Honkbal

MLB update: Ozzie is hot, Xander gives back

MLB update: Ozzie is hot, Xander gives back

Ozzie Albies is ijzersterk begonnen aan het seizoen in de MLB (Foto: Tom Hagerty/Creative Commons)

Morgen begint het seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse, maar in Amerika is de MLB al een weekje (echt) bezig. Twee weken geleden waren er de twee wedstrijden in Japan, maar nu is dan ook echt iedereen begonnen aan het reguliere seizoen. Hoe vergaat het de “Kingdom Boyz“? Je leest het hier.

Kijk eens naar die stats! Dit mag je met recht een ‘hot start’ noemen. Zes honkslagen uit veertien beurten, waaronder twee doubles, en een gestolen honk. De eerste homerun komt hopelijk snel, maar deze stats leiden al tot een wRC+ van 179. wRC+ staat voor weighted runs created afgezet tegen de gemiddelde MLB speler. De gemiddelde MLB speler heeft een wRC+ van 100 en daar zit Ozzie ver boven na de eerste week van het seizoen. Na een wat mindere tweede seizoenshelft in 2018 waren er wat vragen over Ozzie’s kwaliteiten als linkshandige slagman (tegen rechtshandige pitchers). Ook daarin is Ozzie sterk gestart:

Xander Bogaerts was natuurlijk groot in het nieuws vanwege het tekenen van zijn megacontract. Ondertussen is hij ook op het veld goed bezig. De Arubaan slaat .261 en heeft zijn eerste homerun al binnen. Met zijn Red Sox gaat het nog niet zo lekker: van de eerste zes wedstrijden werd er slechts één gewonnen. Aan Xander heeft het niet gelegen en zijn humeur moet desondanks toch wel aardig zijn dankzij zijn nieuwe contract, waarin hij overigens heeft opgenomen dat de Red Sox moeten investeren in een honkbalacademie op Aruba.

In dit filmpje vertelt Xander over zijn nieuwe contract:

Voor Didi Gregorius is het nieuwe seizoen eigenlijk nog niet begonnen. De Curaçaose korte stop van de New York Yankees onderging vlak na het vorige seizoen de beruchte Tommy John operatie aan zijn rechterelleboog en is er nog zeker een paar maanden niet bij. Zijn Yankees missen hem duidelijk en staan na vijf wedstrijden op slechts twee overwinningen.

Jurickson Profar versloeg deze week al twee keer de Boston Red Sox van Xander Bogaerts, maar lijkt zijn draai nog niet helemaal gevonden te hebben. Een slaggemiddelde van .125 zegt veel, maar een wRC+ van -3 (103 punten onder het gemiddelde) zegt nog meer. Tijd voor Profar om zijn kans te grijpen. De Athletics zien in hem een startende tweede honkman en na een aantal seizoenen als utility infielder bij de Rangers is dit dé kans voor Profar op een definitieve doorbraak als basisspeler.

Ook Jonathan Schoop wordt gezien als een basisspeler bij zijn nieuwe team. De Minnesota Twins zijn het seizoen goed begonnen met onder meer twee overwinningen op AL Central concurrent Cleveland, maar Schoop moet nog warmdraaien. Zo gek is dat ook niet, want in maart is het in Minnesota alles behalve warm!

Over warmte hoeven de inwoners van Los Angeles zich zelden druk te maken, maar de fans van de Angels zullen toch hopen dat Simmons snel opwarmt. Dankzij een blessure viel zijn Spring Training wat tegen, maar ook de eerste week in het reguliere seizoen was nog niet om over naar huis te schrijven voor Simba. Toch was hij al heel belangrijk in de overwinning op de Athletics afgelopen week:

Kenley Jansen is één van de beste closers van de wereld. Zeker nu zijn grootste concurrent voor die eretitel – Craig Kimbrel – nog altijd free agent is. En Jansen doet wat goede closers altijd doen: wedstrijden in het slot gooien. Afgelopen nacht maakte hij het nog een klein beetje spannend door een keer vier wijd te gooien, een honkslag tegen te krijgen en een foutje te maken, maar hij pakte wel de save. Zijn tweede van het jonge seizoen.

Japan

In de NPB is Rick van den Hurk het seizoen op de injured list begonnen. Hopelijk zien wij hem snel weer terug op de heuvel bij de Fukuoka SoftBank Hawks. Wladimir Balentien draait ondertussen nog niet helemaal op volle toeren met een slaggemiddelde van .133. Zijn enige twee hits gingen wel voor twee honken en resulteerden in twee RBI. Waaronder deze belangrijke double die de Swallows een 1-0 voorsprong gaf:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal