De problemen in Rimini begonnen begin dit jaar nadat manager Paolo Ceccaroli door voorzitter Simone Pillisio werd ontslagen.

Honkbal

Deelname Rimini aan Serie A1 onzeker

Deelname Rimini aan Serie A1 onzeker

De problemen in Rimini begonnen begin dit jaar nadat manager Paolo Ceccaroli door voorzitter Simone Pillisio werd ontslagen.
De problemen in Rimini begonnen begin dit jaar nadat manager Paolo Ceccaroli door voorzitter Simone Pillisio werd ontslagen.
Foto: © Rob Jelsma

Voor het derde jaar op rij is het in de aanloop naar het Italiaanse honkbalseizoen onzeker of de Italiaanse Serie A1 van start gaat met Rimini. Na een forse leegloop bij de Italiaanse bekerwinnaar sprak Vincenzo Mignola, de vice-voorzitter van de Italiaanse bond FIBS, in een interview met de Italiaanse website Baseballmania de verwachting uit dat Rimini er niet in zal slagen om dit jaar deel te kunnen nemen aan de Serie A1.

La mia sensazione personale e che probabilmente il Rimini non riuscira a restare nel campionato“, liet Mignola optekenen door de journalist van Baseballmania. Dit betekent dat zijn persoonlijke gevoelens verwachten, dat Rimini niet erin zal slagen in de competitie te blijven.

Bij navraag door Honkbalsite.com bij de FIBS naar de juiste interpretatie van deze deze ‘persoonlijke gevoelens’ van Mignola over de nabije toekomst van de Serie A1 club Rimini, laat communicatiemanager Marco Landi weten dat het bondsbureau het standpunt houdt dat Rimini nog geen bericht aan de FIBS in Rome heeft gestuurd over eventuele afzegging voor de Serie A1 van het komend seizoen. Voor wat de FIBS betreft gaat die competitie dit jaar dus nog gewoon van start met acht clubs.

Toekomst

Landi preciseert namens de Italiaanse bond, dat volgens officiële gegevens de voorzitter van Rimini nog steeds Simone Pillisio heet en dat men uit de media verneemt, dat deze Pillisio vaak met journalisten spreekt over de toekomst van de Serie A1 club Nettuno City, maar niets verklaart over de toekomst van zijn club Rimini. Landi voegt hier aan toe dat zijn vice-voorzitter Mignola reageerde op een vraag over geruchten en dat hij dat deed met persoonlijke gevoelens, maar hij liet zich niet nader uit over de inhoud van die persoonlijke verwachtingen. Daardoor behouden die gedachten van de verantwoordelijke honkbalbestuurder hun waarde en maakt het artikel van Baseballmania duidelijk dat de kans groot is dat Rimini alsnog niet in april deelneemt aan de competitie en daardoor in juni ook niet aan de European Champions Cup.

Deze verwachting is niet helemaal een verrassing meer voor de volgers van het recente nieuws uit het Italiaanse honkbal. Sinds de protesten en dreigementen aan het adres van voorzitter Pillisio van Rimini, haalde deze zo veel spelers van Rimini over om mee te gaan naar zijn nieuwe club Nettuno City, dat er te weinig kwaliteit in Rimini over blijft om enigszins op niveau mee te doen aan de hoogste Italiaanse competitie.

Leeggeplunderd

Behalve aan Nettuno verloor Rimini ook twee nieuwe pitchers aan Parma Clima. Deze twee clubs hebben inmiddels aan pers en publiek deze nieuwe overschrijvingen van spelers bevestigd. De binnenlandse transfermarkt is nu halverwege en sluit eind maart. Hoewel andere clubs regelmatig berichten over weer een nieuwe speler, blijft het in Rimini zorgwekkend stil. Alles lijkt erop alsof de roemrijke club in zak en as zit nu de dug-out wordt leeggeplunderd door de deserterende voorzitter.

Als deze Adriatische depressie voortduurt, moet ook het Europese honkbal rekening houden met consequenties voor het jaarlijks toernooi, dat door de CEB wordt georganiseerd en dit jaar wordt gehouden in Bologna en het nabije Castenaso. Daar komen in juni acht clubs bij elkaar om te strijden om de European Champions Cup, waarvoor de voornaamste kandidaten zijn de Italiaanse landskampioen Fortitudo Bologna, de Italiaanse bekerwinnaar Rimini, de Nederlandse landskampioen Curacao Neptunus en zijn medefinalist 2018 L&D Amsterdam. Als Rimini niet erin slaagt zich te versterken met nieuwe spelers uit binnen- en vooral buitenland, dan moet de geplaagde club vermoedelijk ook worden afgeschreven voor deelname aan de hoogste clubcompetitie van Europa. In dat geval wordt naar alle waarschijnlijkheid Serie A1 finalist Parma Clima aangewezen als tweede Italiaanse deelnemer aan de European Champions Cupn. Deze club heeft al voldoende spelers voor het nieuwe seizoen vastgelegd.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal