Kimberly Jones sloeg voor Sparks Haarlem twee hits en scoorde drie runs.

Golden League

Drie teams ongeslagen op eerste speeldag

Drie teams ongeslagen op eerste speeldag

Kimberly Jones sloeg voor Sparks Haarlem twee hits en scoorde drie runs.
Kimberly Jones sloeg voor Sparks Haarlem twee hits en scoorde drie runs.
Foto: © Fred Versluis

De softbalsters van Sparks Haarlem, Terrasvogels en Tex Town Tigers zijn het nieuwe seizoen goed van start gegaan. De drie teams wonnen gisteren op een ijskoude zaterdagmiddag allebei hun wedstrijden. Met slagvrouw Merel Oosterveld (.833) en pitcher Zoë Gillis (0.81) had Tex Town Tigers de beste speelsters op deze openingsdag. Roef! wist titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem de eerste punten af te snoepen.

Ruim een week nadat de honkbal hoofdklasse al van start was gegaan, was het zaterdag ook de beurt aan de softbalteams uit de Golden League. Voor het eerst sinds 2015 bestaat de hoogste softbalcompetitie weer uit negen teams. Gisteren keerden Twins Oosterhout en Hoofddorp Pioniers terug op het hoogste niveau. Zij werden vorig jaar respectievelijk eerste en tweede in de Silver League. Daarmee keerde Twins Oosterhout na twee seizoenen afwezigheid gisteren terug op het hoogste niveau. De softbalsters van Hoofddorp Pioniers speelden zelfs hun eerste wedstrijden op het hoogste niveau sinds 1993.

Met titels tijdens het Mastenbroektoernooi in Enschede en het Jan de Wit Toernooi in Haarlem was FysioExpert Olympia Haarlem de afgelopen weken één van de meest succesvolle teams in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maar op de eerste speeldag verloor de regerend kampioen tegen Roef! direct haar eerste wedstrijd. Erg druk hoeft de ploeg van de nieuwe Nieuwe-Zeelandse hoofdcoach Steven Manson zich daar niet over te maken. Een jaar geleden verloor Olympia Haarlem ook op de eerste speeldag één van de twee wedstrijden tegen Roef!, maar wisten de Haarlemse softbalsters zes maanden later desalniettemin wel de titel te prolongeren.

FysioExpert Olympia Haarlem – Roef!

Op de eerste speeldag waren alle ogen vooral gericht op het treffen tussen FysioExpert Olympia Haarlem en Roef!, de nummers één en vier uit de reguliere competitie van vorig jaar. Zoals verwacht gaven de twee teams elkaar nauwelijks iets toe. Op het Nol Houtkamp Sportpark pakte de regerend kampioen uit Haarlem haar eerste overwinning, maar werd de tweede wedstrijd een prooi voor de bezoeksters uit Moergestel. Olympia Haarlem scoorde in het eerste duel vijf late punten om een 1-2 achterstand weg te poetsen. Met twee uit leidde Eva Voortman haar ploeg met een driehonkslag de juiste weg. Na haar volgden Dinet Oosting en Jessie van Aalst met hits om voor twee punten te zorgen.

Voor Olympia Haarlem pakte Dinet Oosting de draad al snel weer op. De Meest Waardevolle Speelster van het vorige seizoen was op de eerste speeldag al goed voor vier hits, waaronder een daverende tweepunten-homerun in de zesde inning om de voorsprong te vergroten tot 6-2. Wies Ligtvoet (driehonkslag) scoorde in de zevende inning nog wel voor Roef!, maar de bezoekers slaagden er niet meer in om het gat te overbruggen.

De samenvatting van de eerste wedstrijd door Softbaldino

Zorgde het eerste duel met negentien hits voor het nodige slaggeweld, de tweede wedstrijd in Haarlem werd een pitchersduel tussen internationals Marjolein Merkx (Roef!) en Eva Voortman (Olympia Haarlem). Die laatste troefde haar tegenstandster af met tien strikeouts, vier meer dan Merkx. Maar de pitcher van Roef! stond slechts vier honkslagen toe. Daarmee maakte de ploeg uit Moergestel het verschil. Met tweehonkslagen sloeg Cindy van der Zanden (4 uit 4) zowel in de derde als zesde inning twee punten binnen. Geholpen door twee Haarlemse veldfouten scoorde Roef! in deze zesde inning vijfmaal om de wedstrijd met 3-7 te winnen.

De samenvatting van het tweede duel door Softbaldino

FysioExpert Olympia Haarlem – Roef!: 6-3
FysioExpert Olympia Haarlem – Roef!: 3-7

Sparks Haarlem – Hoofddorp Pioniers

Een stuk eenvoudiger hadden Sparks Haarlem en Tex Town Tigers het gisteren. Zij stonden op de openingsdag van het nieuwe seizoen tegenover een nieuwkomer. Met respectievelijk een eerste en een tweede plaats vorig jaar in de Silver League waren Twins en Hoofddorp Pioniers erin geslaagd om terug te keren op het hoogste niveau.

Die rentree verliep voor beide teams echter allerminst voorspoedig. Hoofddorp Pioniers kwam op het Noordersportpark in Haarlem niet verder dan twee punten in twee wedstrijden. Kirsten Scheele bleek in het eerste duel onbespeelbaar. Zij schakelde de eerste negen tegenstanders op rij uit, waarvan zes met drie slag. Hierna gooide Ginger de Weert de wedstrijd probleemloos uit. Sparks Haarlem had toen, door onder meer drie Hoofddorpse veldfouten, al een 4-0 voorsprong genomen. Na vijf innings ging de winst met 7-0 naar Sparks Haarlem.

In de tweede wedstrijd hield ook Rebecca Soumeru (vier strikeouts) haar tegenstander in drie innings van de honken. En dat was nodig, want toen zij als reliever in de vierde inning op de plaat verscheen, had de promovendus Sparks Haarlem met 2-2 nog altijd in de greep. Het optreden van Soumeru gaf haar team de inspiratie om ook de tweede wedstrijd te winnen. Via onder meer tweehonkslagen van Feline Poot (vierde inning), debutant Taisa Kirindongo (vijfde inning) en Kimberly Jones (zesde inning) liep Sparks Haarlem snel weg bij haar tegenstander. Tegen de tijd dat Maxime van Dalen de bal voor twee runs over de hekken had gerammeld, was de voorsprong al opgelopen tot 10-2 en kon het duel in de zesde inning met één uit op het scorebord worden beëindigd.

Sparks Haarlem – Hoofddorp Pioniers: 7-0
Sparks Haarlem – Hoofddorp Pioniers: 10-2

Twins Oosterhout – Tex Town Tigers

Nadine Marinus (Tex Town Tigers)

Ook promovendus Twins kon niet verrassen op de openingsdag. Tegen Tex Town Tigers kwamen de softbalsters uit Oosterhout op hun eigen veld wel tot vijf punten, maar bleef het team evenals nieuwkomer Hoofddorp Pioniers met lege handen. In de eerste wedstrijd opende Tex Town Tigers al in de eerste inning de score na een hit van Laura Wissink, waarna de thuisploeg niet meer achterom keek. In de vijfde inning onderstreepte de 32-jarige Nadine Marinus de start van haar recordvergrotende vijftiende seizoen voor de club uit Enschede met een homerun. Daarmee bracht ze twee punten binnen en de 1-8 eindstand op het scorebord.

Grote uitblinker bij Tex Town Tigers was Merel Oosterveld (.833). Nadat de midvelder in de eerste wedstrijd al een honkslag had geslagen, sloeg ze in het tweede duel nog eens vier hits. De winst in die tweede wedstrijd liet wel langer op zich wachten. Twins had in zowel de eerste inning (1-0) als derde inning (4-2) een voorsprong genomen, maar zag haar tegenstander in de vijfde inning alsnog ontsnappen. Nadat de bezoekers al op gelijke hoogte waren gekomen, scoorde Tex Town Tigers maar liefst vijf runs in haar vijfde slagbeurt om de eindstand op 4-9 te bepalen. Met een inside-the-park homerun bracht Eloïse Tribolet drie punten binnen.

Pitcher Zoë Gillis werd in beide wedstrijden winnend pitcher. In haar vijf innings voor Tex Town Tigers in de tweede wedstrijd stond ze zelfs geen enkele honkslag toe. In totaal gooide ze acht keer drie slag in 8 2/3 inning.

Twins Oosterhout – Tex Town Tigers: 1-8
Twins Oosterhout – Tex Town Tigers: 4-9

DSS – Terrasvogels

Door de dubbele overwinningen gaan Sparks Haarlem en Tex Town Tigers na het eerste speelweekeinde aan de leiding in de Golden League. Zij delen die eerste plaats met Terrasvogels, dat op de eerste speeldag eveneens ongeslagen bleef. In de eerste van de twee wedstrijden tegen DSS waren het twee nieuwkomers die hun ploeg naar de winst leidden. Na vorig seizoen maakten Roos-Marijn Kramer en Yindi Beekveldt de overstap van Onze Gezellen (Silver League) naar het Golden League-team Terrasvogels. Terwijl Kramer (7-2-4-1) tegen DSS probleemloos stand hield, sloeg Beekveldt (2 uit 2) er lustig op los. De jeugdinternational bracht twee punten binnen en scoorde driemaal. Mede daardoor kon de wedstrijd bij een 0-8 voorsprong al na vijf innings worden beëindigd.

Ook in het tweede duel kreeg Kramer de winst op haar naam. Zij nam in de vijfde inning het pitchen over van Bobbi Scheurkogel. Kramer werd direct begroep met een solohomerun van de uitstekend spelende Eva Rendlova (3 uit 4), maar ze kwam opnieuw niet in de problemen. In de zesde inning slaagde Terrasvogels er bij een 2-1 achterstand in om de druk op te voeren en de wedstrijd te kantelen. Nadat Terrasvogels op gelijke hoogte was gekomen, werd een pitcherswissel geforceerd. Hierna sloeg Katharina Szalay (3 uit 4) een honkslag, waarbij door een veldfout twee punten binnen konden lopen. Vervolgens sloeg Lizzy Clarijs de bal voor drie honken diep het rechtsveld in. Daarop konden nog eens twee punten scoren en was de winst binnen. In de zevende inning bracht DSS de eindstand op 3-6.

DSS – Terrasvogels: 0-8
DSS – Terrasvogels: 2-6

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League