Golden League

Hoofddorp Pioniers stunt bij Roef!; Koplopers delen

Hoofddorp Pioniers stunt bij Roef!; Koplopers delen

Kimberly Jones slaat een punt binnen voor Sparks Haarlem in het tweede duel bij Terrasvogels. (Foto: Fred Versluis)

Op een zonovergoten Tweede Paasdag stuntte Hoofddorp Pioniers maandagmiddag in Moergestel. In de eerste wedstrijd trok de ploeg met 9-0 voor de vijfde keer sinds de start van het seizoen aan het kortste einde. Maar in de tweede ontmoeting sloeg de ploeg in de vijfde slagbeurt toe en won met 3-5. De drukbezochte double-header tussen koplopers Sparks Haarlem en Terrasvogels eindigde in een puntendeling. In het openingsduel deelde Terrasvogels de beslissende klap uit in de zesde inning en won met 3-2. Vervolgens haalde Sparks Haarlem in de tweede wedstrijd met 3-11 uit. Titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem bleef Twins Oosterhout met 2-7 en 0-7 de baas en nestelde zich naast Sparks Haarlem en Terrasvogels aan de kop van de ranglijst. Tex Town Tigers won met 5-4 en 7-0 van DSS, dat nu het enige puntloze clubteam in de Golden League is. Het Talent Team Holland, dat eveneens zonder winst is, kwam in het Paasweekeinde niet in actie. Komend weekeinde wordt de volgende speelronde in de hoogste afdeling op zondag afgewerkt, omdat Koningsdag (zaterdag) dit seizoen voor iedereen een vrije dag is.

Terrasvogels vs. Sparks Haarlem, 3-2, 3-11

Met vier pitchers zat Sparks Haarlem al een stuk ruimer in de pitching dan tegenstander Terrasvogels. Maar Quicy Catsburg, de teruggekeerde Kirsten Scheele en internationals Rebecca Soumeru en Ginger de Weert hebben nu ook nog gezelschap gekregen van de Amerikaanse Katie Donovan. Terrasvogels wacht nog op buitenlandse aanvulling en dus leek Sparks Haarlem in het voordeel te zijn. Sparks Haarlem heeft een paar geblesseerde speelsters en moet het doen zonder international Chantal Versluis (Italië). Terrasvogels heeft een kleine selectie en heeft eveneens hier en daar wat blessures. Maar in het openingsduel bleken beide ploegen volledig aan elkaar gewaagd, zoals dat in voorgaande jaren eigenlijk altijd al zo is geweest. De twee ploegen zorgden regelmatig voor aantrekkelijke en spannende wedstrijden en de eerste ontmoeting van maandag kan zeker op deze lijst worden bijgeschreven, want de neutrale toeschouwer heeft kunnen genieten van een prima softbalwedstrijd.

Op het drukke Santpoortse Sportpark ‘De Elta’ deden werpsters Roos-Marijn Kramer (Terrasvogels) en Katie Donovan (Sparks Haarlem) het allebei prima. Kramer kwam tot acht keer drie slag en stond vijf honkslagen toe. Haar Amerikaanse collega schakelde tien slagvrouwen met drie slag uit. Zij stond vier honkslagen toe in vijf innings, totdat Terrasvogels toesloeg in de zesde inning. Sparks Haarlem opende de score in de tweede slagbeurt toen Dominique Sprengers scoorde op een honkslag van Maaike Blaauwgeers, die weer in de ploeg terugkeerde. De voorsprong werd verdubbeld in de derde inning. Dit keer was het Anne Blaauwgeers die de thuisplaat passeerde op een klap van Maxime van Dalen. Terrasvogels wist aanvankelijk niet in scoringspositie te komen. Met een 0-2 achterstand lukte dat wel in de zesde inning en besliste de thuisploeg het duel in eigen voordeel. Katharina Szalay begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag. Met het eerste honk open kreeg powerhitter Karin Tuk uiteraard opzettelijk vier wijd en werd een gedwongen loop opgezet. Een stootslag van Jessica Waasdorp bleek hierna onverwerkbaar en zorgde voor volle honken. Met twee uit haalde Bobbi Scheurkogel stevig uit en sloeg de bal diep het rechtsveld in voor een driehonkslag, goed voor drie punten, de voorsprong en de winst!

In de tweede wedstrijd nam Sparks Haarlem ook snel de leiding, maar besliste het duel door viermaal te scoren in de derde inning. Met een 0-7 achterstand wist Terrasvogels in de vierde inning drie punten te scoren, maar Sparks Haarlem nam vervolgens meer afstand en sloot de wedstrijd in zes innings af. De Haarlemse ploeg kwam tot tien honkslagen, waaronder twee van McKayla Taylor, Dominique Sprengers en Maaike Blaauwgeers.

Roef! vs. Hoofddorp Pioniers, 9-0, 3-5

In het openingsduel in Moergestel ondervond Roef! weinig problemen. Met een 2-0 voorsprong volgde een rally van zes punten in de tweede slagbeurt op weg naar een overtuigende overwinning in 4 1/2 inning. De thuisploeg liet negen honkslagen noteren, waaronder twee van Wies Ligtvoet en Elizabeth Snow. Eva van Knegsel zorgde voor het hoogtepunt in de wedstrijd in de tweede inning. Met volle honken sloeg ze een tweehonkslag en dat leverde drie punten op. Winnende werpster Rachael Knapp stond slechts twee honkslagen toe.

In de tweede wedstrijd waren de rollen halverwege de vijfde inning plotseling omgedraaid. Roef! kwam tot scoren in de derde inning, maar kon geen afstand nemen. Vervolgens sloeg Pioniers in de vijfde inning met vier punten toe op drie honkslagen. Met één uit bracht Quilen Dirksz de stand in balans met een tweehonkslag. Na een werpsterswissel scoorde ze zelf even later na een honkslag van Nina Oomes. Met twee loopsters op de honken raakte werpster Marjolein Merkx hierna zowel Shari van Heyningen als Manon Marie met een worp en dat resulteerde in het volgende punt, Vier wijd voor Sheila van der Tang maakte er een 1-4 stand van. Een inning later zorgde Shari van Heyningen met een honkslag voor nog een extra Hoofddorps punt. De spanning kwam terug in de tweede helft van de zevende inning. Nadat een speelster op de thuisplaat was uitgeschakeld in een steelsituatie leverde een tweehonkslag van Elizabeth Snow een punt op. Met volle honken nam Iris Strookman de pitching over van Serena Kersten. Zij zag een punt worden gescoord na een vrije loop voor Sophie Verdaasdonk, maar hierna maakte een dubbelspel een einde aan de wedstrijd, die een verrassend scoreverloop had.

Twins Oosterhout vs. FysioExpert Olympia Haarlem, 2-7, 0-7

In de eerste wedstrijd had Olympia Haarlem even een lastige eerste inning, want de voorsprong was toen slechts 2-3. Dat duurde maar kort, want de landskampioen nam in de daarnavolgende slagbeurten meer afstand. Een inside-the-park-homerun van Jessie van Aalst leverde twee Olympia-punten op. Een fout zorgde vervolgens voor het derde punt. Maar even later antwoordde Twins met twee punten. Daar bleef het bij voor de thuisploeg, terwijl Olympia Haarlem in de tweede inning weer tweemaal tot scoren kwam. Dit keer dankzij een tweehonkslag van Dinet Oosting. Hoewel er in het restant nog twee punten werden toegevoegd onderstreepte Olympia Haarlem ook dat het in de eerste wedstrijden van het seizoen nog niet zo productief is. In de derde tot en met zevende inning ontstonden er namelijk verschillende scoringskansen, maar de ploeg liet liefst negen loopsters achter, waaronder tweemaal volle honken. Eva Voortman werd vanaf de derde inning de derde werpster in het duel voor Olympia Haarlem. Ze domineerde, gooide twaalfmaal drie slag en stond geen honkslagen toe.

In de tweede wedstrijd stond Olympia Haarlem geen tegenpunten toe. Opnieuw werd gelijk in de eerste inning gescoord, dit keer na een driehonkslag van Dinet Oosting, een fout en honkslagen van Jessie van Aalst en Stephanie Pearce. De honkslagenproductie van Twins bleef in dit duel beperkt tot drie. International Ilona Andringa kwam in deze double-header in beide wedstrijden voor het eerst dit seizoen weer in actie voor Olympia na herstel van een blessure.

Tex Town Tigers vs. DSS, 5-4, 7-0

In de eerste wedstrijd in Enschede verspeelde Tex Town Tigers tweemaal een voorsprong tegen DSS, wat uiteindelijk resulteerde in een verlenging. Toen werkte Tex Town Tigers zelf een achterstand weg en won uiteindelijk in de negende inning. Merel Oosterveld speelde een hoofdrol bij de totstandkoming van de eerste twee TTT-punten. In de eerste inning sloeg de voormalige international een driehonkslag en scoorde op een klap van Laura Wissink. In de tweede slagbeurt sloeg ze met een honkslag zelf het tweede punt binnen. DSS kwam langszij in de vierde inning dankzij een tweehonkslag van de Venezolaanse María Gómez en een honkslag van Kim Scholtes, die haar rentree in de ploeg maakte. TTT hernam de leiding in de vierde inning, maar wist die wederom niet vast te houden, want in de zevende inning kwam DSS voor de tweede keer langszij. In de eigen zevende slagbeurt kreeg TTT de kans de wedstrijd alsnog in eigen voordeel te beslissen. Na opnieuw een driehonkslag van Merel Oosterveld werden de honken volgezet via tweemaal opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. En dat werkte, want driemaal op rij (twee keer op de thuisplaat) werd ook daadwerkelijk een loopster gedwongen uitgeschakeld. In de achtste inning scoorden beide ploegen eenmaal, maar in de negende slagbeurt viel de beslissing. En het was wederom Merel Oosterveld die daarbij betrokken was, want als tie-break loopster scoorde ze het winnende punt na een wilde worp.

De tweede wedstrijd bleef drie innings puntloos. Tex Town Tigers sloeg daarna in de vierde inning met drie punten toe, waarvan twee op een tweehonkslag van Shaneequa Kock. Een inning later werd nog eens viermaal gescoord om de wedstrijd voortijdig af te kunnen sluiten. Dat gebeurde op stevig slagwerk van Lisa Kovacevic (tweehonkslag), Nadine Marinus (driehonkslag), Mieke Smit (honkslag) en Myrthe Smid (honkslag).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League