Nog geen twee weken geleden moest Rimini afscheid nemen van hun jarenlange voorzitter Rino Zangheri. Nu verkeert de Italiaanse club opnieuw in rouw.

Honkbal

Rimini naar derde divisie in Italië

Rimini naar derde divisie in Italië

Nog geen twee weken geleden moest Rimini afscheid nemen van hun jarenlange voorzitter Rino Zangheri. Nu verkeert de Italiaanse club opnieuw in rouw.
Nog geen twee weken geleden moest Rimini afscheid nemen van hun jarenlange voorzitter Rino Zangheri. Nu verkeert de Italiaanse club opnieuw in rouw.
Foto: © Rimini

Na 45 jaar voorzitterschap door Rino Zangheri en één jaar door Simone Pillisio is het doek vandaag gevallen voor de roemruchte honkbalclub Rimini Pirates. De Italiaanse honkbalmedia hebben het trieste noodlot van de dertienvoudig Italiaanse kampioen vandaag bevestigd. De Europese finalist van 2018 komt dit seizoen uit in de derde divisie in Italië.

Niemand in Italië hield nog serieus rekening met deelname door de geplaagde club aan de nationale competitie van dit jaar, maar vandaag meldt website Il Bar del Baseball dat Rimini zich officieel terugtrekt uit de Serie A1. En daarmee dus ook niet deelneemt aan de European Champions Cup, die dit jaar in Bologna wordt gehouden.

De website van de club uit Rimini is niet verder bijgewerkt dan de begrafenis van de oude voorzitter Zangheri. Maar uit de verwarrende teksten op de Facebookpagina van de club blijkt dat de nieuwe voorzitter Pillisio door het Italiaanse bondsbureau in Rome onder druk werd gezet om snel te bevestigen of af te schrijven voor de hoogste competitie van het land.

Afschrijving

Dat gebeurde door middel van certified postal electronic communication, hetgeen voor Pillisio slikken of stikken betekende. Daarop heeft hij namens Rimini een afschrijving aan de FIBS gestuurd, waardoor het vertrek van de finalist van afgelopen seizoen uit de Italiaanse Serie A1 nu definitief is geworden.

De Italiaanse bond zal spoedig de Europese bond CEB inlichten over de afschrijving van Rimini voor de European Champions Cup, dat van 4 tot en met 8 juni door Bologna als Italiaanse landskampioen in eigen huis wordt gehouden. Hoogstwaarschijnlijk wordt Rimini daar vervangen door Parma Clima, die het afgelopen seizoen verrassend de finale van de Italiaanse Serie A1 bereikte. Dat betekent voor de Nederlandse landskampioen Curaçao Neptunus een weerzien met de club, die in 1981 het Europees debuut van de Rotterdammers verwelkomde. In Bologna komen de twee clubs elkaar meteen op de eerste dag tegen.

Vergrendeld

Uit de regionale editie van het dagblad Resto del Carlino blijkt, dat het honkbalstadion in Rimini vergrendeld is met nieuwe sloten. De krant vermoedt dat dit is gebeurd door of in opdracht van de verdwenen voorzitter Simone Pillisio. Deze had het bestuur van de club overgedragen aan de kantinebaas. Maar ook dit lijkt in een conflict te zijn uitgedraaid.

Een van de berichten op Facebook duidt op een tekort aan begrip bij de zakenman Pillisio voor het verenigingsleven in het Italiaanse honkbal. Fijntjes wordt verwezen naar het feit dat Pillisio ook de diepe degradatie van zijn vorige club Novara op zijn geweten heeft. Die club degradeerde naar Serie C, terwijl Rimini hoopt te kunnen drijven op Junior Rimini in Serie B.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal