Golden League

Olympia Haarlem pakt eerste plaats Golden League

Olympia Haarlem pakt eerste plaats Golden League

Rachel van Veen bereikt het tweede honk voor Olympia Haarlem tegen Sparks Haarlem. Foto (c) Fred Versluis

De ranglijst in de Golden League onderging op zondag een aantal wijzigingen als gevolg van de resultaten eerder op de dag. Doordat er dit keer geen programma was vastgesteld op Koningsdag (zaterdag) moesten de softbalsters een dag later aantreden. En dat werd vooral in Haarlem een lange dag, want daar eindigden de double-headers pas na 18.00 uur. Na het drukke Paasweekend deelden FysioExpert Olympia Haarlem, Sparks Haarlem, Terrasvogels samen de koppositie. Roef! en Tex Town Tigers volgden, terwijl DSS zonder winstpunten de lijst afsloot. Na afloop van de vierde speeldag van de competitie is Olympia Haarlem nu alleen koploper, gevolgd door Roef! en Terrasvogels. Sparks Haarlem en Tex Town Tigers delen nu de vierde plek en DSS klom naar positie zes.

Olympia Haarlem pakte voor eigen publiek de volle winst tegen Sparks Haarlem, 4-0 en 4-1. Terrasvogels de punten deelde met Tex Town Tigers. Na een ruime overwinning (9-0) in de openingswedstrijd moest Terrasvogels in de tweede ontmoeting de meerdere erkennen in de Enschedese tegenstander (4-9). DSS verslikte zich bijna in debutant Hoofddorp Pioniers, maar kwam uiteindelijk tweemaal tot winst, 13-9 en 8-0. Roef! bleef Twins Oosterhout met 2-5 en 0-11 twee keer de baas.

FysioExpert Olympia Haarlem vs. Sparks Haarlem, 4-0, 4-1

Titelverdediger Olympia Haarlem laat nog steeds veel loopsters op de honken achter. Voor vandaag waren dat er 36. Tegen Sparks Haarlem kwamen er nog eens twintig bij, maar desondanks kwam de ploeg van nieuwe hoofdcoach Steven Manson tweemaal tot winst.

In de eerste wedstrijd scoorde de thuisploeg twee punten met twee uit in de tweede inning. Er werden drie honkslagen geslagen, maar toch waren beide punten onverdiend, want er werden twee kostbare fouten gemaakt. Met één uit sloeg Shareday Christina een driehonkslag en met twee uit scoorde ze het eerste punt toen Brenda Beers het honk bereikte na een fout. Die scoorde op haar beurt later in de inning op een andere fout. Een tweehonkslag van Dinet Oosting in de vierde inning en een tweehonkslag van Eva Voortman in de vijfde slagbeurt voerden de stand op naar 4-0. Sparks Haarlem kwam in dit duel niet verder dan vier honkslagen. De ploeg bereikte tweemaal het derde honk, maar de Olympia-verdediging voorkwam tegenpunten.

In de tweede wedstrijd wist Sparks Haarlem wel tot scoren te komen, maar dat gebeurde op een moment dat Olympia Haarlem alweer een 3-0 voorsprong had genomen. Ook dit keer opende Olympia al vroeg de score. In de tweede inning begon Rosanne de Vries met vier wijd, stal het tweede honk met twee uit en scoorde op een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels. Het tweede punt werd toegevoegd in de volgende slagbeurt via een doorgeschoten bal, maar toch liet Olympia weer drie loopsters achter. Voor de tweede keer dit seizoen liet de landskampioen elf loopsters achter. In de vierde inning werd de stand op 3-0 gebracht na een honkslag van Dinet Oosting. Pas daarna lukte het Sparks Haarlem om in de zesde inning voor het eerst vandaag tot scoren te komen. Feline Poot sloeg toen een tweehonkslag en scoorde later na een wilde worp. Olympia pakte het punt gelijk weer terug, dankzij een tweehonkslag van Jessie van Aalst.

Terrasvogels vs. Tex Town Tigers, 9-0, 4-9

In de eerste wedstrijd kwam Terrasvogels tot een overtuigende 9-0 overwinning, ondermeer dankzij een productieve vierde inning, waarin zesmaal werd gescoord. Overigens was het de derde keer in vier speeldagen dat Terrasvogels thuisspeelde. Een opmerkelijk competitieprogramma. Ook Twins Oosterhout heeft er al drie double-headers op eigen veld opzitten. Een honkslag van Karin Tuk zorgde in de eerste inning voor het openingspunt van Terrasvogels. Na drie loopsters te hebben achtergelaten in de tweede inning zorgden een driehonkslag van Jessica Waasdorp en een stootslag van Ella Krommendijk voor twee punten in de derde beurt. Hierna haalde de thuisploeg even flink uit in de vierde inning. Dat gebeurde op vijf honkslagen, waaronder tweehonkslagen van Lizzie Clarijs en Jessica Waasdorp, die allebei goed waren voor twee punten. De rally werd afgesloten met een honkslag van Kelsy Pieneman, die eveneens twee punten opleverde. Tex Town Tigers kwam niet verder dan twee hits op Roos-Marijn Kramer, die voor de zesde keer winnende werpster was.

