Sherten Apostel tijdens het U18 wereldkampioenschap in 2018.

Honkbal

MLB Update: Klaar voor het seizoen

MLB Update: Klaar voor het seizoen

Sherten Apostel (foto) maakte op vrijdagavond zijn debuut in MLB Spring Training (Foto: WBSC)

Het is een gekke week geweest in de MLB, want terwijl de Oakland Athletics en de Seattle Mariners het reguliere seizoen met twee wedstrijden in Japan openden, oefenden de andere teams er in Florida en Arizona nog lustig op los. Dit is de laatste MLB update met Spring Training stats. Op donderdag barst het reguliere seizoen echt los met Opening Day in Amerika.

Voordat we naar de Spring Training stats gaan, met opnieuw een aantal nieuwe namen deze week, moeten we natuurlijk wel even aandacht besteden aan Jurickson Profar, die al twee regular season games speelde met zijn Oakland A’s. Profar debuteerde voor Oakland, het team dat hem via een trade met de Rangers binnenhaalde afgelopen winter, maar kon nog niet zijn stempel drukken.

De Curaçaoënaar sloeg twee honkslagen in tien slagbeurten, waaronder een tweehonkslag, en scoorde één run. De Athletics verloren, onverwacht, beide wedstrijden.

Albies is een switch-hitter en dat betekent dat hij twee keer zo hard moet werken als de gewone slagman, die alleen rechtshandig of alleen linkshandig slaat. De laatste tijd ging het linkshandig bij Albies iets minder, maar in de voorbereiding heeft hij veel gewerkt met hitting coach Kevin Seitzer en dat harde werk lijkt zich nu uit te betalen:

Bogaerts was bezig met een zeer sterk einde van zijn Spring Training toen hij op vrijdag zijn fans even de schrik op het lijf jaagde na een botsing met Twins speler Byron Buxton. De helm van Buxton kwam tijdens deze botsing hard tegen het sleutelbeen van Bogaerts aan en beide spelers verlieten direct de wedstrijd. Uiteindelijk lijkt Bogaerts er met de schrik vanaf te komen en wordt verwacht dat de Arubaan gewoon in de basis staat op Opening Day.

In wat waarschijnlijk zijn voorlaatste outing van deze Spring Training was, raakte Jansen zijn perfecte ERA van 0.00 kwijt. In 0.2 innings kreeg hij twee runs tegen. Niet ideaal, maar zeker ook geen ramp. Jansen gooide namelijk wel ‘gewoon’ twee strikeouts en zijn overall stats zien er nog steeds prima uit. Ook Jansen liet ons overigens even schrikken. Hij kreeg een comebacker op zijn scheen, maar kwam er met een blauwe plek vanaf. Vanavond zal hij voor het laatst in Spring Training in actie komen en daarna gaat ook voor hem het seizoen echt beginnen.

Carter Kieboom heeft een zeer indrukwekkende Spring Training achter de rug. Een slaggemiddelde van .300 met zes extra base hits is voor zo’n jonge speler erg knap. Het feit dat hij in maar liefst 24 wedstrijden in actie kwam, zegt ook veel over het beeld dat manager Dave Martinez van hem heeft. Martinez zei in een interview afgelopen vrijdag dat het een kwestie van tijd is voordat we Kieboom zijn Major League debuut zien maken. Voorlopig zal hij het moeten laten zien op Triple-A niveau.

Ook de oudste Kieboom broer heeft het goed gedaan in maart, maar ook hij zal het seizoen in de Minors beginnen. Waar Carter waarschijnlijk naar Triple-A gaat, moet Spencer genoegen nemen met Double-A. De reden daarvoor is dat de Nationals graag een ervaren catcher in de buurt willen hebben in geval van nood. Harrisburg, het Double-A team van de Nationals, ligt iets dichterbij Washington dan het Triple-A team.

Huh? Profar? Die is toch al aan het seizoen begonnen? Ja, klopt, maar eenmaal terug in Amerika speelden de Athletics wel gewoon weer een oefenwedstrijd tegen de Giants. Daarin deed Profar dit:

Jonathan Schoop is precies op tijd in topvorm. In zijn laatste twee wedstrijden sloeg hij vijf honkslagen en zijn slaggemiddelde steeg naar ver boven de .300. De Curaçaoenaar gaat als startende tweede honkman het seizoen in met de zwaar versterkte Minnesota Twins. Zouden zij de play-offs kunnen bereiken?

Een blessure speelde Simmons parten deze lente en het gooide tot nog toe behoorlijk roet in het eten tijdens de voorbereiding op het reguliere seizoen. Ondanks een tegenvallend oefenseizoen is Simmons natuurlijk wel gewoon de startende korte stop van de Angels, die afgelopen week bekendmaakten dat zij hun sterspeler Mike Trout voor 12 jaar en 430 miljoen dollar aan zich verbonden hebben.

Minor Leaguers

De groep spelers hierboven zal dit seizoen allemaal in actie komen in de Minor Leagues. Zij kwamen deze week niet of nauwelijks aan spelen toe in Big League Camp. De spelers hieronder maakten voor het eerst hun opwachting voor de hoofdmacht afgelopen week.

Sherten Apostel, in de afgelopen jaren international voor Team Kingdom of the Netherlands U18 en U23, kwam eind vorig jaar over van de Pirates als de beruchte “Player to be named later” in de Keone Kela-trade. Goede prestaties, zoals in het filmpje hieronder, zorgden ervoor dat hij bij de hoofdmacht van de Texas Rangers mocht debuteren en dat deed hij met een honkslag in drie beurten best goed.

Eugene Helder, de Arubaanse derde honkman uit het Minor League farm system van de Seattle Mariners, speelde vorig jaar het volledige seizoen op Single-A niveau. Dit jaar lijkt hij promotie te maken naar High-A en afgelopen weekeinde maakte hij zijn seizoensdebuut voor de hoofdmacht in Spring Training.

Eugene Helder in actie voor de Mariners (Foto: Freek Bouw)

Juremi Profar heeft al twee interlands op zijn naam staan met Team Kingdom of the Netherlands (tegen Japan in 2016) en kwam deze week ook twee keer uit voor de hoofdmacht van de Texas Rangers. Zijn aanwezigheid bij de Rangers zorgden hier en daar voor de nodige onduidelijkheid:

Rifaela speelde tijdens de Super 6 voor Team Kingdom of the Netherlands en won de Guus van der Heijden Award voor meest talentvolle international onder de 23 jaar. Bij de Orioles mocht hij – net als een jaar eerder – even proeven aan het allerhoogste niveau. De outfielder zal komend seizoen zeer waarschijnlijk op zowel Double-A als Triple-A niveau uitkomen.

Ook in Japan is het oefenseizoen natuurlijk in volle gang. En ook in Japan wordt de infield shift steeds vaker gebruikt, zoals hier tijdens de slagbeurt van Wladimir Balentien:

Waar de Major Leaguers op donderdag beginnen aan het nieuwe seizoen, is de Japanse Opening Day een dag later. Van den Hurk en Balentien starten het seizoen op vrijdag. Didi Gregorius start het nieuwe seizoen op de Injured List, terwijl hij herstelt van zijn Tommy John Surgery.


Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal