn debuut voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Honkbal

Guus van der Heijden Memorial Trophy voor Rifaela

Guus van der Heijden Memorial Trophy voor Rifaela

Ademar Rifaela maakte in 2018 zijn debuut voor het Nederlands Koninkrijksteam.

Ademar Rifaela is uitgeroepen tot winnaar van de Guus van der Heijden Memorial Trophy, de onderscheiding van de KNBSB voor de meest veelbelovende honkbalinternational van 23 jaar of jonger. De inmiddels 24-jarige Curaçaose profhonkballer is momenteel actief in de Dominicaanse wintercompetitie en krijgt op een later moment zijn onderscheiding uitgereikt. Rifaela maakte dit jaar tijdens de Super 6 in Hoofddorp zijn debuut voor het Nederlands Koninkrijksteam.

De op 20 november 24 jaar geworden Ademar Rifaela is sinds 2013 actief als profhonkballer in de organisatie van Baltimore Orioles. Dit jaar speelde de buitenvelder zijn vijfde seizoen in het Amerikaanse profhonkbal, nadat hij in 2013 zijn debuut had gemaakt in de Dominicaanse zomercompetitie. In dienst van de organisatie van Baltimore Orioles maakte Rifaela dit jaar zijn debuut in de Double A Eastern League.

Rifaela geldt al langer als talent in de organisatie van Baltimore Orioles en was daardoor lang in beeld bij het Nederlands Koninkrijksteam. In 2017 werd Rifaela uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Class A Carolina League. In februari 2018 debuteerde hij tijdens Spring Training met een honkslag voor de hoofdmacht van Baltimore Orioles.

Super 6

Zijn debuut voor het Nederlands Koninkrijksteam volgde zaterdag 16 september 2018. In de met 8-4 gewonnen oefenwedstrijd tegen Tsjechië sloeg Rifaela één honkslag in vier slagbeurten. Rifaela kwam tijdens de Super 6 uit in de wedstrijden tegen Tsjechië, Italië en Spanje. In drie wedstrijden kwam de Curaçaose honkballer maar liefst negen keer op de honken. Met vijf honkslagen, waaronder een tweehonkslag, sloot hij het toernooi af met een slaggemiddelde van .556. Dat was het hoogste van alle spelers van het Nederlands Koninkrijksteam. Rifaela leidde de ploeg bovendien in aantal gescoorde punten (5) en vrije lopen (4).

Aan de veelbelovende Rifaela is dankzij zijn prestaties tijdens de Super 6 de Guus van der Heijden Memorial Trophy toegekend. Rifaela is daarmee de opvolger geworden van pitcher Tom de Blok, die de onderscheiding won in zowel 2016 als 2017. Het is de 32e keer dat een winnaar is uitgeroepen. Zesmaal daarvan wist een speler uiteindelijk de Major League te halen. Dat waren Robert Eenhoorn (winnaar in 1987), Rikkert Faneyte (1990), Wladimir Balentien (2004), Roger Bernadina (2007), Didi Gregorius (2010) en Xander Bogaerts (2013).

Toros del Este

Rifaela krijgt op een later moment zijn onderscheiding uitgereikt. Momenteel is hij in de Dominicaanse Republiek actief voor Toros del Este, waarvoor hij vorig jaar ook al 33 wedstrijden speelde in de Liga de Beisbol Dominicano.

Vorige week maandag speelde hij zijn eerste officiële wedstrijd van dit seizoen. In de uitwedstrijd tegen koploper Estrellas Orientales kwam Rifaela in de zevende inning als linksvelder in het veld. Zijn eerste slagbeurt volgde in de negende inning. Met een 4-2 achterstand sloeg hij in het Estadio Tetelo Vargas een honkslag om even later na een wilde worp de eindstand te bepalen op 4-3.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal