Teamfoto van Curaçao Neptunus.

ECC 2018

Curaçao Neptunus klaar voor verdedigen van Europese titel

Curaçao Neptunus klaar voor verdedigen van Europese titel

Teamfoto van Curaçao Neptunus.
Teamfoto van Curaçao Neptunus.
Foto: © Robert Bos

Tussen 4 en 8 juni staat het eerste hoogtepunt van het seizoen van de landskampioen en Europa Cup-winnaar op het programma. Dan moet in Bologna de European Champions Cup worden verdedigd. Volgens manager Ronald Jaarsma is zijn team klaar voor de strijd.

“De voorbereiding verloopt volgens plan. En voor zover we dat nu kunnen overzien, kunnen we met een volledig fitte selectie naar Italië afreizen”, vertelt Jaarsma. “Het spelen van relatief veel wedstrijden in korte tijd is geen issue. Goed geconcentreerd je eigen spel spelen en geen fouten maken. We onderschatten niemand – het zijn allemaal topteams in eigen land – maar wij hebben een team dat goed presteert, prima op elkaar is ingespeeld en voor elkaar door het vuur gaat. Dat is onze grootste kracht.”

Jaarsma: “We hebben negen pitchers in de selectie. En mocht het echt nodig zijn, dan kunnen we ook nu weer een beroep doen op onze pitching-coach: Elton Koeiman. Hij is intussen 46 jaar, maar nog steeds prima inzetbaar als starter of als reliever. Hij traint ook gewoon volledig met de werpers mee.

Europa League

Tijdens de European Champions Cup staat Curaçao Neptunus straks weer tegenover de sterkste teams uit Europa. Als het aan Jaarsma ligt blijft het in de toekomst niet enkel bij dit toernooi. “Het toernooi kent nu acht deelnemers. Daar is op zichzelf natuurlijk niets mis mee, maar als je het honkbal in dit deel van de wereld voor het publiek interessanter wilt maken, dan moeten we echt naar een Europa League. Net als in Nederland worden de competities in bijvoorbeeld Italië, Duitsland en Frankrijk gedomineerd door slechts enkele teams.”

“Met een heuse Europese competitie zet je dan een flinke stap vooruit. Maar – let op – er moet dan wel het nodige gebeuren.  De sport moet volledig worden geprofessionaliseerd. Daar is heel veel geld voor nodig. Het van de grond krijgen van zo’n ambitieus plan is zonder een kapitaalkrachtige partner als bijvoorbeeld de MLB al bij voorbaat kansloos. Nadenken over dergelijke plannen kan natuurlijk nooit kwaad.”

Voorspelling

Jaarsma vertrekt begin juni vol met ambitie met zijn ploeg naar Italië. Daarbij heeft de titelverdediger maar één doel: “‘Iedere wedstrijd speel je in feite als een finale. We doen er alles aan om ze allemaal te winnen. Dan gaat de European Champions Cup voor het derde achtereenvolgende jaar mee terug naar Rotterdam.”

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2018