Het nieuwe seizoen in de Golden League gaat van start op zaterdag 13 april.

Golden League

Opzet Golden League voor 2019 gewijzigd

Opzet Golden League voor 2019 gewijzigd

Het nieuwe seizoen in de Golden League gaat van start op zaterdag 13 april.
Het nieuwe seizoen in de Golden League gaat van start op zaterdag 13 april.
Foto: © Fred Versluis

De Golden League gaat in 2019 op zaterdag 13 april met negen teams van start. De Glaskoning Twins en Hoofddorp Pioniers keren volgend jaar weer terug op het hoogste niveau. Voor de beste vier teams uit de Golden League is de weg naar de Holland Series vernieuwd met een Page Playoff systeem.

Voor het eerst sinds 2015 gaat de strijd op het hoogste niveau weer tussen negen teams. De reguliere competitie bestaat uit 22 speeldagen waarop elk team in totaal dertig wedstrijden speelt, waaronder één dubbel op een zondag tegen Talent Team Holland. Na de reguliere competitie wordt de Golden League opgesplitst in een Top-4 en Bottom-4, waarbij vanaf zaterdag 31 augustus in een halve competitie verder wordt gespeeld. Aan de Bottom-4 worden ook de nummers één en twee uit de Silver League toegevoegd.

In de Top-4 speelt elk team in drie weekeinden nog eens zes wedstrijden. Vervolgens worden de twee finalisten bepaald via een Page Playoff systeem. Daarvoor speelt op zaterdag 21 en zondag 22 september de nummer één uit de Top-4 in een best-of-three tegen de nummer twee, terwijl de nummer drie in een best-of-three speelt tegen de nummer 4. De winnaar uit de serie tussen de nummers één en twee plaatst zich direct voor de Holland Series.

Holland Series

De verliezer uit de serie tussen de nummers één en twee speelt op zaterdag 28 en zondag 29 september een nieuwe best-of-three tegen de winnaar van de serie tussen de nummers drie en vier. De winnaar uit die serie wordt de tweede finalist tijdens de Holland Series. De Holland Series worden op zaterdag 5 en zondag 6 oktober door middel van een best-of-three gespeeld tijdens de Season Finals.

In de Bottom-4 speelt elk team nog eens tien wedstrijden. De beste drie teams uit deze Bottom-4 verzekeren zich direct van lijfsbehoud. De nummer 6 komt in 2020 uit in de Silver League. De nummers vier en vijf spelen tijdens de Season Finals in een best-of-three om het laatste startbewijs voor de Golden League van 2020. De verliezer van deze best-of-three komt in 2020 uit in de Silver League.

Trainingsstage

De competitie in de Golden League wordt op een aantal momenten stilgelegd. Zo wordt er vanwege een trainingsstage van het Nederlands Koninkrijksteam niet gespeeld op zaterdag 18 mei. Ook wordt er vanwege het Europees kampioenschap in het Tsjechische Ostrava niet gespeeld op de zaterdagen 29 juni en 6 juli.

In juli en augustus wordt de competitie verder onderbroken voor het Olympisch kwalificatietoernooi, het U19 wereldkampioenschap en de Europa Cup-toernooien.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League