Baseball5

Bedrocks eerste Nederlands Kampioen Baseball5

Bedrocks eerste Nederlands Kampioen Baseball5

Op zondag 24 februari organiseerde de KNBSB in de Galgenwaard in Utrecht het allereerste Open NK Baseball5. Baseball5 is een door de WBSC (World Baseball and Softball Federation) geïntroduceerde nieuwe spelvorm van honkbal en softbal die op een kleiner veld op verschillende ondergronden kan worden gespeeld.

Het nummer vijf uit Baseball5 komt terug in het aantal actieve spelers in een team. Waar teams mogen bestaan uit acht spelers, staan er tijdens de wedstrijd maar vijf spelers in het veld. Vijf-tegen-vijf in wedstrijdjes van vijf innings. Je speelt zonder knuppel en zonder handschoen en daarom is de bijbehorende hashtag #AllYouNeedIsABall erg toepasselijk!

Om deze spelvorm bij de leden van de KNBSB te introduceren werd dit weekend het Open NK georganiseerd, waarvoor 16 teams zich via de vrije inschrijving aangemeld hadden. In vier poules van vier teams werd er gestreden om een plek in de halve finale. Onder toezicht van zo’n honderd fans, verspreid over de verschillende tribunes in de zaal werd al snel duidelijk hoe snel, dynamisch en vooral ook intensief Baseball5 is.

Binnen de kortste keren hadden we de prachtigste diving catches en honkslagen gezien en werd er zelfs een triple play gedraaid door het team van Zwolle. Vijf innings vliegen in Baseball5 voorbij, sommige wedstrijden werden zelfs binnen een kwartier afgerond. Het hele programma, met daarin een openingsceremonie en een prijsuitreiking en natuurlijk de wedstrijden zelf (28 stuks) werd in een tijdspanne van ongeveer vierenhalf uur afgewerkt.

De Bedrocks uit Emmen wonnen Poule A, Zwolle won Poule B, The Wizard won Poule C en het studenteneam van Radboud Rangers won Poule D. In twee spannende halve finale wedstrijden plaatsten The Wizard en Bedrocks zich voor de finale van het allereerste Open NK. De Radboud Rangers pakten het brons door in de wedstrijd om de 3e/4e plaats Zwolle te verslaan.

Onder leiding van scheidsrechters Jos van Beek, Haider Haddad en Roel van der Woude nam The Wizard in de finale de voorsprong. Met de stand van 5-3 waren zij in de vijfde inning uiteindelijk nog maar drie nullen verwijderd van de nationale titel, maar net als in de halve finale sloegen de Bedrocks in hun laatste slagbeurt koelbloedig toe. Een mooie honkslag langs de tweede honkman bracht het winnende punt over de thuisplaat en zo eindigde het eerste Open NK Baseball5 in een walk-off overwinning voor de ploeg uit Emmen.

De Bedrocks uit Emmen winnen het eerste Open NK Baseball5

De Bedrocks ontvingen de beker – gesponsord door Decathlon – uit handen van algemeen directeur Bart Volkerijk, die hen namens de KNBSB feliciteerde en bovendien zijn dank uitsprak naar de vrijwilligers en de scheidsrechters die dit NK mede mogelijk maakten.

Het eerste Open NK Baseball was een groot succes en smaakt naar meer. In de komende maanden zal deze spelvorm uitgerold wordend door heel Nederland. Bij verenigingen, maar vooral ook bij gemeenten om zo nieuwe doelgroepen aan te boren en nieuwe leden te verwerven.

Een overzicht in foto’s van Jan Kruijdenberg:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Baseball5