Italië in actie in de wedstrijd tegen Grand Canyon University.

Honkbal

Italianen verslaan Amerikaanse collegeteams

Italianen verslaan Amerikaanse collegeteams

Italië in actie in de wedstrijd tegen Grand Canyon University.
Italië in actie in de wedstrijd tegen Grand Canyon University.
Foto: © GCU Baseball

De nationale Italiaanse ploeg heeft in Arizona twee van zijn eerste vijf wedstrijden gewonnen. De ploeg van bondscoach Gilberto Gerali bereidt zich deze weken in het winter home van de Oakland Athletics in Mesa voor op het belangrijke internationale seizoen, waar één Olympisch ticket op het spel staat.

Sinds medio maart verblijft de nationale ploeg van Italië onder leiding van bondscoach Gilberto Gerali en bondsbestuurslid Vincenzo Mignola in Mesa (Arizona). Behalve dagelijkse trainingssessies hebben de Azzurri daar oefenwedstrijden gespeeld tegen Minor League-selecties van gastheer Oakland A’s, die ze niet konden verslaan: 5-5, 1-3 en 2-8. Het beste resultaat werd in korte beurten bereikt door de pitchers Andrea Pizziconi, Filippo Crepaldi, Alex Bassani en de Braziliaan Murilo Brolo Gouvea, terwijl de slagploeg startte met Poma, Koutso, Vaglio, Colabello, Zileri, Sambucci, Mercuri (homerun), Garbella en Sabattani. Het publiek bestond toen uit vijftig personen.

De veteraan Alessandro Maestri opende de tweede wedstrijd op de Italiaanse heuvel voor twee innings (1 run), gevolgd door Diego Fabiani voor twee innings, Valerio Simone voor twee innings, Claudio Scotti voor één inning (2 runs) en Yomel Rivera voor één inning. In de derde wedstrijd al raakte de bondscoach in problemen bij zijn pitcherskeuzen, waardoor hij in de derde inning de buitenvelder Nicola Garbella naar de heuvel moest roepen voor zijn debuut als pitcher in de nationale ploeg. Starter Angelo Palumbo had zich met 53 pitches en één tegenpunt door de eerste twee innings gewerkt, maar diens opvolger Michele Pomponi raakte na één uit en vijf pitches geblesseerd. Toen kwam de noodgreep naar Garbella, wiens geïmproviseerde optreden een homerun van drie punten kostte: 1-4. Ook reguliere reliever Crepaldi liep klappen op, waardoor de achterstand opliep naar 1-8. Beste Italianen in het slagperk waren Alessandro Deotto en Federico Celli.

Eerste overwinning

Pas tegen Amerikaanse studenten konden de Italianen het opkomende tij keren. Tegen Grand Canyon University behaalde de selectie van Gerali de eerste overwinning: 5-2. Dat kon gebeuren dankzij sterk werk van startende werper Mattia Aldegheri en closer Alex Bassani, terwijl de vijf Italiaanse runs werden binnengeslagen door Sebastiano Poma, Aldo Koutso en Alex Sambucci. Ook de in honkbalpak geklede spelers van Paradise Valley Community College kregen een zure appel te verbijten, omdat ze na iedere twee innings steeds tegen een verse pitcher opliepen: Maestri met één honkslag tegen, Diego Fabiani met één run tegen, Rivera met één honkslag tegen en Crepaldi met één run tegen. Italiaanse aanvoerder Leonardo Zileri sloeg een homerun en ex-aanvoerder Alessandro Vaglio scoorde twee keer voor de 7-2 overwinning van Italië.

Nu volgen nog twee wedstrijden tegen Toros de Tijuana (Mexico). Daarna vliegen de Italianen terug over de Atlantische Oceaan en de overigen naar hun bestemming elders. Aangekomen in Italië zullen zij zich haasten naar hun eigen clubs en in veel gevallen betekent dat hun nieuwe club, want door de tweede desertie op rij van zakenman Simone Pillisio vluchten veel spelers van de geliquideerde club Rimini naar andere clubs van niveau in de Serie A1.

Oefenwedstrijden

Die clubs zijn al begonnen met oefenwedstrijden onderling of tegen naburige clubs van A2 of B1 series en zien uit naar hun belangrijkste medespelers van het komend seizoen. De meeste spelers van Rimini gingen met Pillisio mee naar het door hem opgepompte Nettuno City: de gebroeders Nicola en Giovanni Garbella, Yuri Morellini en de buitenlanders Ricardo Hernandez, Jose Ruiz, Alberto Ustariz, Freddy Noguera, David Angulo en Luis Alvarez. Laatstgenoemde was al door Pillisio nieuw gecontracteerd voor Rimini en dat geldt ook voor de twee pitchers Marc Habeck en Owen Ozanich, die beiden dit jaar voor Parma gaan uitkomen. Naar San Marino gaan Federico Celli en Fabio Lorenzo. Totaal dertien ex-Riminezen.

Voornoemde Owen Ozanich, die voorheen speelde bij Rouen Huskies in Frankrijk, hoopt de eerste Franse honkballer te worden, die zich clubkampioen van Europa mag noemen. Daarom koos hij aanvankelijk Rimini uit, maar door de bekende omstandigheden moet hij nu zijn hoop vestigen op Parma Clima. Voor die club mag hij dit jaar uitkomen, zeker sinds deze club een beroep tegen zijn overschrijving vanaf Rimini overwon volgens een persbericht uit Parma. In een interview door Il Bar del Baseball verklaarde Ozanich: “De Europa Cup 2012 vormt voor mij een geweldige herinnering. Wij van Rouen Huskies kwamen in topvorm aan en verloren van Bologna en Amsterdam met slechts 4-0 en 8-7. Het evenement heeft me de ogen geopend voor het hoge niveau in Europa en hoe honkbal hier in Italië wordt gevolgd. Dat is de reden waarom ik in Italië de eerste Franse speler wil worden die de Europa Cup wint. Met Casanova, Habeck en de Italiaanse spelers van Parma wil ik dit jaar iets speciaals gaan neerzetten!”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal