Brisbane Bandits veroverde de vierde Australische titel op rij.

Honkbal

Van Mil sluit bewogen seizoen af met titel

Van Mil sluit bewogen seizoen af met titel

Brisbane Bandits veroverde de vierde Australische titel op rij.
Brisbane Bandits veroverde de vierde Australische titel op rij.
Foto: © Brisbane Bandits

Loek van Mil heeft voor het eerst het kampioenschap veroverd in de Australian Baseball League. De Nederlandse pitcher won vandaag met Brisbane Bandits de beslissende wedstrijd uit de finaleserie tegen Perth Heat, nog geen twee maanden na zijn noodlottige ongeval dat een einde leek te maken aan zijn seizoen in Australië. Voor de club uit Brisbane was het de vierde titel op rij.

Loek van Mil begon in november aan zijn vierde seizoen in de Australische competitie, het eerste jaar waarin hij uitkwam voor Brisbane Bandits. In zijn eerste drie seizoenen speelde de Nederlandse pitcher voor Adelaide Bite. Maar vlak na de start van de competitie sloeg het noodlot toe voor de Nederlandse international. Na een ernstig ongeval werd Van Mil op 9 december met meerdere schedelbreuken in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis van Canberra.

De Nederlandse honkbalwereld hield zijn adem in, maar wonder boven wonder verliep het herstel van de speler van Curaçao Neptunus zo voorspoedig, dat hij na zes dagen het ziekenhuis mocht verlaten en twee weken geleden op 17 januari al terug kon keren op de heuvel. Iets meer dan een maand na zijn noodlottige ongeval waarbij hij tijdens een wandeling urenlang bewusteloos op de grond had gelegen, nadat hij bij een val met zijn hoofd op een rots terecht was gekomen.

Dwayne Kemp

Zijn rentree was net op tijd om zich met Brisbane Bandits op te maken voor de Australische Play-Offs. Daarin werd Van Mil zelfs de winnend pitcher in de derde en beslissende wedstrijd tegen Canberra Cavalry. In de eindstrijd stond Van Mil met zijn Bandits tegenover viervoudig kampioen Perth Heat. Die tegenstander leverde geen problemen op. Na 3-2 winst in de eerste wedstrijd uit de best-of-three, waarin Van Mil donderdag in twee innings geen enkel punt toestond, werd vandaag ook met 9-4 gewonnen om de vierde titel op rij te winnen. Brisbane Bandits is daarmee de eerste club uit de Australian Baseball League die hierin is geslaagd.

In de Play-Offs had Perth Heat nog gezorgd voor de uitschakeling van Sydney Blue Sox, de club van Dwayne Kemp. De international had een uitzonderlijk debuut in de Australische competitie. Kemp leidde de Australian Baseball League in aantal honkslagen (55) en werd met een slaggemiddelde van .348, op de Zuid-Afrikaanse Major Leaguer Gift Ngoepe na, de beste slagman van Sydney Blue Sox. Hij was bij zijn club bovendien de nummer twee in aantal tweehonkslagen (12) en binnengeslagen punten (32).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal