Op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen in de hoofdklasse staan onder meer Quick Amersfoort en De Glaskoning Twins tegenover elkaar.

HB Hoofdklasse

Opzet hoofdklasse voor 2019 gewijzigd

Opzet hoofdklasse voor 2019 gewijzigd

Op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen in de hoofdklasse staan onder meer Quick Amersfoort en De Glaskoning Twins tegenover elkaar.
Op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen in de hoofdklasse staan onder meer Quick Amersfoort en De Glaskoning Twins tegenover elkaar.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Het nieuwe seizoen in de honkbal hoofdklasse gaat op donderdag 4 april van start. De opzet van de competitie is voor het aankomende seizoen op een belangrijk onderdeel gewijzigd. Zo spelen onder meer de beste vier teams via een best-of-five om een plaats in de Holland Series.

Titelverdediger Curaçao Neptunus opent het nieuwe seizoen op donderdag 4 april in Rotterdam met de eerste wedstrijd uit de serie tegen HCAW. L&D Amsterdam begint op eigen veld aan de drieluik tegen Silicon Storks, terwijl DSS en Quick Amersfoort in eigen huis respectievelijk Hoofddorp Pioniers en De Glaskoning Twins ontvangen.

In totaal speelt elk team 42 wedstrijden in de reguliere competitie. De laatste wedstrijd uit de reguliere competitie staat nu op het programma voor 28 juli. Aansluitend wordt de competitie opgesplitst in een Top-4 en Bottom-4.

Top-4

In de Top-4 speelt de nummer één uit de reguliere competitie vanaf 1 augustus een best-of-five tegen de nummer vier uit de reguliere competitie. De winnaar plaatst zich voor de Holland Series. Gelijktijdig speelt ook de nummer twee tegen de nummer drie in een best-of-five om een finaleplaats. De nummers één en twee krijgen in deze serie het thuisvoordeel.

Evenals voorgaande jaren gaan de Holland Series om een best-of-seven. De Holland Series gaan van start op donderdag 22 augustus. De maximaal zeven wedstrijden uit de Holland Series worden gespeeld in elf dagen tijd. Een eventuele zevende en laatste wedstrijd wordt gespeeld op zondag 1 september.

Bottom-4

De Bottom-4 krijgt eenzelfde gewijzigde opzet. In deze poule speelt de nummer vijf uit de reguliere competitie een best-of-five tegen de nummer acht. De nummer zes uit de reguliere competitie treft in de best-of-five de nummer zeven. Hierbij krijgen zowel de nummer vijf als de nummer zes het thuisvoordeel.

De winnaars van beide series verzekeren zich van lijfsbehoud in de hoofdklasse. De twee verliezers spelen vanaf 22 augustus onderling een nieuwe best-of-five om lijfsbehoud. De verliezer van deze serie speelt vervolgens vanaf zaterdag 28 september om een plaats in de hoofdklasse van het seizoen 2020 in een best-of-five tegen de kampioen uit de overgangsklasse. Deze serie wordt na afloop van het Europees kampioenschap en een eventueel Olympisch kwalificatietoernooi gespeeld met de eerste van de vijf wedstrijden op zaterdag 28 september.

Stilgelegd

De competitie wordt op een aantal momenten stilgelegd. Op zaterdag 29 en zondag 30 juni worden in verband met de wedstrijden uit de Major League in Londen geen wedstrijden gespeeld. Ook in de weken van 8 tot en met 21 juli en van maandag 5 tot en met 11 augustus worden geen wedstrijden gespeeld. Op die manier zijn spelers beschikbaar voor deelname aan het World Port Tournament in Rotterdam en het U23 Europees kampioenschap in Praag.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse