Golden League

Speelsters hebben veel plezier tijdens The Cup

Speelsters hebben veel plezier tijdens The Cup

Voor het Haarlems Dagblad schreef Monne Reitsma het volgende artikel over The Cup van afgelopen weekend. Voor een foto overzicht van het toernooi verwijzen wij u naar het fotoalbum van Olaf Tompot.

Een vangbal maken omdat een bal tegen het dak van een sporthal geslagen wordt en daardoor recht naar beneden valt. Het kan alleen bij indoorsoftbalwedstrijden. Het seizoen 2019 werd afgelopen weekeinde in Schiedam afgetrapt met ’The Cup’.

Voor de negentiende maal stond het indoorsoftbaltoernooi op het programma. Zestien ploegen, waaronder Olympia Haarlem en het Santpoort-Zuidse Terasvogels, streden om de winst. Maar lekker bezig zijn met het eigen team was voor veel speelsters ook belangrijk.

,,Het is fijn om met je ploeggenoten weer een wedstrijdje te spelen. Als international ben ik al sinds november aan het trainen en dan is het fijn om nu voor het eerst weer even live-pitching te zien”, zegt Olympia-speelster Dinet Oosting. ,,Al is het natuurlijk wel anders spelen dan buiten. De bal is bijvoorbeeld ook anders.”

Inderdaad wordt er met een speciale zaalbal gespeeld en zijn er aangepaste regels. Zo ontbreekt een rechtsveldster in de ploegen omdat daar domweg geen ruimte voor is in de sporthal.

Een bal die in een keer over de omheining geslagen wordt is geen homerun maar een tweehonkslag. Het deert de speelsters weinig. In wedstrijden van vijftig minuten wordt lekker gespeeld.

Moeilijker

Mariëlle Vleugels zou normaliter met Olympia Haarlem meedoen maar kijkt nu in trainingspak toe. Zij is namelijk een van de organisatoren van het evenement. ,,Het wordt wel steeds moeilijker om het toernooi rond te krijgen.

De sport wordt kleiner en eerlijk gezegd is het ook niet het goedkoopste toernooi om aan deel te nemen. De ploegen dienen 345 euro te betalen om mee te mogen doen. En met die bijdragen halen wij er onze onkosten overigens niet uit.”

Standaard komen er zes Amerikaanse ploegen naar het toernooi. Er wordt door en Amerikaanse organisatie een reis naar Europa aangeboden en daarbij hoort ook deelname aan The Cup.

,,Er waren echter dit jaar niet voldoende aanmeldingen waardoor de teams worden aangevuld met speelsters van onder andere Jong Oranje. Omdat ze vaak met tieners komen vallen de prestaties soms wat tegen. Al is er altijd wel een team bij dat verrast. Maar over het algemeen zijn de Europese ploegen sterker. Daarom zijn we ook blij met teams uit Groot-Brittannië en Tsjechië”, zegt Vleugels.

De Nederlandse inbreng komt van vier Golden League-teams en vier Silver League-ploegen. ,,Ik vind het leuk om ook eens tegen andere teams te spelen”, zegt Oosting nadat landskampioen Olympia met 11-0 heeft afgerekend met het een klasse lager spelende Red Lions.

Dat Olympia dat nog doet zonder een hoofdcoach deert Oosting niet. ,,We hebben trainers en kunnen ons programma draaien. Pas in het seizoen is het belangrijk dat we een coach hebben.”

Teammanager Lars Looijen neemt in Schiedam voorlopig de honneurs waar. ,,Ik maak de opstelling en de rest regelt zich op dit moment van zelf. In Nederland zijn niet voldoende coaches beschikbaar. Natuurlijk hebben we oud-bondscoach Juni Francisca gevraagd, maar hij heeft bedankt. We kunnen zo een coach uit het buitenland halen, maar we hebben geen woonruimte voor hem of haar.”

Bij Terrasvogels staat Edwin Pieneman als gelegenheidscoach langs de lijn. Normaliter is hij actief als coach bij Hiversum Hurricanes.

Ook bij de club uit Santpoort-Zuid is er nog geen coach aangesteld. ,,Ik maak me daar niet druk om”, zegt de ervaren speelster Karin Tuk. We hebben met Stefan Vessies een prima trainer. Desnoods doen we het straks zelf.”

Ook voor Tuk is het toernooi in Schiedam vooral even lekker gezellig bezig zijn met het team. We moeten plezier hebben en ondertussen probeer je verder de punten waar je aan moet werken te verbeteren”, zegt Tuk, die met de nationale ploeg negen keer in de week traint.

Overigens ontbreekt bij Oranje ook nog altijd een bondscoach. ,,Ik zou niet weten hoe het daar mee staat. Ik neem aan dat ze achter de schermen druk bezig zijn”, zegt Tuk. ,,We hebben prima trainers bij de nationale ploeg lopen en het draait.”

Collega-international Oosting onderschrijft dat laatste. ,,Het voelt niet alsof we iets missen op dit moment. We hebben gewoon trainers en dat is op dit moment voldoende.”


Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League