In de tweede wedstrijd waren de rollen duidelijk omgedraaid en was het Tex Town Tigers dat goed uit de startblokken kwam. Met een rally van vijf punten in de eerste inning werd de basis gelegd voor een prima overwinning. Nadine Marinus, die al vele seizoenen uitkomt voor Tex Town Tigers, zorgde met een ferme driehonkslag voor het eerste punt en scoorde even later zelf na een honkslag van Laura Wissink. Een honkslag van Shaneequa Kock, een wilde worp en een opofferingsslag van Myrthe Smid voerden de stand op naar 0-5. Nadat Laura Wissink met een honkslag voor het volgende punt had gezorgd in de tweede inning, halveerde Terrasvogels de achterstand even later. Een fout op een klap van Gabi Obia en een tweepunten-tweehonkslag van Kelsy Pieneman maakten er een 3-6 stand van. Maar Tex Town Tigers nam meer afstand in de vierde inning en scoorde driemaal op klappen van Nadine Marinus, Laura Wissink en Lisa Kovacevic (tweehonkslag). De verdediging van Terrasvogels zorgde voor een hoogstandje in de tweede inning. Tex Town Tigers had drie loopsters op de honken staan met nul uit. Een doorgeschoten bal zette de loopsters in beweging en dat resulteerde uiteindelijk in een spectaculair triple play, waarin de drie loopsters alllemaal werden uitgeschakeld!

DSS vs. Hoofddorp Pioniers, 13-9, 8-0

Het puntloze DSS had het aanvankelijk lastig in de eerste wedstrijd tegen debutant Hoofddorp Pioniers. Even leek de Haarlemse ploeg genoegen te moeten nemen met de zevende opeenvolgende nederlaag, want Pioniers stond halverwege de vijfde inning ogenschijnlijk comfortabel met 2-7 voor. Maar toen keerde het tij en haalde DSS uit. Met een 2-0 achterstand beleefde Pioniers een succesvolle derde inning, waarin zesmaal werd gescoord. Vier wijd met volle honken voor Kelsey Huijzers zorgde voor het eerste punt, waarna een tweehonkslag van Shari van Heyningen goed was voor twee punten en een 2-3 voorsprong. Honkslagen van Iris Dweelaard (twee punten) en Dionne Cooper (één punt) verhoogden de stand naar 2-6. Toen Pioniers in de vierde inning nog een punt toevoegde leek de ploeg af te stevenen op een fraaie overwinning. Maar in de tweede helft van de vijfde inning haalde DSS uit, sloeg zes honkslagen en scoorde liefst tien punten om het duel in eigen voordeel om te draaien op weg naar de eerste overwinning van het seizoen. Het aanvallende hoogtepunt in de inning was een driehonkslag van Sophie Bugter, goed voor twee punten.

In de tweede ontmoeting ondervond DSS veel minder problemen en kwam tot een overtuigende 8-0 winst op acht honkslagen. Ook in dit duel was Sophie Bugter aanvallend op dreef. Dit keer sloeg ze met volle honken een driehonkslag en dat leverde dus drie punten op. Met haar klappen sloeg ze vijf van de acht punten binnen, terwijl ze zelf eenmaal tot scoren kwam. De aanval van Pioniers bleef steken op twee honkslagen op de Venezolaanse María Gómez.

Twins Oosterhout vs. Roef!, 2-5, 0-11

Voor het eerst sinds 2012 stonden er weer twee ploegen uit Noord-Brabant tegenover elkaar in de hoogste softbalafdeling. Toen waren het Twins en Gryphons. Dit keer Twins en Roef!

In de eerste ontmoeting kwam Roef! vroeg tot scoren. Een honkslag van Elizabeth Snow zorgde voor het eerste punt in de eerste inning, een honkslag van Kim Donkers maakte er een slagbeurt later 2-0 van. Maar de ploeg uit Moergestel verzuimde meer afstand te nemen, want in beide slagbeurten bleven ook twee loopters achter. Een driehonkslag van Wies Ligtvoet leverde het derde punt op in de vierde inning. De spanning keerde daarna terug, want Twins Oosterhout kwam tweemaal tot scoren in de eigen vierde slagbeurt. Dat gebeurde op een honkslag van Daniëlle ten Donkelaar. Roef! liet Twins niet dichterbij komen, want in het restant werd nog tweemaal gescoord. In de vijfde inning na een honkslag van Isa Los en in de zevende inning dankzij een fout. Maar ook dit keer liet Roef! in beide beurten weer twee loopsters achter.

Een stuk makkelijker ging het in de tweede wedstrijd. Roef! kwam dit keer viermaal tot scoren in zowel de eerste als de derde slagbeurt en sloot de wedstrijd na vijf innings met een 0-11 eindstand af. Cindy van der Zanden en Isa Los hadden goed contact, want zij sloegen beiden een homerun. Beiden sloegen drie punten binnen. Van der Zanden scoorde tweemaal, Los driemaal en zij sloeg ook nog een driehonkslag. Werpster Rachael Knapp gooide het hele duel voor Roef!, kwam tot acht keer drie slag en stond slechts drie honkslagen toe.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League