Pitcher Rob Cordemans: 2.000 strikeouts.

HB Hoofdklasse

Cordemans bereikt nieuwe mijlpaal

Cordemans bereikt nieuwe mijlpaal

Pitcher Rob Cordemans: 2.000 strikeouts.
Pitcher Rob Cordemans: 2.000 strikeouts.
Foto: © Robert Bos

Pitcher Rob Cordemans heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn imposante carrière. Vandaag werd de speler van L&D Amsterdam op Sportpark Ookmeer de eerste pitcher die tweeduizend strikeouts heeft gegooid in de hoofdklasse. Na acht slagmannen volgde in de derde inning van de wedstrijd tegen Curaçao Neptunus zijn laatste benodigde strikeout.

De 44-jarige Rob Cordemans had vorige week in de wedstrijd tegen het Bussumse HCAW al kans om de mijlpaal van tweeduizend strikeouts te halen. Maar na zes keer drie slag werd hij na de vijfde inning gewisseld. De teller bleef daarmee steken op 1.999.

Vandaag volgde in de wedstrijd tegen regerend kampioen Curaçao Neptunus een nieuwe kans. Het duurde tot in de derde inning voordat Cordemans zijn laatste benodigde drie slag kreeg. Na vier pitches werd Jochem Koedijk in de historische slagbeurt aan de kant gezet. Na die prestatie nam Cordemans het applaus van het publiek in ontvangst en werd hij op het veld gefeliciteerd door zijn ploeggenoten.

https://www.facebook.com/KNBSB/videos/282323712705906/

Recordhouder

Met deze mijlpaal is Cordemans de eerste speler in de hoofdklasse geworden die tweeduizend keer drie slag heeft gegooid. Zijn allereerste keer drie slag gooide Cordemans bij zijn hoofdklassedebuut op 22 mei 1994. Toen schakelde hij Amsterdam Pirates-speler Marvin Geestman uit met drie slag. Op 17 juni 2006 bereikte Cordemans als pitcher voor ADO in de wedstrijd tegen Sparta/Feyenoord de mijlpaal van duizend strikeouts. Vorig jaar juni werd de pitcher van L&D Amsterdam al recordhouder van het aantal strikeouts, toen hij Bart Volkerijk in het klassement passeerde. De rechtshandige pitcher verbrak toen in de wedstrijd tegen DSS het record uit 1996 van 1.948 keer drie slag.

De drie slag voor Koedijk bleef vanavond ook de enige keer drie slag van Cordemans. In de vijfde inning moest Cordemans met één man uit de heuvel verlaten nadat de achterstand voor L&D Amsterdam was opgelopen tot 1-4. Dat gebeurde nota bene nadat Koedijk (honkslag) het vierde Rotterdamse punt had gescoord op een hit van Dwayne Kemp.

Op jacht

Cordemans debuteerde op 22 mei 1994 in de hoofdklasse voor het Rotterdamse Neptunus. Momenteel is hij bezig aan zijn 26e seizoen in de hoofdklasse. De afgelopen tien jaar speelde hij voor L&D Amsterdam. In zijn carrière gooide Cordemans als pitcher in 325 wedstrijden. Eveneens het hoogste aantal voor een pitcher in de hoofdklasse. Cordemans gaat nu op jacht naar zijn tweehonderdste overwinning. Voor de veteraan staat die teller momenteel op 194 tegenover 41 nederlagen. Het record voor het aantal overwinningen is eveneens al in het bezit van Cordemans. Daarvoor verbrak hij ook in 2012 het record van Bart Volkerijk (151).

Cordemans kon vanavond zijn mijlpaal niet bekronen met een overwinning. Door vijftien honkslagen sloeg Curaçao Neptunus in Amsterdam een 2-9 overwinning bij elkaar. Stijn van der Meer (3 uit 5) sloeg drie punten binnen, terwijl Shaldimar Daantji (4 uit 4) voor vier hits zorgde. Het was de eerste nederlaag voor L&D Amsterdam van dit seizoen, waarmee titelverdediger Neptunus nu nog de enige ongeslagen ploeg is in de hoofdklasse.

Debuut

Hoofddorp Pioniers verstevigde onder leiding van pitcher Lars Huijer (6-2-2-0) zijn derde plaats in het klassement. Op eigen veld werd met 5-3 gewonnen van Twins, waarvoor de Japanner Yuki Yoshimura zijn debuut maakte in de hoofdklasse. De 34-jarige Yoshimura speelde tussen 2003 en 2018 veertien seizoenen in de Japanse profcompetitie NPB en won driemaal de Japanse titel.

In Amersfoort gooide Sem Robberse (6-2-4-2) zijn eerste volledige wedstrijd uit zijn hoofdklassecarrière om Quick Amersfoort in zeven innings naar een 11-1 overwinning op Silicon Storks te leiden. In het klassement moet Storks nu de laatste plaats delen met het Bussumse HCAW dat vanavond tegen DSS de eerste overwinning van het seizoen boekte: 4-3.

Uitslagen

L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 2-9
Hoofddorp Pioniers – Twins Oosterhout: 5-3
Quick Amersfoort – Silicon Storks: 11-1 (7 innings)
DSS – HCAW: 3-4

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse