Het Arrows Park in Ostrava is het strijdtoneel voor het EK.

EK dames 2019

Koninkrijksteam voor EK naar Tsjechië en Polen

Koninkrijksteam voor EK naar Tsjechië en Polen

Het Arrows Park in Ostrava is het strijdtoneel voor het EK.
Het Arrows Park in Ostrava is het strijdtoneel voor het EK.
Foto: © ESF

Voor het eerst in de historie wordt het Europees kampioenschap softbal gehouden in twee verschillende landen. Het Nederlandse Koninkrijksteam krijgt in ieder geval allebei de landen te zien. Voor de wedstrijden uit de eerste ronde reist Oranje zowel af naar Polen als naar Tsjechië.

De European Softball Federation heeft vandaag de wedstrijdschema’s bekendgemaakt voor het EK en het EK U16. Het Europees kampioenschap wordt van zondag 30 juni tot en met zaterdag 6 juli gehouden in vier steden: Ostrava en Frýdek Místek in Tsjechië en Rybnik en Żory in Polen. Het Nederlands Koninkrijksteam krijgt in ieder geval drie van deze vier steden te zien.

Oranje opent het toernooi op zondagochtend 30 juni met een wedstrijd tegen Hongarije in de Poolse stad Żory. Later op de dag is op dat veld Ierland de volgende tegenstander. Maandag 1 juli keert het Koninkrijksteam terug in Żory voor het duel tegen gastvrouw Polen, waarna op diezelfde dag nog voor de wedstrijd tegen Rusland wordt afgereisd naar de zo’n vijftig kilometer zuidelijker gelegen hoofdspeelstad Ostrava in Tsjechië.

Sterkste tegenstander

Voor de laatste wedstrijd uit de eerste ronde, op dinsdag 2 juli tegen de Deense nationale ploeg, keert Oranje weer terug naar Polen. Ditmaal naar Rybnik, dat op een half uurtje rijden ligt van Żory. Als het Koninkrijksteam, volgens verwachting, bij de beste twee teams in haar poule eindigt, kan diezelfde dag weer de reis terug naar Tsjechië worden gemaakt voor deelname aan de tweede ronde van het EK.

Rusland, de nummer vijf van het vorige EK, wordt de sterkste tegenstander uit de poule van Oranje. Tijdens het vorige Europees kampioenschap stonden het Koninkrijksteam en Rusland in de finalepoule tegenover elkaar. Dat leverde een 8-1 overwinning op voor Oranje, dat uiteindelijk in de finale met 7-1 te sterk was voor Italië. Ook Ierland wordt een geduchte tegenstander. Hoewel de Ierse ploeg twee jaar geleden nog vijftiende werd, is de verwachting dat het team met het oog op Olympische kwalificatie aanvallend en verdedigend een flinke injectie zal krijgen.

In totaal nemen 23 nationale teams deel aan het Europees kampioenschap. Italië start het toernooi in poule B met onder meer Spanje en Oostenrijk. De zes beste landen plaatsen zich voor het Olympisch kwalificatietoernooi in Utrecht.

U16 Europees kampioenschap

Later in de maand gaat het Nederlandse juniorenteam in de Kroatische hoofdstad Zagreb van start tijdens Het Europees kampioenschap voor speelsters van zestien jaar en jonger. Oranje speelt op dit EK al haar wedstrijden uit de eerste ronde op de eerste speeldag op maandag 29 juli. Dan zijn achtereenvolgens Polen en Oekraïne de tegenstanders.

Als Nederland de eerste ronde heeft afgesloten, start om 17.30 uur de openingsceremonie op het Softball Center PRINC. Op de tweede speeldag vinden de laatste wedstrijden uit de eerste ronde plaats, waarna de de beste twee teams uit de vier verschillende poules verder spelen in de finalepoule. De finale vindt op zaterdag 3 augustus plaats om 18.00 uur.

Titelkandidaten Tsjechië en Groot-Brittannië zijn ingedeeld in poule A, terwijl Duitsland uitkomt in poule B. Italië is, met onder meer Frankrijk, op het EK U16 ingedeeld in poule C. Twee jaar geleden won Nederland de finale met 4-2 van Tsjechië.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019