Riccardo Fraccari (rechts) bij de viering van de tachtigste verjaardag van de Rino Zangheri (midden).

Honkbal

Fraccari: ‘Zangheri wás Rimini!’

Fraccari: ‘Zangheri wás Rimini!’

Riccardo Fraccari (rechts) bij de viering van de tachtigste verjaardag van de Rino Zangheri (midden).
Riccardo Fraccari (rechts) bij de viering van de tachtigste verjaardag van de Rino Zangheri (midden).
Foto: © Ferrini/FIBS)

De in zwaar weer verkerende club Rimini heeft opnieuw een zware klap te verduren gekregen. Afgelopen dinsdag moest de club afscheid nemen van de vorige week zaterdag overleden Rino Zangheri. De oud-voorzitter werd ruim een jaar geleden opgevolgd door Simone Pillisio. Juist op de dag van het afscheid van Zangheri maakte Pillisio bekend dat hij definitief afstand doet van zijn club Rimini.

De teloorgang van zijn club Rimini Pirates ging hem aan het hart. Hoewel hij vijftien maanden geleden het eigendom en de voorzitterhamer had overgedragen, was hij nog steeds zeer betrokken bij wel en wee van stadion en club in zijn geboortestad.

Meer dan de helft van zijn 86-jarig leven was Cesare ‘Rino’ Zangheri voorzitter en eigenaar geweest van de honkbal- en softbalclub. Tijdens zijn presidentsperiode van 45 jaar werd Rimini dertien keer landskampioen honkbal en vier keer winnaar van de Coppa Italia. Internationaal veroverde de club drie keer de Europa Cup en één keer de CEB Cup.

Hartstocht

Na het afloop van het seizoen 2017 droeg hij de leiding over aan de jonge zakenman Simone Pillisio. Begin 2019 ging deze met veel spelers ervandoor naar Nettuno en liet hij Rimini desolaat achter. Zaterdag 16 februari om 17.30 uur blies Zangheri in Rimini zijn laatste adem uit.

Dezelfde avond al berichtten alle honkbaljournalisten in Italie hun lezers, luisteraars en kijkers van het tragisch samen vallen van het overlijden van de langstdurende voorzitter met zijn club. Cristina Pivarotto belde namens Il Bar del Baseball met WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari, tevens ex-scheidsrechter en de vorige bondsvoorzitter van Italië. Fraccari: “Lui era Rimini. Hij was Rimini. We hebben een lang parcours samen afgelegd. Nog als scheidsrechter leerde ik hem als voorzitter kennen. Voor hem was het heel normaal om te protesteren tegen scheidsrechters, maar dat kwam door zijn hartstocht voor de club en zijn liefde voor het honkbal. Als voorzitters hebben we vaak hevige dialogen gehad, maar altijd in wederzijds respect. Hij was een persoon, die ik erg zal missen en dat geldt voor het gehele Italiaanse honkbal. Uit erkenning hebben we hem opgenomen in de Hall of Fame.”

Trieste dag

De huidige bondsvoorzitter Andrea Marcon werd gebeld door Filippo Fantasia van website Baseball.it. Marcon: “Het is een zeer trieste dag voor de bond en voor de gehele beweging van het Italiaanse honkbal. Met het overlijden van Zangheri gaat een reus van van ons honkbal heen en verliezen we een persoon, die met ongelooflijke passie een nieuwe werkelijkheid heeft bereikt voor Rimini. Uit naam van de Italiaanse bond mijn diepst gevoelde condoleances voor de familie Zangheri, die ons een persoon heeft aangedragen, die zijn weerga niet kent.”

Dezelfde avond schreef de heuvelveteraan Roberto Cabalisti aan zijn voormalige clubvoorzitter een brief, die kort na middernacht werd geplaatst op website Baseballmania.eu: “Ciao Pres, ciao Rino. Hier enkele herinneringen van negentien jaar samen met je captain, die je graag je Ferrari op het veld noemde op de belangrijkste momenten. Ons avontuur begon in 1989, toen je me terug wilde uit San Marino, omdat je die verdraaide Europa Cup wilde winnen. Je nam je beste adviseurs mee naar onze bespreking, maar voor we tot onderhandelingen kwamen, keek je me diep in de ogen en zei: Jij moet de Nederlanders verslaan! We hadden elkaar zelfs nog niet begroet! Met de langste en hardste handdruk uit mijn leven moest ik beloven van de Nederlanders (Opel Nicols, redactie) te zullen winnen. Een demonstratie van de kracht van Zangheri.”

Afscheid

Dinsdag 19 februari om 15.00 uur begon het afscheid van Rino Zangheri met een mis in de San Giovanni Battista kerk in Rimini, waarna honderden mensen de kist vergezelden naar het Stadio dei Pirati, waar de oud-voorzitter voor de laatste keer op de werpheuvel werd gezet door gereputeerde dragers, onder wie oud-bondscoach Marco Mazzieri en de in Italië bekende acteur Fabio De Luigi, voorheen tevens speler van Rimini. Daar namen familie, vrienden, zakenrelaties en spelers, coaches en bestuurders afscheid van de oude leeuw, zoals de plaatselijke editie van het dagblad Resto del Carlino het omschreef.

Warempel op die dag koos Simone Pillisio ervoor om via de pers wereldkundig te maken, dat hij definitief afstand doet van zijn club Rimini en dat daar de zaken worden overgenomen door een nieuw bestuur, bestaande uit voorzitter Ciro Esposito en de dames Valentina Esposito en Elena Liguori. Het eerste team van de honkbalsectie komt onder leiding van Andrea Girasole, honkballer in Zwitserland en ondernemer in Italië. Bekend is dat het aantal overgebleven spelers nog onvoldoende is en dat deze ploeg nog moet worden uitgebreid naar 15 bij het begin van het seizoen. De spelers moeten zich bewust zijn dat ze hun activiteiten zelf moeten financieren, omdat de huidige fondsen absoluut beperkt zijn, aldus journalist Mino Prati van website Baseball.it. De club heeft geprotesteerd tegen de overschrijving van de Franse pitcher Owen Ozanich naar Parma, hoewel deze speler nog nooit met Rimini heeft getraind.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal