Het lijkt erop dat Rimini een groot aantal belangrijke spelers ziet vertrekken.

Honkbal

Rimini loopt leeg in Italiaanse flipperkast

Rimini loopt leeg in Italiaanse flipperkast

Het lijkt erop dat Rimini een groot aantal belangrijke spelers ziet vertrekken.
Het lijkt erop dat Rimini een groot aantal belangrijke spelers ziet vertrekken.
Foto: © FIBS/PhotoBass

Door het recente weglopen van Simone Pillisio, eigenaar en voorzitter en sponsor van European Champions Cup-deelnemer Rimini, is de Italiaanse transfermarkt in drie weken verworden tot een flipperkast. Vanwege strengere regels ter bescherming van het aantal Italiaanse spelers in de clubteams van de Serie A1 werd al verwacht, dat de clubs zouden proberen de beste Italianen bij elkaar los te weken. Nu blijkt dat Pillisio het plunderen van zijn oude club herhaalt en spelers meeneemt naar zijn volgende club, raken andere clubs in paniek en schieten ook de spelers heen en weer van de ene naar de andere kant van het smalle schiereiland. Ondertussen heeft bondsvoorzitter Andrea Marcon voor nog meer onzekerheid gezorgd door de pers te verwijzen naar nader onderzoek door de juridische autoriteit van de Italiaanse bond FIBS.

Iets meer dan een jaar geleden verliet voorzitter Pillisio zijn Serie A1-club in het uiterst noordelijke Novara. Daarbij nam hij zijn belangrijkste spelers mee naar het zuidelijker Rimini. Daar wilde hij vorig jaar de European Champions Cup binnenhalen, waarop de club al bijna dertig jaar kniezend moet wachten. Helaas verloor zijn club in Rotterdam de finale van titelverdediger Curaçao Neptunus. Pillisio moest hierop in eigen land door in de hoop dat zijn manager Paolo Ceccaroli wel de landstitel kon prolongeren. Maar ook dat mislukte en Ceccaroli werd ontslagen door Pillisio.

Het ontslag van Ceccaroli gebeurde pas binnen de huidige transferperiode, die in Italië loopt van 1 januari tot en met 31 maart. In de storm van protesten tegen het dumpen van lokaal en nationaal idool Ceccaroli vluchtte Pillisio de stad uit en flipperde hij van de oostkust naar de westkust

Nieuwe aankopen

Pillisio sprak onmiddellijk met het bestuur van Nettuno City en binnen een paar dagen werd daar bekend gemaakt dat de ex-voorzitter van Novara 2017 en ex-voorzitter van Rimini 2018 in de loop van 2019 ook voorzitter van Nettuno gaat worden. Pillisio is nu general manager van de club, waaraan hij beloofde nieuwe aankopen van Rimini als Hannibal’s olifanten mee te nemen over de Apennijnen naar Nettuno. Mede door Pillisio ziet Rimini deze dagen acht belangrijke spelers vertrekken naar andere clubs: pitchers Ricardo Hernandez, Jose Ruiz en Yuri Morellini, alsmede binnenvelders Alberto Ustariz, Freddy Noguera en David Angulo, alle zes naar Nettuno City. Ruiz en Angulo liepen een jaar geleden ook al achter Pillisio aan van Novara naar Rimini. De gebroeders Nicola en Giovanni Garbella zouden dit seizoen overgaan van Rimini naar Godo.

Van de vier door Pillisio al eerder voor Rimini gecontracteerde buitenlandse spelers heeft hij catcher Luis Alvarez en utility Andy Vasquez al toegezegd aan zijn nieuwe club Nettuno City. Inmiddels is bekend geworden dat de derde nieuwkomer voor Rimini niet naar Rimini zal komen, maar komend seizoen uit gaat komen voor Parma Clima. Het betreft hier de geboren Canadees Mark Habeck, die met zijn Franse paspoort in Italië niet mag worden beschouwd als buitenlander in de Serie A1. Pitcher Habeck zou naar Rimini overkomen van Padova, een van de clubs die zich vrijwillig terugtrokken uit de Serie A1. Tot nu toe is onduidelijk gebleven wat er gaat gebeuren met de vierde nieuwkomer bedoeld voor Rimini, te weten pitcher Owen Ozanich van Rouen Huskies. De Franse international koos voor een plek in de stal van Rimini, die nu leeg blijkt te lopen.

Reglementen

Gisteren heeft ook bondsvoorzitter Andrea Marcon zich voor het eerst uitgelaten over de kwestie Pillisio en zijn functioneren bij zowel Rimini als Nettuno. Marcon deed dat in een gesprek met journalist Mino Prati van de Italiaanse honkbalwebsite Baseball.it. Daarin verwees Prati naar nieuwe uitlatingen van Pillisio, die betrekking hadden op voornoemde spelers van Rimini naar Nettuno en andere spelers, die door Nettuno in 2018 waren uitgeleend maar dit jaar terugkomen naar de zuidelijkste stad van de Serie A1.

Marcon antwoordde: “We monitoren de situatie. Pillisio is voor de bond nog steeds officieel voorzitter van Rimini. We verifiëren nauwkeurig wat Pillisio gisteren in de persconferentie heeft gezegd. We bewaken de naleving van reglementen en observeren de situatie in de Serie A1, waarbij de inschrijving van Nettuno City nog afhangt van verbintenissen. Onze reglementen verbieden het om betrokken te zijn bij besturen van meerdere clubs tegelijk. Meer wil ik en kan ik niet zeggen. Ik respecteer ten volle de autonomie van de justitiële organen van onze bond ten opzichte van de beleidsmakers van de FIBS.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal