Honkbal

Veel Nederlandse officials aangesteld bij internationale toernooien

Veel Nederlandse officials aangesteld bij internationale toernooien

Umpire Edwin Louisa in actie tijdens het WK Honkbal voor vrouwen. (Foto: Janneke Louisa-Van der Ploeg)

Ook in het seizoen 2019 is Nederland weer met haar officials goed vertegenwoordigd op de verschillende internationale toernooien. Na de eerdere aanstellingen van Patrick Reus (Umpire, WK Fastpitch Softbal U19), Carolien Stadhouders (Assistent Umpire in Chief, WK Fastpitch Softbal U19) en Mariana Prins-Atanasova (Umpire, OKT Fastpitch Softbal) hebben nog meer Nederlandse officials een aanstelling toegewezen gekregen. De aanstellingen zijn verdeeld over maar liefst 32 verschillende internationale toernooien en met in totaal 61 aanstellingen (dit kunnen er nog meer worden). Een aantal om als bond trots op te zijn.

Dennis Duin, Edwin Louisa en Linda Steijger zijn ondertussen ‘ervaren rotten’ als het gaat om internationale toernooien. Toch ervaren ze nog wel altijd een uitdaging. Linda: “Elk toernooi verloopt anders, hoe vaak je er ook bij bent. De spelsituaties, de verrassingen, de faciliteiten. Soms moet je weer creatief zijn zoals bij een slechte internetverbinding. En andere keren gebeurt er gewoon heel veel tijdens wedstrijden!”

Edwin Louisa heeft dit jaar zelfs vier internationale aanstellingen. Hij heeft enorm veel zin in alle toernooien, maar naar het Olympische kwalificatietoernooi voor honkbal kijkt hij het meest uit: “Dit is een toernooi waar ik voor het eerst naar toe ga. Dat maakt het toch wel een beetje speciaal.” Edwin vindt het prachtig om bij die internationale toernooien aanwezig te zijn: “Natuurlijk praat je hoofdzakelijk over honkbal en het scheidsrechteren daarin. Je leert er nieuwe inzichten van anderen en dat is goed voor je eigen ontwikkeling. En je houdt er ook vrienden aan over.” Dennis Duin gaat dit jaar naar Canada: “De Amerikaanse versie van het Olympisch kwalificatietoernooi om precies te zijn!”

Drukke lange dagen

Edwin is veel in het hotel te vinden voor én na de wedstrijden: “Ik pak zoveel mogelijk mijn rust. Het zijn intensieve wedstrijden en ik wil deze zo goed mogelijk kunnen beoordelen. Want ook hier word je, net als in de Nederlandse competitie, beoordeeld op je prestatie.”

Linda en Dennis herkennen de mate van concentratie. Vaak worden scorers ook voor meerdere wedstrijden aangesteld. “Het is belangrijk om op tijd te eten. En niet te vergeten naar het toilet te gaan, dat kan tijdens de wedstrijden niet”, deelt Linda over het strakke schema. “Net als bij de competitiewedstrijden zijn we zeker een uur van tevoren aanwezig om alles voor te bereiden. Na de wedstrijd wordt de scorekaart uitgewerkt en ben je ook nog wel even bezig. Zeker met veel wedstrijden wordt het vaak wel nachtwerk.” Dennis: “Maar er wordt uiteraard ook nog wel even geborreld. Het gaat ook uiteindelijk om de gezelligheid en het onderlinge samenzijn.”

Sightseeing

Echt veel van de omgeving en de andere wedstrijden krijgen de officials niet mee tijdens zo’n toernooi: “Natuurlijk zijn er tijdens toernooien mogelijkheden om wat van de omgeving te kunnen zien. Dit gebeurt meestal op een ingeplande rustdag in het toernooischema. Op deze dagen is het mogelijk om even de omgeving verkennen, maar het is ook een mooie gelegenheid om wat bij te praten met collega’s”, geeft Edwin aan.

Linda erkent de weinige mogelijkheden voor sightseeing: “Zeker als je meerdere toernooien per jaar werkt, is het puzzelen hoe je met je vakantiedagen op het werk uit komt. Tijdens de speeldagen heb je in elk geval geen tijd voor sightseeing; als scorer moet je er gewoon rekening mee houden dat je de hele dag op het veld aanwezig bent, juist omdat wij niet maar voor één wedstrijd aangesteld worden.” Maar dat er weinig van de omgeving gezien wordt, vinden de officials eigenlijk niet zo heel erg. Het toernooi is hetgeen waar ze voor komen. Dennis: “Het is leuk als je wat van de omgeving ziet, maar we zijn daar vooral om het toernooi met elkaar tot een goed einde te brengen. Van official tot vrijwilliger, ieder met zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. En als dat dan is gelukt, is dat een heerlijk gevoel!”

Een Olympische droom

Dat Edwin ambitieus is, blijkt wel uit zijn doel; de Olympische Spelen. “Ik hoop dat ik de kans krijg om op een Olympisch toernooi actief te zijn! Hopelijk Tokyo 2020. Zeker nu Parijs in 2024 geen honkbal en softbal zal hebben en Los Angeles van in 2028 nog niet zeker is.”

Ook Linda blijft dromen over de Olympische Spelen: “Een ambitie blijft zeker de Olympische Spelen. Maar we weten ook allemaal dat daar maar een klein groepje officials voor nodig is. Uiteindelijk is elk toernooi op zich gewoon een belevenis.”

Trots en zorgen tegelijk

KNBSB-directeur Bart Volkerijk: “Het aantal officials met een internationale aanstelling maakt mij zeker trots. Dat zegt iets over de kwaliteit van onze officials.”

Maar trots en zorgen liggen ook dicht bij elkaar vervolgt Volkerijk: “Dat we het goed doen op internationaal niveau, wil niet zeggen dat we geen zorgen hebben. Het aantal officials in Nederland blijft een vraagstuk. Elk jaar komen er minder bondsofficials bij dan dat er stoppen. Binnen het bondsbureau staat dit voor de KNBSB dan ook hoog op de agenda.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal