Na de Olympische Spelen van 2020 wil de WBSC alle internationale wedstrijden terugbrengen tot zeven innings.

Honkbal

WBSC: ‘Na Tokyo 2020 terug naar zeven innings’

WBSC: ‘Na Tokyo 2020 terug naar zeven innings’

Na de Olympische Spelen van 2020 wil de WBSC alle internationale wedstrijden terugbrengen tot zeven innings.
Na de Olympische Spelen van 2020 wil de WBSC alle internationale wedstrijden terugbrengen tot zeven innings.
Foto: © Atusko Miyano

Na de Olympische Spelen worden alle internationale wedstrijden door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) teruggebracht naar zeven innings. Die plannen maakte de Italiaanse voorzitter Riccardo Fraccari bekend tijdens zijn werkbezoek aan de Cubaanse hoofdstad Havana.

Met deze revolutionaire maatregel wil de WBSC opnieuw verder tegemoet komen aan de wensen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Wedstrijden duren korter en teams hebben hierdoor minder spelers nodig. Met name ten aanzien van het aantal pitchers. Hierdoor moet honkbal eenvoudiger kunnen worden ingepast in het Olympisch programma.

Volgens Fraccari moeten wedstrijden die worden terug gebracht van negen naar zeven innings gemiddeld één uur korter duren. Ook moet zo het niveauverschil tussen verschillende teams worden verminderd. De sport moet op die manier dynamisch en aantrekkelijk blijven voor het publiek. Tijdens het wereldkampioenschap honkbal voor vrouwen werd afgelopen augustus al proefgedraaid met wedstrijden van zeven innings.

Extra spelers

Juist het hoge aantal benodigde spelers en het ontbreken van dynamiek waren voor het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs reden om niet te kiezen voor honkbal en softbal. De voorkeur voor keuzesporten ging recent naar breakdance, klimsport, surf en skateboard. Onder meer doordat het extra aantal beschikbare plaatsen in Parijs voor deze keuzesporten samen maar honderd waren. Voor Tokyo 2020 konden via de keuzesporten vijfhonderd extra spelers worden toegevoegd.

Tijdens zijn bezoek aan Cuba liet Fraccari weten vooral enthousiaste reacties te hebben ontvangen op de plannen van de WBSC om wedstrijden in te korten tot zeven innings.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal