HB Hoofdklasse

Broers van Laar genoten van Oranje-trainingskamp

Broers van Laar genoten van Oranje-trainingskamp

Colin van Laar voor Quick Amersfoort in actie tegen HCAW (Foto: Jan Kruijdenberg)

Nadat ze de hele winter al mochten meetrainen met de pitchers van Team Kingdom of the Netherlands, volgde er een gave beloning voor Colin en Brian van Laar. De 21-jarige tweeling mocht vorige maand met het grote ‘Oranje’ mee op Pitchting Kamp in Italië, waar de beide spelers van Quick intens genoten van het de vele oefensessies.

Met lichte zenuwen vertrokken Colin en Brian van Laar met tien andere werpers en twee catchers eind maart naar Castiglione della Pescaia, maar eenmaal in Italië was hun nervositeit al snel verdwenen. “Aan het begin voelde het wat onwerkelijk om op het veld te staan met grote namen als Diegomar Markwell en Shairon Martis. Het zijn spelers die ik van de tv kende en nu stond ik met ze te trainen. Maar het wende gelukkig snel”, zegt Brian. “Het teamgevoel was sterk en al heel snel waren Colin en ik onderdeel van de boys. Uiteraard kenden de spelers ons al van de wintertrainingen, maar zo’n trainingskamp is toch wat specialer, je leert elkaar dan écht kennen.” Ook Colin voelde zich snel op zijn gemak tussen de groep pitchers. “Brian en ik hebben genoten van de trip, maar vooral ook veel geleerd. Het was onze doelstelling om te bewijzen dat we terecht waren geselecteerd voor het trainingskamp en dat is denk ik gelukt. We hebben onszelf bewezen.”

Seizoenvoorbereiding

De pitchers van Team Kingdom of the Netherlands trainden in Italië onder leiding van Pitching Coach Robin van Doornspeek en Performance Coach Paul Venner. De werpers sloten daar hun off-season programma af, waarin de focus lag op krachttraining, een persoonlijk gooiprogramma en classroom sessies. Naast de werpers van het A-Team waren onder meer de tweeling Van Laar uit de U23 selectie hier ook bij betrokken, om op deze manier een brede groep klaar te stomen voor een belangrijk seizoen, waarin kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio op het programma staat.

Brian van Laar gooit thuis voor Quick tegen Twins Oosterhout (Foto: Jan Kruijdenberg)

Groepsgevoel

De tweeling heeft in een korte maar intensieve week, waarin tweemaal per dag werd getraind, een hoop nieuwe inzichten opgedaan. “De focus lag onder meer op het maken van specifieke bewegingen en het juiste voetenwerk”, legt Brian uit. “Ervaren spelers gaven me wat handige tips en je went ook zelf aan het hoge niveau.” Colin genoot van de sfeer die er hing in de groep. “Er heerste een sterk groepsgevoel, want je bent allemaal met dezelfde dingen bezig en maakt elkaar sterker. En tegelijkertijd wil iedereen toch ook individueel uitblinken en de beste zijn, dat was gaaf om te ervaren.”

Over uitblinken en de beste zijn gesproken: dat gevoel was zeker niet nieuw voor de tweeling. De broertjes hebben een hechte band, maar van onderlinge rivaliteit is er ook zeker sprake. “We zijn allebei linkshandige pitchers en spelen ook nog eens beiden bij Quick”, zegt Colin. “We zijn elkaars steun en toeverlaat en hopen samen het uiterste uit onze carrières te halen. Maar tegelijkertijd wil je beter zijn dan je eigen broer en Brian denkt er ongetwijfeld hetzelfde over.”

Hoofdklasse

Hun verplichtingen als internationals zitten er tijdelijk even op, de broeders focussen zich nu met Quick op de Hoofdklasse, waarin ze mikken op een plek in de Play-Offs. Daarnaast moeten ze ook buiten het veld aan de bak, want hun universitaire studies vergen ook veel energie. Brian is bezig met het afronden van zijn studie Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning in Wageningen, Colin volgt de opleiding Design Engineering in Twente. Ze willen een goed seizoen draaien met hun club uit Amersfoort. “Bij het grote Oranje weten ze nu wie we zijn, aan ons de taak om ook op de radar te blijven voor in de toekomst”, zo besluit Brian ambitieus.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse