Wendell Floranus in actie tijdens het WK U23 in Colombia.

Honkbal

Floranus naar Italiaanse Serie A2

Floranus naar Italiaanse Serie A2

Wendell Floranus in actie tijdens het WK U23 in Colombia.
Wendell Floranus in actie tijdens het WK U23 in Colombia.
Foto: © WBSC

De Curaçaose pitcher Wendell Floranus maakt aankomend seizoen zijn debuut in de Italiaanse competitie. De speler van het Nederlands Koninkrijksteam gaat aan de slag voor New Black Panthers, dat uitkomt in de Serie A2, één trede lager dan het hoogste niveau. Floranus werd eerder vastgelegd door Fortitudo Bologna, maar deze Italiaanse club heeft de Curaçaose honkballer uitgeleend aan de club uit Ronchi dei Legionari. Bij de club uit Bologna gaat Jarreau Martina dit seizoen wel van start.

De 23-jarige Floranus, die eerder vier seizoenen uitkwam voor de organisatie van Baltimore Orioles, maakt dit jaar zijn debuut in een Europese competitie. Afgelopen seizoenen was hij actief in de Amerikaanse Empire Professional Baseball League en de Can-Am League, waar hij bij Quebec Capitales ploeggenoot was van internationals Kalian Sams en Phildrick Llewellyn.

In dienst van Quebec Capitales speelde Floranus vanaf juli zes reguliere competitiewedstrijden, waarin hij in 31 2/3 innings 32 keer drie slag en dertien keer vier wijd gooide. De Curaçaose pitcher sloot de reguliere competitie af met een verdiende puntengemiddelde van 3.12. Zijn ploeg plaatste zich voor de Play-Offs, waarin Floranus nog eens twee wedstrijden in actie kwam.

Overstap

Afgelopen oktober maakte Floranus deel uit van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het wereldkampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger. Eerder nam hij met Oranje ook deel aan onder meer de World Baseball Classic van 2013, het Europees kampioenschap van 2014 en de Premier 12 van 2015.

Floranus meldde zich zaterdagavond voor het eerst bij zijn nieuwe club in Ronchi dei Legionari. Zondag maakte hij zijn debuut tijdens de driekamp tussen Rangers Redipuglia, dat komend seizoen uitkomt in de Italiaanse Serie A1, en de Serie A2-teams Tigers Cervignano en New Black Panthers. Met de ploeg van manager Alberto Furlani komt Floranus in de Serie A2 in ieder geval twee andere spelers tegen uit het Nederlands Koninkrijk.

Voor promovendus Oltretorrente maken dit seizoen twee Curaçaose spelers voor het eerst hun opwachting. Eén van hen is de twintigjarige binnenvelder Zaino Henriquez, die tussen 2015 en 2017 91 wedstrijden speelde voor DSL Twins in de Dominicaanse zomercompetitie. De andere voormalig profhonkballer is de 21-jarige pitcher Nelmerson Angela. Hij speelde tussen 2015 en 2018 vier seizoenen voor het satellietteam van New York Mets in de Dominicaanse zomercompetitie en was afgelopen oktober één van de ploeggenoten van Floranus tijdens het WK U23. Henriquez en Angela worden uitgeleend door Serie B-club Reggio Rays.

Jarreau Martina

Ook Jarreau Martina maakt de overstap naar Italië. De 28-jarige catcher werd in januari al gepresenteerd als nieuwe aanwinst van Fortitudo Bologna. Martina kwam afgelopen seizoen uit voor De Glaskoning Twins. Eerder kwam hij in de hoofdklasse ook al uit voor Sparta/Feyenoord (2010), AdoLakers (2011), HCAW (2015) en Twins (2016). In de reguliere competitie leidde Martina de club uit Oosterhout onder meer in aantal gestolen honken (20) en was hij de nummer twee in gescoorde punten (28). Martina kwam tot een slaggemiddelde van .272.

Ruwensly Bonifacio wordt de derde speler uit het nationale U23 Koninkrijksteam die dit seizoen speelt in Italië. De Curaçaose pitcher keert voor een tweede seizoen terug bij Poviglio Baseball ASD, één van de teams uit de Serie B, twee niveau’s onder de Serie A1.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal