Taisa Kirindongo bracht met een driehonkslag twee punten binnen voor Sparks Haarlem.

Golden League

Opnieuw dubbele winst Terrasvogels & Sparks Haarlem

Opnieuw dubbele winst Terrasvogels & Sparks Haarlem

Taisa Kirindongo bracht met een driehonkslag twee punten binnen voor Sparks Haarlem.
Taisa Kirindongo bracht met een driehonkslag twee punten binnen voor Sparks Haarlem.
Foto: © Fred Versluis

Na een succesvol openingsweekend zijn Terrasvogels en Sparks Haarlem op zaterdag opnieuw tweemaal tot winst gekomen in de tweede speelronde van de Golden League. Titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem en Roef! boekten zaterdag eveneeens twee overwinningen. Een week geleden stonden deze ploegen tegenover elkaar en deelden toen de punten. DSS en het gepromoveerde Hoofddorp Pioniers zijn nog puntloos na vier gespeelde wedstrijden.

De softbalsters komen in het Paasweekeinde totaal viermaal in actie. Op maandag (13.00 uur) staan koplopers Terrasvogels en Sparks Haarlem op Sportpark ‘De Elta’ in Santpoort-Zuid voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar. Door de jaren heen zijn dit de meest toonaangevende softbalploegen geweest, die samen de meeste kampioenstitels veroverden. Olympia Haarlem domineerde in de voorbije twee seizoenen en werd tweemaal landskampioen. Roef! nestelde zich de afgelopen twee jaar ook in de top-vier. Na de eerste ronde in het Paasweekeinde vormt dit kwartet ook nu weer de top-vier.

Terrasvogels vs. Twins Oosterhout, 6-1, 8-7

Terrasvogels bleef het gepromoveerde Twins Oosterhout zaterdag op eigen veld tweemaal de baas, maar moest in het tweede duel alle zeilen bijzetten. In de eerste wedstrijd trok Terrasvogels de wedstrijd vanaf de derde inning naar zich toe. Terrasvogels opende de score in de eerste inning na een honkslag van Lizzie Clarijs, maar Twins kwam langszij in de tweede inning. Die begon met een uitstekende slagbeurt van Sterre den Duijn. Na veertien pitches (tien foutballen!) sloeg ze een honkslag op de vijftiende worp van pitcher Roos-Marijn Kramer en scoorde even later de gelijkmaker. Maar in de tweede helft van de derde inning sloeg Karin Tuk een tweehonkslag, volgde Jessica Waasdorp met een honkslag en stelden een fout op een opofferingsstootslag van Ella Krommendijk en een honkslag van Bobbi Scheurkogel ervoor dat het tweetal tot scoren kon komen. Scheurkogel, die na vorig seizoen overkwam van Olympia Haarlem, was met drie honkslagen in vier beurten op dreef voor de thuisploeg. Honkslagen van Krommendijk (5e inning) en Lizzie Clarijs (6e inning) plus een veldfout voerden de stand vervolgens op naar 6-1. Werpster Roos-Marijn Kramer hield de slagploeg van Twins op slechts twee honkslagen.

In de jonge ploeg van Twins Oosterhout komen verschillende speelsters dit seizoen voor het eerst in de Golden League uit. Desodanks toonde Twins in de tweede wedstrijd aan dat de ploeg zeker niet onderschat moet worden en het iedereen lastig kan maken. Twins nam brutaal een 0-3 voorsprong in de eerste slagbeurt op ondermeer een fraaie honkslag (twee punten) van Machteld Rector. De voorsprong was echter van korte duur, want Terrasvogels nam de leiding over door tweemaal te scoren in de eerste en tweede slagbeurt. Toch wist Twins de leiding in de vierde inning weer te hernemen (4-6), dankzij een tweehonkslag van Sterre den Duijn. Toch kantelde de wedstrijd kort erna weer de kant op van Terrasvogels, dat over meer ervaren speelsters beschikt en rustig bleef. De thuisploeg scoorde viermaal in de vierde inning met als hoogtepunt een tweehonkslag met volle honken (goed voor drie punten) van Karin Tuk. Met een nipte voorsprong van 8-7 gooide Lizzie Clarijs de wedstrijd als closer in het slot.

Tex Town Tigers vs. Sparks Haarlem, 2-3, 0-10

Ook Sparks Haarlem had de handen vol aan de tegenstander, want in Enschede won de ploeg slechts met 2-3 in het openingduel bij Tex Town Tigers. Een opofferingsslag van Lee Lankhorst zette TTT in de tweede inning op voorsprong. Sparks Haarlem antwoordde met twee punten in de derde slagbeurt. Dat gebeurde op een tweehonkslag van McKayla Taylor en een ground-rule double van Maxime van Dalen, die twee weken geleden in actie kwam voor Bollate in het openingsweekend van de Italiaanse competitie. Dit keer droeg ze weer het shirt van Sparks Haarlem, dat het nu moest doen zonder Chantal Versluis (Italië) en Kehli Washington (blessure). Zodoende werd een beroep gedaan op Maaike Blaauwgeers, die na vorig seizoen was gestopt. In de vijfde inning voegde de Haarlemse ploeg een punt toe na een fout. Tex Town Tigers kon hier nog slechts één punt tegenover stellen.

In de tweede wedstrijd kwam Sparks Haarlem geen moment in gevaar en had slechts vier innings nodig om tot een ruime 0-10 overwinning te komen. Tex Town Tigers werd niet alleen puntloos gehouden, de ploeg wist ook niet tot een honkslag te komen op pitchers Kirsten Scheele en Quincy Catsburg, die beiden twee innings gooiden en samen voor een No-Hitter zorgden. Sparks Haarlem besliste het duel gelijk in de eerste inning met een rally van acht punten. Dat gebeurde op zes honkslagen, waaronder een driehonkslag van rookie Taisa Kirindongo, goed voor twee punten. Dominique Sprengers, Feline Poot, Maaike Blaauwgeers en Anne Blaauwgeers (tweehonkslag) lieten eveneens puntscorende honkslagen in de boeken opnemen.

Hoofddorp Pioniers vs. Olympia Haarlem, 0-11, 1-4

Landskampioen Olympia Haarlem maakte in het openingsduel korte metten met Hoofddorp Pioniers, dat dit seizoen na 25 jaar afwezigheid in de hoogste afdeling terugkeerde. De ploeg van de dit seizoen debuterende hoofdcoach Steven Manson sloeg toe met vijf punten in zowel de tweede als de derde inning. In deze slagbeurten leverde Brenda Beers een belangrijke bijdrage. In de tweede inning zorgde ze met een driehonkslag voor twee punten en in de derde inning sloeg ze een inside-the-park-homerun die drie punten opleverde. Ook Brenda Beers komt seizoen eveneens uit in de Italiaanse competitie, samen met teamgenoot Jessie van Aalst. Twee weken geleden kwamen zij uit voor Parma in de eerste speelronde. Van Aalst opende vervolgens vorige week het Nederlandse seizoen met Olympia Haarlem. Op zaterdag kwamen beiden weer voor Olympia Haarlem uit. Pitchers Rosanne de Vries en Marielle Vleugels stonden samen slechts twee honkslagen aan Pioniers toe.

In de tweede wedstrijd kwam de winst wat moeizamer tot stand, want na zes innings stond Olympia Haarlem slechts met 1-2 voor. Pioniers-pitcher Serena Kersten deed het prima, maar moet uiteindelijk in de zevende inning nog twee beslissende punten toestaan. Olympia Haarlem opende score met twee punten in de vierde inning via een honkslag van Marielle Vleugels en een fout, maar de ploeg liet ook drie loopsters op de honken achter. Pioniers halveerde de achterstand in de eigen vierde slagbeurt toen de Olympia-verdediging tweemaal in de fout ging. Opofferingsslagen van Jessie van Aalst en Dinet Oosting voerden de stand op naar 1-4 in de zevende inning.

Roef! vs. DSS, 4-3, 10-3

Net als Terrasvogels, Sparks Haarlem en Olympia Haarlem beleefde ook Roef! een lastige wedstrijd, want het eerste duel tegen DSS werd nipt in winst omgezet. Roef! scoorde de punten in een productieve eerste inning. Dat gebeurde op vijf honkslagen, waaronder een RBI-double van Kim Donkers en een honkslag van Isa Los, die goed was voor twee punten. Hierna volgde opofferingsslag van Charlotte Drijvers en dat bleek uiteindelijk het verschil in de eindstand. De thuisploeg werd in het restant puntloos gehouden, terwijl DSS in de derde inning driemaal tot scoren kwam. Een tweehonkslag van Sophie Bugter, een honkslag van Lorraine Kieft en een fout zorgden voor de punten, maar daar bleef het bij voor DSS.

In de tweede wedstrijd kwam de winst een stuk makkelijker tot stand en had Roef! genoeg aan vijf slagbeurten. Met een 1-0 voorsprong besliste Roef! het duel door vijfmaal te scoren in de tweede inning. Dat gebeurde op honkslagen van Charlotte Drijvers en Kim Donkers, een tweehonkslag van Elizabeth Snow, een fout en een gestolen honk-situatie. Met een 8-0 achterstand wist DSS driemaal te scoren in de eerste helft van de vijfde inning. Even later bereikte Roef! alsnog een verschil van zeven punten in de eigen vijfde slagbeurt om het duel voortijdig af te kunnen sluiten. Roef! kwam tot twaalf honkslagen, waaronder vier van Kim Donkers.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League