Misja Harcksen is de derde speler in de hoofdklasse die een perfect game heeft gegooid.

HB Hoofdklasse

Perfect game voor Misja Harcksen

Perfect game voor Misja Harcksen

Misja Harcksen is de derde speler in de hoofdklasse die een perfect game heeft gegooid.
Misja Harcksen is de derde speler in de hoofdklasse die een perfect game heeft gegooid.
Foto: © Robert Bos

Misja Harcksen heeft vanmiddag voor Curaçao Neptunus een perfect game gegooid. De 23-jarige voormalig profhonkballer deed dat in de wedstrijd tegen De Glaskoning Twins, de club waarvoor hij vorig seizoen nog gooide. In negen innings stond Harcksen geen enkele tegenstander toe op de honken. Het is de eerste perfect game in de hoofdklasse sinds 1997 en nog maar de derde in de historie van de hoofdklasse.

Harcksen opende het duel met onder meer strikeouts voor Brian Biezen en Arthur Bonevacia. In de gehele wedstrijd kwam hij tot tien keer drie slag. In de derde inning schakelde hij zelfs drie tegenstanders op rij uit. Met drie slag voor pich-hitters Max Kops en Shurman Marlin sloot Harcksen in de negende inning het duel in het Neptunus Familiestadion in stijl af. Hij had voor zijn perfect game 97 pitches nodig.

Met zijn perfect game is Harcksen nog maar de eerste speler sinds Eelco Jansen in 1997 geworden die dit heeft gepresteerd in de hoofdklasse. Jansen stond op 27 juni 1997 voor Kinheim geen enkele tegenstander toe op de honken in de wedstrijd tegen ADO. In 1989 gooide de Amerikaan Craig McGinnis voor Haarlem Nicols de allereerste perfect game in de hoofdklasse. Hij deed dat in het duel tegen De Spartaan. Jansen gooide negen keer drie slag. McGinnis kwam tijdens zijn perfect game tot tien strikeouts.

No-hitter

De laatste keer dat een pitcher in de hoofdklasse geen honkslag toe stond, was in 2016. In dat jaar gooiden Orlando Yntema (Curaçao Neptunus), Elton Koeiman (De Glaskoning Twins) en Chris Pfau (Vaessen Pioniers) no-hitters. Zij moesten toen wel tegenstanders op de honken toelaten. In totaal gooide tot vandaag 48 keer een pitcher in de hoofdklasse een no-hitter. International Mike Bolsenbroek gooide de laatste perfect game voor het Nederlands Koninkrijksteam. Hij deed dat op 14 september 2014 in de wedstrijd tegen Griekenland. Het was de eerste perfect game voor het nationale team sinds 30 augustus 1964 toen Rob Hoffmann en Herman Beidschat samen niemand tot de honken toelieten tegen Spanje op het EK in Milaan (Italië).

Harcksen, begonnen met honkballen bij de Saints, maakte op zondag 26 mei 2013 voor het Rotterdamse Neptunus zijn debuut in de hoofdklasse. Met deze club werd hij vijfmaal kampioen van Nederland voordat hij vorig jaar in de hoofdklasse een uitstapje maakte naar De Glaskoning Twins. Tussen tussen 2014 en 2016 speelde Harcksen drie seizoenen als profhonkballer voor de organisatie van Los Angeles Dodgers.

Ongeslagen

De wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en De Glaskoning Twins ging vanmiddag lang gelijk op. Op het pitchen van Twins-speler Jan Evertse wist Stijn van der Meer (2 uit 4) voor de Rotterdamse slagploeg pas in de vierde inning de eerste honkslag slaan. Twee innings later herhaalde hij dat kunstje en kon hij op een hit van Benjamin Dille de score openen. Na tien Rotterdamse hits ging de winst met 4-0 naar de regerend kampioen.

Voor Curaçao Neptunus was het de zesde overwinning in evenzoveel wedstrijden. Daarmee deelt de club momenteel nog ongeslagen de eerste plaats met L&D Amsterdam. Het gat met de nummer drie Hoofddorp Pioniers is inmiddels opgelopen tot vier punten. Hekkensluiter HCAW wacht na zes wedstrijden nog altijd op de eerste overwinning.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse