Simone Pillisio

Honkbal

Clubeigenaar en sponsor van Rimini stapt op

Clubeigenaar en sponsor van Rimini stapt op

Simone Pillisio

De nederlagen van vorig jaar tegen Curaçao Neptunus en tegen Parma Clima breken Rimini in januari 2019 alsnog zwaar op. De club moest in korte tijd niet alleen afscheid nemen van zijn manager Paolo Ceccaroli, maar zag vlak daarna ook clubeigenaar en sponsor Simone Pillisio vertrekken.

In Rotterdam verloor de landskampioen van Italië in juni de Europese finale in Rotterdam met 5-0 en in september ging de titelverdediger in de halve finale van de Italiaanse Play-Offs in Rimini verrassend met 1-2 onderuit tegen het slimmere Parma van manager Poma senior. Pas vier maanden later heeft bestuursvoorzitter Simone Pillisio vorige week zijn manager Paolo Ceccaroli ontslagen.

In de storm van plaatselijke protesten heeft Pillisio, tevens sinds een jaar clubeigenaar en ruimhartige sponsor, gisteren besloten ook zelf de club te verlaten. Hij maakte dat bekend via een video-interview, dat op zijn verzoek werd afgenomen door Gianluca Marcoccio van Bar del Baseball.

Van Novara naar Rimini

Pillisio was tot iets meer dan een jaar geleden de grote man van het noordelijke Novara, een club rijk aan historie en aan jonge honkballers en softbalsters, maar gebrekkig qua accommodatie. Het eerste honkbalteam kwam uit in de destijds nog bestaande Italian Baseball League, Maar toen de gemeente Novara geen medewerking verleende aan terreinuitbreiding, liet de zakenman Pillisio alles uit zijn handen vallen en nam hij de beste spelers van Novara mee naar landskampioen Rimini ter voorbereiding op seizoen 2018.

Ondanks heel veel buitenlandse pitchers, waaronder Kevin Kelly, mislukten de Europese stormloop in de complete wedstrijd van Orlando Yntema en de Italiaanse ambitie tegen de Cubaan Casanova van Parma. In de evaluatie na afloop van het seizoen liet Pillisio na maatregelen te nemen en liet hij alles bij het oude. Terwijl andere Italiaanse clubs bezig zijn hun rosters voor 2019 op te bouwen, werd Rimini-manager Ceccaroli alsnog ontslagen.

Doodsbedreigingen

Vorig jaar kocht Pillisio, nieuwkomer aan de Adriatische kust als opvolger van de 45 jaar lang aangebleven voorzitter Rino Zangheri, enthousiast spelers aan en betaalde hij salarissen, huur en onderhoud van het gemeentelijk stadion, alsmede wat bureaucratische achterstanden voor een totaal van ongeveer € 411.000. Hij erfde van zijn voorganger een succesvol gedebuteerde manager. De als pitcher, binnenvelder en slagman uitmuntende Paolo Ceccaroli veroverde in 2017 als nieuwe skipper meteen het landskampioenschap.

Vorig jaar 2018 ging het dus mis, maar de razend populaire Ceccaroli (bijnaam Ciga) leek voor het komende seizoen een herkansing te krijgen. Tot verbazing van vriend en vijand verlengde Pillisio het contract met zijn manager echter niet en stelde hij de Venezolaanse assistent van Ceccaroli aan als diens opvolger. Op sociale media stak een storm op van protesten, verwensingen en naar verluid zelfs doodsbedreigingen aan het adres van Pillisio.

Samenwerking

Woensdag werd Pillisio al aan de andere kust van Italië gesignaleerd. Hij was weer verder zuidelijk afgezakt naar Nettuno, de stad met meerdere selecties die gesolliciteerd hadden naar een plaats in de Serie A1. Het Italiaanse bondsbestuur besloot echter alleen Nettuno Baseball City toe te laten tot de hoogste competitie van het land, hoewel deze ploeg in het afgelopen seizoen afgetekend laatste in de eindstand was geworden. Het is het bestuur van deze weliswaar niet failliet verklaarde maar toch armlastige club waartoe Pillisio zich gewend heeft om mogelijk tot samenwerking te komen onderweg naar de start van het aanstaande seizoen.

Daarentegen vraagt de Italiaanse pers zich inmiddels al af wat er nu terecht moet komen van de door Pillisio verlaten club in Rimini, waarvoor hij al nieuwe buitenlandse spelers had aangetrokken, zoals de Franse pitcher Owen Ozanich van Rouen Huskies, pitcher Marc Habeck van Padova, catcher Luis Alvarez van Padova en utility Andy Vasquez van Nettuno City.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal