De lotingen werden verricht in het Royal Olympic Hotel in Athene.

EK dames 2019

Lotingen verricht voor Europese toernooien

Lotingen verricht voor Europese toernooien

De lotingen werden verricht in het Royal Olympic Hotel in Athene.

Tijdens het congres van de WBSC Europe heeft de Europese softbalbond ESF vandaag in het 5-sterrenhotel Royal Olympic in Athene de lotingen verricht voor de Europese kampioenschappen van dit jaar. Voor het EK is het Nederlands Koninkrijksteam in poule C onder meer ingedeeld bij Rusland, de nummer vijf van het vorige Europese kampioenschap.

De bestuursleden van de Europese softbalbond ESF en de Europese honkbalbond CEB hadden zich vandaag in de Griekse hoofdstad Athene verzameld voor het gezamenlijke congres, die onder de paraplu van de WBSC Europe werd gehouden.

Voor de start van het congres in het Royal Olympic Hotel werd de KNBSB bedankt voor de organisatie van de Super 6 van afgelopen september. Daarvoor mocht directeur Bart Volkerijk een aandenken in ontvangst nemen uit handen van Gabriel Waage en Didier Seminet, de voorzitters van respectievelijk de ESF en CEB.

Europees kampioenschap

Aansluitend werden, in het bijzijn van het Nederlandse ESF-bestuurslid Petra Arends, de lotingen verricht voor de Europese softbaltoernooien in 2019. Voor het Europees kampioenschap werd het Nederlands Koninkrijksteam in poule C ingedeeld met onder meer Polen (12e op het vorige EK) en Hongarije (22e op het vorige EK). Nog nooit eerder speelde het Koninkrijksteam een interland tegen deze twee tegenstanders.

De sterkste tegenstandster uit poule C wordt Rusland, twee jaar geleden nog de nummer vijf op het EK. Van de Russische softbalsters won het Koninkrijksteam tijdens de Super 6 nog met 13-1. Ook werd achtmaal gewonnen tijdens de afgelopen EK’s. De laaste nederlaag tegen Rusland op een Europees kampioenschap stamt uit 2003, toen de Russen in de Play-Offs met 2-3 te sterk waren.

Olympisch kwalificatietoernooi

De andere teams uit de poule van Oranje zijn Ierland (15e op het vorige EK) en Denemarken (20e op het vorige EK). Eenmaal eerder stonden Nederland en Ierland tegenover elkaar. Dat leverde op het vorige EK een 0-12 zege op voor Oranje. Van Denemarken werden tot dusver dertien interlands gewonnen.
Overigens timmert Ierland met het oog op het Olympisch kwalificatietoernooi hard aan de weg. Door het actief werven van collegespeelsters uit de Verenigde Staten werd vorig jaar al een tweede plaats behaald tijdens het U19 Europees kampioenschap en een derde plaats tijdens het U22 Europees kampioenschap. De beste zes teams op het EK van 2019 plaatsen zich voor het Olympisch kwalificatietoernooi.

Tienvoudig Europees kampioen Italië is voor het EK in poule B ingedeeld met Spanje, Oostenrijk, Oekraïne, Israel en Turkije. Poule A is samengesteld met gastvrouw Tsjechië, Zweden, Frankrijk, België, Slowakije en Litouwen. In poule D nemen Groot-Brittannië, Griekenland, Duitsland, Kroatië en Zwitsersland het tegen elkaar op. Het EK wordt gespeeld in de Tsjechische steden Ostrava en Frydek Mistek en de Poolse steden Rybnik en Żory.

U16 Europees kampioenschap

Vandaag werd ook de loting verricht voor het Europees kampioenschap voor speelsters van zestien jaar en jonger. Het EK wordt van maandag 29 juli tot en met zaterdag 3 augustus 2019 gespeeld in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Aan dit U16-toernooi nemen vijftien teams deel. In de eerste ronde treft Nederland in poule D de nationale teams van Oekraïne en Polen.

Poule A bestaat uit Tsjechië, Groot-Brittannië, Kroatië en Israel. Poule B is samengesteld uit Duitsland, Rusland, België en Hongarije. Italië voert poule C aan met verder de nationale teams van Frankrijk, Slovenië en Turkije.

Europees kampioenschap Coed Slowpitch

Bij de loting voor de twaalfde editie van het Europees kampioenschap Coed Slowpitch is Nederland in poule A ingedeeld met Groot-Brittannië, Tsjechië, gastheer Hongarije, Servië en Oostenrijk. De Nederlandse softballers en softbalsters maken hun debuut op het EK en staan daarmee direct tegenover tienvoudig Europees kampioen Groot-Brittannië. De Britse ploeg won de eerste tien edities, maar verloor de Europese titel twee jaar geleden aan Duitsland.

De overige vijf teams komen uit in poule B. Dit zijn titelverdediger Duitsland, Ierland, België, Italië en Bulgarije. Het EK Coed Slowpitch wordt van maandag 15 tot en met zaterdag 20 juli gehouden in Boedapest (Hongarije).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019