Roger Bernadina.

Honkbal

Bernadina naar Taiwanese profclub

Bernadina naar Taiwanese profclub

Roger Bernadina.
Roger Bernadina.
Foto: © Alfred Cop

Lamigo Monkeys heeft vandaag bekendgemaakt Roger Bernadina als versterking aan de selectie toe te hebben gevoegd. De 34-jarige buitenvelder uit Den Haag is inmiddels in Taiwan gearriveerd en heeft zich gemeld bij de regerend kampioen uit de Chinese Professional Baseball League (CPBL).

Bernadina werd, samen met de 34-jarige Dominicaanse pitcher Marcos Mateo, aanvankelijk nog gepresenteerd als nieuwe aanwinst van het Japanse Ishikawa Million Stars. Maar beide voormalige Major Leaguers verschenen tot teleurstelling van de toeschouwers niet in de line-up bij de start van het nieuwe seizoen in de Baseball Challenge League. Het bleef hierna angstvallig stil rondom Ishikawa Million Stars. Maar met de bekendmaking van Lamigo Monkeys is duidelijk geworden dat Bernadina de voorkeur heeft gegeven aan een debuut in de sterkere CPBL in plaats van de Baseball Challenge League.

Met Lamigo Monkeys komt de 34-jarige Bernadina binnen bij één van de sterkste Taiwanese profclubs van dit moment. Vorig jaar prolongeerde Lamigo Monkeys zijn titel. Het was het vierde kampioenschap in vijf jaar tijd en het zesde sinds de oprichting in 2003. In de Taiwan Series werd vijfvoudig kampioen Uni-President Lions verslagen. De afgelopen twee seizoenen speelde Bernadina voor Kia Tigers in de Zuid-Koreaanse profcompetitie.

Acclimatiseren

Bernadina wordt de zesde speler uit het Nederlands Koninkrijk die zijn debuut gaat maken in de Chinese Professional Baseball League. Pitcher Jair Jurrjens was de laatste. Hij kwam in 2016 uit voor Uni-President 7-Eleven Lions. Eerder kwamen ook Rob Cordemans (2007), Diegomar Markwell (2007), Ivanon Coffie (2007-2008) en Shairon Martis (2014) uit in de Taiwanese profcompetitie.

De komende periode krijgt Bernadina van zijn nieuwe club de kans om zich te acclimatiseren. Lamigo Monkeys geeft zich daarmee de tijd om te bekijken op welke wijze hij wordt ingepast binnen de selectie. Teams in de CPBL mogen vier buitenlandse spelers hebben, maar drie daarvan mogen op het roster worden opgenomen. De club heeft nu al de beschikking over drie buitenlandse spelers: de Amerikaanse pitchers Zeke Spruill en Michael Nix en de Dominicaanse pitcher Radhames Liz. Spruill en Nix hebben beiden ervaring in de Major League. Vooralsnog lijkt die eerste de grootste kans te maken om zijn plaats aan Bernadina af te moeten staan. Spruill is bezig aan zijn derde seizoen voor Lamigo Monkeys. Hij kreeg in zijn eerste vier wedstrijden al veertien verdiende punten tegen (7.41). Nix (4.12 ) en debutant Liz (2.59) kenden een betere start van de competitie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal