Golden League

Golden League Preview: wie wordt dit seizoen kampioen?

Golden League Preview: wie wordt dit seizoen kampioen?

Op zaterdag gaat het reguliere seizoen in de Golden League Fastpitch Softbal van start. Het is een belangrijk seizoen voor het Nederlandse softbal waarin plaatsing voor de Olympische Spelen op het spel staat, Nederlandse teams zullen proberen Europees succes te behalen en uiteraard gaan strijden om de titel in de Golden League.

Vandaag blikken we kort vooruit op het nieuwe seizoen in de Golden League aan de hand van de stand van vorig seizoen.

Nieuwkomers

De Golden League is dit seizoen uitgebreid van zes standaardteams naar acht met de toevoeging van nieuwkomers Twins Oosterhout en Hoofddorp Pioniers. De Pioniers eindigden in 2018 op de tweede plaats in de Silver League en keren daarmee voor het eerst in 26 jaar terug op het hoogste niveau. De bekendste naam bij Hoofddorp is Riangela Flanegin, die vorig seizoen als speelster in de Silver League onderdeel uitmaakte van de voorselectie van Team Kingdom of the Netherlands.

Twins werd kampioen van de Silver League en keert daarom voor het eerst sinds 2016 terug in de Golden League. Opvallend genoeg zag de ploeg een tweetal speelsters vertrekken naar Hoofddorp Pioniers, maar daar tegenover stond wel de komst van onder meer talentvolle werpster Danielle ten Donkelaar.

Vreugde bij de speelsters van De Glaskoning Twins nadat bekend is geworden dat zij de kampioen zijn in de Silver League.
Vreugde bij de speelsters van De Glaskoning Twins nadat bekend is geworden dat zij de kampioen zijn in de Silver League.
Foto: © Twins

Het is te verwachten dat beide nieuwkomers in hun eerste seizoen in de Golden League onderin mee zullen draaien, maar wellicht kunnen zij hier en daar voor een verrassing zorgen tegen de toppers.

Middenmoot

Tex Town Tigers en DSS eindigden de afgelopen twee seizoenen op de vijfde en zesde plaats in de Golden League. Bij TTT zagen we deze winter weinig veranderen in de selectie. Jessica Tolmie, de Amerikaanse werpster van de ploeg in 2018, vertrok naar UVV, maar daar tegenover staat de terugkeer van voormalig international Merel Oosterveld.

DSS, dat vorig seizoen te kampen had met een krappe selectie en ternauwernood lijfsbehoud realiseerde, ziet Noa Brand en Denice van Dijk terugkeren naar Haarlem. Het tweetal speelde al eerder voor DSS, maar maakte vorig seizoen een uitstapje naar Terrasvogels. Stephanie Trczinski, de beste werpster van 2018, staat ook nog op het roster. Suka van Gurp en Dominique Sprengers, die uitkomen in de Amerikaanse college competitie, maakten de overstap naar Sparks Haarlem.

DSS versloeg tijdens de Season Finals Amsterdam Pirates in een ware thriller en verzekerde daarmee een plek in de Golden League in 2019. (Foto: Jesper de Boer)

DSS werd in 2016 nog derde in de Golden League en Tex Town Tigers liep in 2017 op de laatste speeldag de Season Finals mis. Kunnen zij zich dit seizoen weer mengen in de strijd om de Season Finals tickets?

De uitdagers

Roef! kwam met een knal de Golden League binnen in 2017. Meteen in het eerste seizoen werden de Season Finals bereikt en dat kunstje werd in 2018 herhaald. International Onaisha Franka komt de selectie in 2019 versterken, maar werpster Lisa Hop, die met Oranje nog deelnam aan het WK, vertrok naar Euro Stars. Op papier lijkt Roef! opnieuw de grootste uitdager voor de top twee van de laatste jaren.

Terrasvogels zag coach Ferenc Jongejan de overstap maken naar Team Kingdom of the Netherlands en verloor bovendien speelsters als Noa Brand, Denice van Dijk, Dervisa Mutic en de buitenlandse werpsters. Daartegenover staat de komst van drie talentvolle speelsters in Bobbi Scheurkogel, Yindi Beekveldt en Roos-Marijn Kramer en natuurlijk een volledig fitte Karin Tuk, die vorig seizoen veel tijd miste door een knieblessure. Stefan Vessies is de nieuwe coach, die ervoor moet zorgen dat ook in 2019 de Season Finals bereikt worden.

Lizzie Clarijs (Terrasvogels) in actie tegen Sparks. Zij stootte met een squeeze bunt het winnende punt binnen.
Terrasvogels, Sparks en Roef!. Wie kan het Olympia moeilijk maken dit seizoen?
Foto: © Fred Versluis

Sparks Haarlem was jarenlang oppermachtig in de Golden League, maar werd de afgelopen twee seizoenen ingehaald door FysioExpert Olympia Haarlem. De ploeg versterkte zich met MVP-kandidaat Dervisa Mutic en haalde ook Suka van Gurp en Dominique Sprengers binnen van DSS. Kirsten Scheele keert ook definitief terug bij Sparks, dat naast Onaisha Franka en de gestopte Maaike Blaauwgeers vooral haar buitenlandse versterkingen zag vertrekken. 2019 moet voor Sparks het jaar worden waarin zij terugkeren in de Holland Series en misschien zelfs wel de titel terugclaimen.

De titelverdediger

Voor FysioExpert Olympia Haarlem breekt er een nieuw tijdperk aan. Succescoach Stanley Doney is teruggereisd naar Nieuw-Zeeland. Steven Manson is zijn vervanger en hij mag werken met een sterke selectie, die niet versterkt werd, maar ook weinig aan kwaliteit ingeboet heeft. Op papier mogen we dan ook stellen dat Olympia de favoriet is voor de titel in 2019.

In het eerste speelweekend mag Olympia bewijzen dat het de favoriet is in het tweeluik tegen Roef!.

Brenda Beers en FysioExpert Olympia Haarlem gaan op jacht naar de derde titel op rij (Foto: Olaf Tompot Fotografie)


Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League