Aurélie Merle (links) en Jean-Philippe Gatien (rechts) aan het woord bij de presentatie van van de keuzesporten.

Paris 2024

Honkbal en softbal niet op Spelen 2024

Honkbal en softbal niet op Spelen 2024

Aurélie Merle (links) en Jean-Philippe Gatien (rechts) aan het woord bij de presentatie van van de keuzesporten.
Aurélie Merle (links) en Jean-Philippe Gatien (rechts) aan het woord bij de presentatie van van de keuzesporten.

Honkbal en softbal keren na de Olympische Spelen van 2020 vooralsnog niet terug op het Olympische programma. Vandaag maakte de Franse organisatie van de Zomer Spelen van 2024 bekend dat breakdance, klimsport, surf en skateboard worden voorgedragen als keuzesporten voor de Olympische Spelen in Parijs.

In Tokyo keren volgend jaar voor het eerst sinds 2008 honkbal en softbal terug op de Olympische Spelen. De keuze van het honkbalgekke land Japan om deze twee sporten toe te voegen aan het Olympische programma was niet onverwacht. In augustus 2016 stemden de leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) unaniem in met het voorstel om in Tokyo honkbal, softbal, karate, skateboarden, sportklimmen en surfen toe te voegen aan het Olympisch programma van 2020.

Ook voor de Olympische Spelen van 2028, die zijn toegewezen aan Los Angeles, lijkt deelname van honkbal en softbal aan het Olympische programma realistisch. Voor de World Baseball Softball Confederation (WBSC) was er dan ook alles aan gelegen om de twee sporten tussendoor ook in 2024 op het programma te behouden. In dat jaar worden de Zomer Spelen gehouden in de Franse hoofdstad Parijs. Met de aanstelling in februari 2017 van de Fransman Didier Seminet als voorzitter van de Europese honkbalbond CEB en later ook van de WBSC Europe, leek de WBSC hiermee een belangrijke troef in handen te hebben.

Financiële ondersteuning

Om het Franse organisatiecomité voor de Olympische Spelen over te halen, bood de WBSC zelfs (financiële) ondersteuning aan bij de bouw van een nieuw stadion in Seine-et-Marne. Deze plannen omvatten een stadion dat plaats moest bieden aan zo’n duizend toeschouwers, waarbij de capaciteit speciaal voor de Olympische Spelen verder zou kunnen worden uitgebreid. Door hierbij op te trekken met de Franse honkbal- en softbalbond FFBS kon worden gegarandeerd dat het stadion ook na de Olympische Spelen nog van belangrijke waarde zou blijven voor de ontwikkeling van de sporten in dat land.

Ondanks dit aanbod heeft het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van 2024 niet gekozen voor honkbal en softbal. Zo’n 37 sporten hadden zich aangemeld als keuzesport. Waaronder karate, waterski, petanque en squash. De keuze viel uiteindelijk op breakdance, klimsport, surf en skateboard. De laatste drie maken als keuzesport ook deel uit van het Olympische programma van 2020. Breakdance maakt zijn debuut op de Zomer Spelen. De definitieve keuze wordt eind 2020 door het IOC gemaakt.

Teleurgesteld

Bij de selectie van de vier keuzesporten heeft het Franse organisatiecomité zich vooral laten leiden door de wens om het programma aan te vullen met vernieuwende en dynamische sporten, die met name een jongere doelgroep kunnen aanspreken. Deze keuze werd vandaag tijdens de officiële bekendmaking toegelicht door Aurélie Merle (director Associate Sports) en Jean-Philippe Gatien (director Executive Sports). Door nadrukkelijk niet te kiezen voor teamsporten, wordt het maximale aantal van 10.500 atleten voor de Zomer Spelen niet overschreden.

In een persoonlijke verklaring maakte Didier Seminet, voorzitter van de Europese honkbalbond en de Franse honkbal- en softbalbond, zijn teleurstelling vandaag al duidelijk. “Ik ben teleurgesteld dat we niet meer tijd en meer middelen hebben gehad om de toegevoegde waarde van honkbal en softbal te laten zien aan de organisatie van deze historische Spelen”, aldus Seminet. “Het was ingewikkeld en zelfs onmogelijk om te begrijpen wat hiervoor echt nodig was. Naar mijn mening was bij dit selectieproces teveel ondoorzichtigheid.”Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Paris 2024