Internationaal

Loting verricht voor WK heren softbal

Loting verricht voor WK heren softbal

Het Nederlands team tijdens het Europees kampioenschap van 2018 in Tsjechië.

Het Nederlands herensoftbalteam start het wereldkampioenschap op vrijdag 14 juni met een wedstrijd tegen de vijfvoudig wereldkampioen uit de Verenigde Staten. De World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft gisteren de poule-indelingen en het wedstrijdschema voor het WK bekendgemaakt. Het mondiale toernooi wordt van 13 tot en met 23 juni gehouden in de Tsjechische steden Praag en Havlíčkův Brod.

Nederland keert voor het eerst sinds 2015 terug op het WK. De Nederlandse softbalploeg kwalificeerde zich voor het wereldkampioenschap door de knappe finaleplaats op het Europees kampioenschap, dat afgelopen zomer eveneens in Havlíčkův Brod (Tsjechië) werd gehouden.

Voor de zestiende editie van het WK ontloopt Nederland de nationale ploeg van Nieuw-Zeeland, dat twee jaar geleden voor de zevende keer wereldkampioen werd. Wel treft Oranje onder meer de vijfvoudig kampioen uit de Verenigde Staten (6) en de viervoudig kampioen Canada (2). De andere tegenstanders voor Oranje in poule B zijn Australië (4), Venezuela (8), Denemarken (11), Zuid-Afrika (12) en Singapore (22). Nederland staat op de wereldranglijst op een negentiende plaats. Poule A bestaat uit Nieuw-Zeeland (1), Japan (3), Argentinië (5), Tsjechië (7), Mexico (9), Botswana (13), de Filipijnen (17) en Cuba (24).

Eerste tegenstander

Team USA is op vrijdag 14 juni de eerste tegenstander van Nederland. Hierna volgen nog wedstrijden tegen Canada (zaterdag 15 juni), Singapore (zondag 16 juni), Venezuela (maandag 17 juni), Denemarken (dinsdag 18 juni), Zuid-Afrika (woensdag 19 juni) en Australië (donderdag 20 juni).

Titelverdediger Nieuw-Zeeland en gastheer Tsjechië openen op donderdag 13 juni het WK. Zij spelen na de openingsceremonie in Praag de eerste wedstrijd. De eerste ronde wordt afgesloten op donderdag 20 juni. De beste vier teams uit elke poule spelen vanaf vrijdag 21 juni in de Play-Offs verder om twee plaatsen in de eindstrijd. In totaal worden op dit WK 72 wedstrijden gespeeld.

Voorbereiding

Tijdens de laatste deelname aan het WK eindigde Nederland in 2015 op een vijftiende plaats. In 2000, 2004 en 2013 bereikte Oranje de veertiende plaats. De dertiende eindklassering in 1996 is tot dusver nog de beste prestatie van het Nederlands team.

Vorige week maakte manager Anthony Hosé al de voorselectie bekend. In de aanloop naar het WK neemt Nederland onder meer deel aan het Keistad Toernooi in Amersfoort, de Pre Easter Cup in Spijkenisse en het Zeister Slot Toernooi.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Internationaal