Honkbal

Voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-outfielder Gé Oosterbaan overleden

Voormalig Hoofdklasse- en Nederlands Team-outfielder Gé Oosterbaan overleden

Gé Oosterbaan, in de jaren vijftig en zestig midvelder van het in de hoogste honkbal-afdeling spelende RCH, EHS en ABC en het Nederlands Honkbal Team, is op woensdag 20 februari na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd overleden. Oosterbaan speelde 18 seizoenen (1947-1948; 1951-1966) in de hoogste klasse en werd in gekozen tot Beste All-Rounder van de Hoofdklasse. De afscheidsplechtigheid heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Gerardus (Gé) Oosterbaan werd geboren op 5 november 1928 in Haarlem. Hij kon altijd enthousiast vertellen over zijn honkbal-loopbaan, maar ook over verschillende reizen die hij had gemaakt. In een interview in 1995 met Grand Slam * Stats & News-webmaster Marco Stoovelaar toonde Oosterbaan een interessante herinnering aan een trip naar het Duitse Berlijn. Oosterbaan: ,,Ik was in Berlijn toen daar de muur naar beneden kwam. Op datzelfde moment was de Amerikaanse President Ronald Reagan daar ook. Ik hem hem zelfs een hand kunnen geven en nog even met hem kunnen praten. Hierna heeft hij mij zijn handtekening gegeven”.

Gé Oosterbaan begon zijn sportieve loopbaan aanvankelijk als voetballer bij Schoten in Haarlem. Tegelijkertijd ging hij heel vaak kijken naar de honkbalwedstrijden van dezelfde club, waar toen top-spelers zoals Henk Keulemans en Joop Geurts speelden. Korte tijd later, op 14-jarige leeftijd, ging Oosterbaan zelf ook honkballen. Terwijl hij daarna voornamelijk in het tweede team speelde klom hij op naar de hoofdmacht van de vereniging die toen uitkwam in de hoogste klasse. Tijdens het seizoen 1947 debuteerde de talentvolle Oosterbaan als speler van Schoten in de Eerste Klasse, dat tot en met 1957 de hoogste afdeling was.

Na het seizoen 1948 besloot Oosterbaan te gaan spelen voor RCH waar hij teamgenoot werd van Nol Houtkamp, die vorig jaar februari overleed. RCH speelde in de tweede hoogste afdeling in 1949 en 1950, maar speelde vanaf 1951 in de hoogste klasse. Oosterbaan, die aanvankelijk eerste honkman was, stond bekend als een solide contact-hitter en een snelle outfielder. Oosterbaan en Houtkamp waren belangrijke spelers voor RCH, maar na acht seizoenen (waarvan zes in de hoogste afdeling) voor de ploeg te hebben gespeeld werd het duo weggehaald door Gé Hoogenbos om vanaf 1957 te gaan spelen voor EHS. Na het seizoen 1963 fuseerde EHS met EDO en werd Haarlem Nicols. Oosterbaan speelde vervolgens voor Nicols in 1964. Hierna speelde hij nog twee seizoenen voor het Amsterdamse ABC, waar hij zijn loopbaan op het hoogste niveau afsloot. Met EHS werd Oosterbaan landskampioen in 1959 en 1962.

Terugkijkend op zijn honkbal-loopbaan zei Oosterbaan: ,,Ik heb nog tegen Blauw-Wit gespeeld met jongens als Cor Wilders en Piet Altink”. Daarmee doelde Oosterbaan op de Amsterdamse club en de twee legendarische spelers van Blauw-Wit. ,,In die tijd had je meer dan een sportieve binding. De wedstrijden tussen EHS en Sparta waren water en vuur, maar na afloop had je goed contact met elkaar”, vertelde Oosterbaan.

In 1958 maakt Oosterbaan zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team tijdens het Europees Kampioenschap, dat toen werd georganiseerd in hoofdstad Amsterdam op het veld van OVVO. Onder zijn teamgenoten in Oranje tijdens dit succesvolle EK waren ondermeer Nico Brands, Joop Geurts, Nol Houtkamp, Henk Keulemans (spelend hoofd coach), Leo Kops, Piet de Nieuwe, Ben Tromp, Nico Tromp, Han Urbanus, Dolf de Zwart en de begin januari overleden Jan Smidt.

Het kampioensteam van EHS in 1962. Gé Oosterbaan staat op de achterste rij, vierde van rechts.(© Foto: Jac. de Nijs, Anefo)

Oosterbaan: ,,We sliepen als speler gewoon thuis, we kregen alleen een etentje samen en Otto Sterman kwam verhaaltjes vertellen als oppepper”. Sterman, die een uitmuntend verteller en voordrachtskunsternaar was, vervulde in die jaren niet alleen de taak van verzorger van het Nederlands Team, hij was ook een bekende acteur. Sterman begon zijn acteer-loopbaan in 1935 en werd de eerste gekleurde acteur die doorbrak in Nederland. Hij acteerde in toneelstukken, op radio, TV en een aantal films. Van 1935 tot en met 1947 combineerde Sterman zijn toneelspelen met zijn werk als gymnastiekleraar en masseur. En hij honkbalde voor Quick Amsterdam en ABC. Sterman, die in 1997 overleed, bleef acteren tot en met 1995.

In de eerste wedstrijd van het EK in Amsterdam tegen Italië won Nederland met 6-5 in twaalf innings. Oosterbaan speelde toen een hoofdrol. In de 1e12 sloeg de Italiaanse legende Giulio Glorioso de bal diep het midveld in. Daar rende Oosterbaan naar achteren, viel tegen het hek, maar stak zijn arm naar voren en ving de bal om de inning af te sluiten. Even later won Oranje de wedstrijd. Later veroverde de ploeg de Europese titel en Oosterbaan werd gekozen in het Europese All Star Team. Gé Oosterbaan speelde ook voor het Nederlands Team in 1959 en 1960. In totaal kwam de outfielder uit in elf officiële interlandwedstrijden.

Hij maakte een minder fortuinlijke vangbal in een wedstrijd van EHS. Oosterbaan: ,,Jules de Pierre speelde in het linksveld, ik was de midvelder en Nol Houtkamp stond in het rechtsveld. Op een gegeven moment werd de bal mijn kant opgeslagen en hoorde ik ‘jouw bal’ roepen. Ik dook en ving de bal.’ Ik kreeg een staande ovatie, maar had wel mijn sleutelbeen gebroken.” Na afloop werd de breuk verkeerd gezet wat hem de rest van zijn leven een fikse knobbel voor zijn rechterschouder bezorgde. ,,Maar ik had wel de bal gevangen en dat was het belangrijkste”, aldus Oosterbaan.

In 1959 voerde Oosterbaan de Hoofdklasse aan in Gescoorde Punten (16) en werd gekozen tot Beste All-Rounder. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1953. Oosterbaan was de zevende winnaar van de prijs en de eerste namens EHS. Hij was ook de laatste, want de naam werd een jaar later gewijzigd in Meest Waardevolle Speler.

Terugkijkend op zijn spelersloopbaan zei Oosterbaan in het interview uit 1995: ,,Ik weet het niet, maar volgens mij hadden we vroeger meer voor de sport over. Na het werk gingen we naar het veld, namen snel een patatje en gingen spelen. Tegenwoordig worden ze meer in de watten gelegd. Natuurlijk is het honkbal tegenwoordig wel stukken beter en wordt er meer aan gedaan, maar het was toen leuk allemaal”.

Gé Oosterbaan met andere oud-internationals tijdens een reünie op de Haarlemse Honkbal Week 2014. Hij wordt vanaf links omringd door Flip le Cuivre, Sidney Hickinson, Harry van der Vaart, Franklin Victor (umpire), Bart Volkerijk, Jan Smidt, Steve Matthew (coach), Michael Crouwel en Boudewijn Maat. (© Foto: Marco Stoovelaar)

Nadat hij was gestopt als speler in 1967 bleef Oosterbaan actief in het honkbal en ging coachen. De voormalige outfielder begon zijn loopbaan als coach bij Giants Diemen, die hij naar promotie naar de Hoofdklasse loodste. Hierna coachte hij de honkbalteams van Thamen en HBC ’64. De laatste club speelde in het rayon, maar de ploeg promoveerde naar een landelijke afdeling onder leiding van Oosterbaan. In 1971 was Oosterbaan coach van het vrouwen-softbalteam van Onze Gezellen.

In september 1971 werd Oosterbaan aangesteld als de nieuwe Hoofd Coach voor 1972 van het Rotterdamse Sparta, dat toen één van de topteams in de Hoofdklasse was. De benoeming van Oosterbaan was uniek, want het was de eerste keer dat er een Hoofd Coach van buiten de club werd aangesteld. De ploeg was 15 seizoenen geleid door John Heijt en daarna vier jaar door Henk Hendriks. Echter, de voorbereidingen op het seizoen 1972 verliepen niet soepel, vanwege een verschil van inzicht met de spelersgroep. Voor aanvang van de competitie vroeg Oosterbaan om ontheven te worden van zijn functie, waarna Hendriks terugkeerde als coach.

In latere jaren vervolgde Oosterbaan zijn coaching-loopbaan in de Haarlemse regio wat hij tot halverwege de jaren negentig bleef doen. Maar hij was ook scheidsrechters-beoordelaar honkbal van 1980-1987 en had als plaatsvervangend lid zitting in de landelijke protestcommissie honkbal in 1982-1992.

Door de jaren heen was hij een dagelijkse bezoeker van de tweejaarlijkse Haarlemse Honkbal Week en was altijd van de partij bij de reünie van oud-internationals en de bijeenkomsten van reünistenvereniging ‘De Kieviten’. Na herstel van een ernstige ziekte in 1982 vervolgde Oosterbaan zijn coach-activiteiten in het honkbal. Hij bleef een regelmatig bezoeker van honkbalwedstrijden in Haarlem en genoot ervan. Oosterbaan: ,,Ik blijf gek van het spelletje. Honkbal is gewoon de ideale sport”.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal