WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari (midden) maakt de poule-indelingen voor de Premier12 bekend.

Honkbal

Premier12: Zware loting Koninkrijksteam

Premier12: Zware loting Koninkrijksteam

WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari (midden) maakt de poule-indelingen voor de Premier12 bekend.
WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari (midden) maakt de poule-indelingen voor de Premier12 bekend.

Team Kingdom of the Netherlands reist voor de tweede editie van de Premier12 af naar Mexico. Dat is vanavond tijdens een speciale bijeenkomst in Mexico-City bekendgemaakt door de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Voor de eerste ronde van dit officieuze wereldkampioenschap is het Koninkrijksteam ingedeeld in de loodzware poule A met Team USA, thuisland Mexico en de Dominicaanse Republiek.

De Premier12 wordt gehouden van zaterdag 2 tot en met zondag 17 november. Aan het toernooi nemen de twaalf beste landen op de wereldranglijst van de wereldbond (WBSC) deel. In 2015 werd er in de eerste editie van het toernooi gespeeld in twee groepen van zes teams. Tijdens een speciale bijeenkomst in Casa Jalisco, het verblijf van de gouverneur van de staat Jalisco heeft de Italiaanse WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari meer details bekendgemaakt over het belangrijkste toernooi van dit honkbaljaar.

Fraccari onthult met Andrés Manuel, de president van Mexico, de trofee voor de Premier12. Rechts staat Ana Gabriela Guevara, directeur van CONADE.
Fraccari onthult met Andrés Manuel, de president van Mexico, de trofee voor de Premier12. Rechts staat Ana Gabriela Guevara, directeur van CONADE.

Tijdens de tweede editie van de Premier12 wordt op drie verschillende locaties een voorronde gespeeld in een groep van vier landen. Eerder werd al bekendgemaakt dat de wedstrijden uit de eerste speelronde worden verdeeld over Mexico, Zuid-Korea en Taiwan. Het vervolg van het toernooi wordt gespeeld in Japan. Oranje is ingedeeld in de ‘Mexicaanse groep’.

Wereldkampioen

In deze groep neemt de nummer acht van de wereldranglijst het op tegen de Verenigde Staten (nummer 2 op de wereldranglijst), Mexico (nummer 6) en de Dominicaanse Republiek (nummer 12). De Amerikanen bereikten in 2015 de finale van de Premier12, waarin zij verloren van Zuid-Korea. Mexico werd afgelopen oktober wereldkampioen tijdens het mondiale toernooi voor spelers van 23 jaar en jonger.

De poule-indelingen en speelsteden werden vandaag door de WBSC bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Mexico-City. Gisteren ondertekende WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari in deze Mexicaanse hoofdstad al een overeenkomst voor een verregaande samenwerking met de CONADE, de uitvoerende instantie op het gebied van sport en cultuur voor de Mexicaanse overheid. Onderdeel hiervan is de organisatie van het WK U23 in Mexico.

Estadio de Beisbol Charros de Jalisco

De wedstrijden van het Nederlands Koninkrijksteam worden gespeeld in het Estadio de Béisbol Charros de Jalisco in Zapopan nabij Guadalajara, de hoofdstad van de Mexicaanse staat Jalsica in het noordwesten van Mexico. Het stadion is gebouwd in 2011 en biedt plaats aan 16.500 toeschouwers. Estadio de Béisbol Charros de Jalisco is de thuisbasis van Charros de Jalisco, de regerend kampioen uit de Mexican Pacific League (LMP). Enrique Alfaro Ramírez, gouverneur van Jalisco en Armando Navarro Peña, voorzitter van Charros de Jalisco, waren vanavond in Mexico-City bij de bekendmaking van de WBSC aanwezig. Andere aanwezigen waren onder meer Ana Gabriela Guevara, directeur van CONADE en Enrique Mayorga, voorzitter van de Mexicaanse honkbalbond FEMEBE.

Titelverdediger en regerend Olympisch kampioen Zuid-Korea (3) leidt in de Gocheok Sky Dome in Seoul als gastheer poule C met verder de nationale teams van Cuba (5), Australië (7) en Canada (10). Wereldranglijstaanvoerder Japan reist voor de eerste ronde af naar Taichung (Taiwan) voor wedstrijden uit poule B tegen Chinese Taipei (4), Venezuela (9) en Puerto Rico (11). De wedstrijden uit de eerste ronde voor deze poule worden gespeeld in het Taichung Intercontinental Stadium. De Premier 12 gaat op zaterdag 2 november van start met de eerste wedstrijden in Mexico.

Onderlinge resultaten

Rob Cordemans in actie in de wedstrijd tegen Mexico tijdens het WK van 2003.
Rob Cordemans in actie in de wedstrijd tegen Mexico tijdens het WK van 2003.

Grote favoriet in de groep van het Koninkrijksteam zijn de Verenigde Staten. Op weg naar de finale van de eerste editie van de Premier12 schakelde Team USA, met huidige MLB’ers als Adam Frazier en Brett Phillips, zowel het Koninkrijksteam (kwartfinale) als Mexico (halve finale) uit. De Mexicanen eindigden in de poule met Zuid-Korea, Amerika en Japan op de vierde plaats en werden uiteindelijk ook vierde in het eindklassement. De Dominicanen verloren al hun wedstrijden in 2015 en hebben hun top-12 rangschikking vooral te danken aan hun MLB-spelers die in de World Baseball Classic goed presteerden.

De laatste onderlinge duels voor Oranje met de tegenstanders uit de groep zijn al weer enige tijd terug. Team USA versloeg Oranje in de kwartfinales van de Premier12 met 6-1. De Dominicaanse Republiek was voor het laatst de tegenstander van het Koninkrijksteam in aanloop naar de Premier12 van 2015. In een oefenwedstrijd in Taiwan wonnen de Dominicanen met 5-3. De laatste keer dat het Koninkrijksteam tegenover Mexico stond, is zelfs al ruim vijftien jaar geleden. Tijdens het WK van 2003 in Cuba stond Rob Cordemans als startend pitcher op de heuvel toen de Mexicanen met 6-3 werden verslagen.

Super Round

De twee beste teams uit elk van de de drie groepen kwalificeren zich voor de zogenaamde ‘Super Round’, waarin wordt gestreden om een finaleplaats. Wedstrijden uit deze Super Round worden van 11 tot en met 16 november gespeeld in het ZOZO Marine Stadium in Chiba en de Tokyo Dome. De Tokyo Dome is ook de gastheer van de finales op zondag 17 november. Op deze dag wordt de strijd om het goud, zilver en brons gespeeld.

De Premier12 vormt voor het Koninkrijksteam de slagroom op de taart in een zeer belangrijk seizoen waarin Olympische kwalificatie op het spel staat. In juli speelt Oranje eerst het World Port Tournament, gevolgd in september door het Europees kampioenschap in Duitsland en het Olympisch kwalificatietoernooi in Italië. Voor twee landen uit de continenten Azië, Oceanië en Amerika fungeert de Premier12 al als Olympisch kwalificatiemoment.

https://www.facebook.com/WBSC/videos/379982676149780/

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal