Twee jaar na de European Baseball Series keert het Nederlands Koninkrijksteam mogelijk terug naar Italië.

Honkbal

Olympisch kwalificatietoernooi in Italië

Olympisch kwalificatietoernooi in Italië

Twee jaar na de European Baseball Series keert het Nederlands Koninkrijksteam mogelijk terug naar Italië.
Twee jaar na de European Baseball Series keert het Nederlands Koninkrijksteam mogelijk terug naar Italië.
Foto: © Lauro Bassani

Zoals de afgelopen weken al duidelijk was geworden, heeft de World Baseball Softball Confederation (WBSC) vandaag het Olympisch kwalificatietoernooi voor Europa en Afrika officieel toegewezen aan de Italiaanse steden Parma en Bologna. Het toernooi wordt gehouden van woensdag 18 tot en met zondag 22 september 2019.

Voor de organisatie van de Olympische kwalificatietoernooien voor de Europese en Afrikaanse continenten zocht de WBSC eerst naar een mogelijkheid om beide toernooien gelijktijdig op één locatie in Nederland te houden. Daarvoor was het stadion van Hoofddorp in beeld. Toen de WBSC uiteindelijk van deze plannen af zag, bleef UVV als enige Nederlandse kandidaat over voor het OKT softbal en werd het toernooi toegewezen aan Utrecht.

Voor het OKT honkbal richtte de WBSC hierna zijn vizier op de Italiaanse steden Bologna en Parma. Die eerste stad is in juni ook al gastheer van de European Champions Cup. Vandaag werd tijdens de vergadering van de WBSC op het hoofdkantoor van het Italiaanse Olympisch Comité in Rome de definitieve toewijzingen verricht voor de verschillende OKT’s.

Finale

In de poging om dit voor de Italiaanse nationale ploeg belangrijke toernooi binnen te halen, sloeg Bologna de handen ineen met Parma. Deze stad ligt zo’n honderd kilometer noordelijker van Bologna. De twee clubs uit deze steden stonden afgelopen seizoen nog in de finale om de Italiaanse landstitel tegen over elkaar. Daarin was Bologna de sterkste, waarmee de club het elfde kampioenschap uit de clubhistorie in de wacht sleepte.

Het Olympisch kwalificatietoernooi wordt in Bologna en Parma gehouden van woensdag 18 tot en met zondag 22 september. Het toernooi volgt op het Europees kampioenschap, dat van 6 tot en met 15 september wordt gehouden in de Duitse steden Bonn en Solingen. De beste vijf teams op het EK plaatsen zich voor het OKT, waar het deelnemersveld wordt aangevuld met het sterkste land uit het Afrikaanse continent. Alleen de winnaar van het OKT plaatst zich voor de Zomer Spelen van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokyo.

Kans

Voor Italië is het gastheerschap een uitgelezen kans om zich te proberen te kwalificeren voor Tokyo 2020. De Italiaanse honkballers liepen plaatsing voor de laatste Olympische Spelen in 2008 mis en hopen nu in eigen land kwalificatie voor de Zomer Spelen te bemachtigen om na zestien jaar terug te keren op het belangrijkste sportevenement.

Het toernooi voor Europa en Afrika wordt het eerste kwalificatietoernooi. Aansluitend krijgt een tweede team de kans zich te plaatsen tijdens de Premier 12 in november. In maart volgt een OKT voor het Amerikaanse continent in Arizona, waarna een laatste intercontintentaal kwalificatietoernooi voor zes landen op een nog later te bepalen tijdstip in 2020 in Taipei City wordt gehouden. Aan dit toernooi neemt ook de nummer twee deel van het Europees/Afrikaanse OKT. Gastheer Japan is al zeker van deelname aan de Zomer Spelen van 2020.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal