Het OKT softbal wordt in 2019 gehouden op Sportpark De Paperclip.

Softbal

Olympisch kwalificatietoernooi naar Utrecht

Olympisch kwalificatietoernooi naar Utrecht

Het OKT softbal wordt in 2019 gehouden op Sportpark De Paperclip.

Het OKT softbal wordt in 2019 gehouden op Sportpark De Paperclip in Vleuten.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Het Olympisch kwalificatietoernooi voor Europa en Afrika wordt gehouden in Utrecht. De organisatie van het OKT is vandaag tijdens de bestuursvergadering in Rome door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) officieel toegewezen aan Utrecht. Het toernooi wordt gehouden van dinsdag 23 tot en met zondag 28 juli 2019.

Het Europees/Afrikaanse toernooi wordt één van de drie Olympische kwalificatietoernooien aankomende zomer. Voor dit toernooi kunnen de twee beste Afrikaanse teams en de zes sterkste Europese teams zich plaatsen. De zes Europese teams kunnen zich voor het OKT plaatsen door bij de beste zes teams te eindigen tijdens het Europees kampioenschap, dat van 30 juni tot en met 6 juli 2019 wordt gehouden in Ostrava (Tsjechië).

Tijdens het OKT in Utrecht kan vervolgens één team zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Eerder plaatsten gastheer Japan en wereldkampioen de Verenigde Staten zich al voor de Zomer Spelen in de Japanse hoofdstad. Aan het Olympisch softbaltoernooi in 2020 doen zes landen mee.

Ondersteuning

UVV was één van de zes Nederlandse clubs die geïnteresseerd waren in de organisatie van het Olympisch kwalificatietoernooi. Ook vanuit onder meer Italië, Duitsland en Tsjechië was interesse voor de organisatie. Aanvankelijk werd door de WBSC de mogelijkheid onderzocht om de Olympische kwalificatietoernooien voor het honkbal en softbal in Nederland gecombineerd op één locatie te organiseren. Toen de WBSC tenslotte van dit plan af zag, werd UVV aangewezen als gastheer voor het softbaltoernooi. Het Olympisch kwalificatietoernooi voor het honkbal wordt gehouden in de Italiaanse steden Bologna en Parma.

Bij de organisatie van het OKT softbal krijgt UVV ondersteuning van de gemeente Utrecht. Het wordt voor de tweede keer in drie jaar tijd dat de Utrechtse club gastheer wordt van een internationaal toernooi. In juli 2017 werd het Europees kampioenschap voor spelers van twaalf jaar en jonger door UVV georganiseerd. Het OKT wordt in 2019 gehouden van dinsdag 23 tot en met zondag 28 juli.

Drie toernooien

Het kwalificatietoernooi voor Europa en Afrika is de eerste van drie toernooien. Van 25 augustus tot 1 september wordt in Surrey (Canada) een OKT gehouden voor het Amerikaanse continent. De landen uit Azië en Oceanië krijgen van 24 tot en met 29 september in Shanghai (China) de kans om zich te kwalificeren voor Tokyo 2020.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal