WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari (tweede van links) en Ana Gabriela Guevara Espinoza (derde van links) bij de ondertekening van de overeenkomst.

Honkbal

Megadeal WBSC: WK U23 naar Mexico

Megadeal WBSC: WK U23 naar Mexico

WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari (tweede van links) en Ana Gabriela Guevara Espinoza (derde van links) bij de ondertekening van de overeenkomst.
WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari (tweede van links) en Ana Gabriela Guevara Espinoza (derde van links) bij de bekendmaking van de samenwerking tussen de WBSC en CONADE.
Foto: © WBSC

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft gisteravond in Mexico-City een megadeal gesloten met de CONADE, de uitvoerende organisatie op het gebied van sport en cultuur voor de Mexicaanse overheid. Een belangrijk onderdeel van die overeenkomst is dat Mexico de gastheer wordt van het wereldkampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger in 2020. Later vandaag houdt de WBSC in Mexico eveneens een bijeenkomst waarin de poule-indelingen voor de Premier12 van dit jaar worden bekendgemaakt.

Vier maanden geleden won Mexico tijdens het WK U23 het allereerste mondiale honkbalkampioenschap. In het Estadio Edgar Renteria in Barranquilla (Colombia) werd de nog ongeslagen titelverdediger Japan in tien innings met 2-1 verslagen. Het leidde tot een enorme golf van felicitaties van bekende Mexicanen op social media. Het nationale team van Mexico bestond tijdens het toernooi uit de meest talentvolle honkballers uit de Liga Mexicana de Beisbol (LMB). In de eerste speelronde werd onder meer met 7-14 gewonnen van het Nederlands Koninkrijk.

Naar aanleiding van het enorme succes tijdens het WK U23 is de WBSC een samenwerking aangegaan met de National Commission for Physical Culture and Sport (CONADE) in Mexico. Onderdeel van die samenwerking is onder meer de opleiding van coaches en scheidsrechters in Mexico. Ook de promotie van Baseball5 op Mexicaanse scholen maakt hier onderdeel van uit.

Internationale evenementen

Daarnaast gaat de WBSC meer met Mexico samenwerken voor de organisatie van internationale evenementen. De eerste is het wereldkampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger. De organisatie voor de editie van 2020 is door de WBSC toegewezen aan Mexico. Ook in 2016 werd dat toernooi al in Mexico gehouden. In dat jaar was Monterrey de hoofdspeelstad. CONADE heeft ook al interesse getoond in de organisatie van het WK softbal en het eerste WK Baseball5.

Namens de WBSC en de CONADE ondertekenden gisteren de Italiaanse voorzitter Riccardo Fraccari en de Mexicaanse directeur Ana Gabriela Guevara Espinoza in Mexico-City een memorandum van overeenstemming. Voor de organisatie van de derde editie van het WK U23 wordt daarbij samengewerkt met de Mexican Baseball Federation (FEMEBE).

Nederlands Koninkrijk

Op een later moment worden de speelsteden voor het wereldkampioenschap gekozen. Het Nederlands Koninkrijksteam krijgt dit jaar van woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus tijdens het U23 Europees kampioenschap in Praag de kans om zich te kwalificeren voor het WK. Tegenstanders in de eerste ronde op dat EK worden Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Vandaag houdt de WBSC opnieuw een bijeenkomst in Mexico-City. Tijdens die bijeenkomst worden onder meer de poule-indelingen en de speelsteden voor de Premier12 bekendgemaakt. Aan dit toernooi nemen de twaalf beste landen van de wereld deel, waaronder het Nederlands Koninkrijk. De tweede editie van dit officieuze WK wordt van 2 tot en met 17 november gehouden in onder meer Mexico, Taiwan, Zuid-Korea en Japan.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal