Kit Gijsbers in actie voor het tweede team van L&D Amsterdam in de wedstrijd tegen UVV.

HB Hoofdklasse

Uniek hoofdklassedebuut voor Gijsbers

Uniek hoofdklassedebuut voor Gijsbers

Kit Gijsbers in actie voor het tweede team van L&D Amsterdam in de wedstrijd tegen UVV.
Kit Gijsbers in actie voor het tweede team van L&D Amsterdam in de wedstrijd tegen UVV.

De twintigjarige Kit Gijsbers heeft donderdagavond een uniek debuut gemaakt in de hoofdklasse. De speler van L&D Amsterdam sloeg in de wedstrijd tegen DSS een grandslam-homerun op de allereerste pitch in zijn allereerste slagbeurt. Hij is daarmee de eerste speler geworden die dit heeft gepresteerd in zijn eerste slagbeurt in de hoofdklasse.

“Ik was niet echt nerveus. Ik had niet veel tijd om er bij na te denken”, blikt Gijsbers een dag na zijn unieke prestatie terug op zijn debuut in de hoofdklasse. “Het was een beetje gezonde spanning.” Sinds de start van het seizoen zit de twintigjarige honkballer op de bank bij de hoofdmacht als hij niet hoeft te spelen met het tweede team van Amsterdam Pirates.

Donderdagavond kreeg hij in de wedstrijd tegen DSS eindelijk het verlossende seintje van hoofdcoach Brian Finnegan. In de vijfde inning mocht hij als pinch-runner plaatsnemen op het derde honk als invaller voor Denzel Richardson. Richardson was even daarvoor via een honkslag en een veldfout op het derde honk gekomen. Vanaf het derde honk scoorde Gijsbers op een wilde worp. Het was al het negende punt in deze vijfde inning voor de Amsterdammers en de twaalfde van de wedstrijd.

Hard lopen

Daarmee was het leed voor DSS nog niet geleden. In de zesde inning sloeg de thuisploeg opnieuw hard toe. Met een hoofdrol voor debutant Gijsbers. Met één man uit en lopers op alle honken sloeg de twintigjarige Gijsbers de allereerste pitch die hij zag over de omheining. “Ik wist dat ik waarschijnlijk een first pitch fastball zou krijgen”, vertelt Gijsbers. “Dus daar zat ik op.” Die fastball kwam en Gijsbers twijfelde geen moment. Zijn bal vloog diep over de omheining in het midveld. Gijsbers sloeg zijn homerun op rookie Ben Neijndorff, die zelf op 4 april zijn debuut in de hoofdklasse had gemaakt in de wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers en vlak voor de slagbeurt van Gijsbers reliever Lars Werkman op de heuvel had afgelost.

Kit Gijsbers is inzetbaar als buitenvelder en pitcher.
Kit Gijsbers is inzetbaar als buitenvelder en pitcher.

“Hij voelde erg lekker, maar ik dacht er niet echt bij na dat de bal eruit zou gaan. Ik ging gewoon hard lopen. Pas toen ik voorbij het eerste honk was, zag ik dat de bal eruit was”, aldus Gijsbers. Pas na de wedstrijd kwam voor de jonge speler van L&D Amsterdam pas echt het besef wat hij had gepresteerd. Toch blijft hij nuchter: “Ik was gewoon blij dat we als team zo goed speelden zodat dat ik uiteindelijk de kans kreeg om zelf ook een slagbeurt te krijgen.” Door een ijverige toeschouwer kon de bal achter de hekken van het buitenveld terug worden gevonden, zodat die zaterdag alsnog als aandenken kan worden overhandigd aan Gijsbers.

Nuchter

Met zijn grandslam-homerun in zijn allereerste slagbeurt is Gijsbers de eerste speler in de historie van de hoofdklasse geworden die dit heeft gepresteerd. Toch blijft hij nuchter onder zijn unieke prestatie: “Het was een leuk moment, maar de rest van het team verdient de meeste credits. Rob (Cordemans, red), Nick (Veltkamp, red.) en Mike (Groen, red.) gooiden erg goed. Verdedigend waren we erg sterk en als slagploeg hadden we zeventien hits. Het was dus zeker een goede teamprestatie.”

Met zijn nog maar twintig jaar heeft Gijsbers al heel wat internationale ervaring opgebouwd. In 2011 maakte hij deel uit van de Nederlandse selectie die deelnam aan de Little League World Series. Hierna speelde hij onder meer in België, waar hij voor Hoboken Pioneers uitkwam op het hoogste niveau. De afgelopen twee seizoenen was Gijsbers actief in de Verenigde Staten voor Cheshire Academy en de University of Connecticut. Nu hoopt hij ook een vaste waarde te worden in de Nederlandse hoofdklasse.

Blessure

Met zijn homerun van gisteravond heeft Gijsbers als slagman in ieder geval zijn visitekaartje al afgegeven. Maar de talentvolle honkballer hoopt ook een goede indruk achter te laten als pitcher. “Voor het tweede team van Amsterdam Pirates doe ik normaal gesproken allebei. Eén wedstrijd start ik op de heuvel en de andere wedstrijd speel ik in het buitenveld.” Aanvankelijk was Gijsbers ook vooral als pitcher bij de hoofdmacht gehaald. Maar door een blessure, die hij opliep in zijn laatste oefenwedstrijd met het tweede team bij een poging een geslagen bal te vangen, heeft hij dit seizoen nog niet kunnen pitchen. “Ik speel pas sinds twee weken weer met het tweede team.”

In de komende periode hoopt Gijsbers nog meer speeltijd te krijgen bij het eerste team. “Ik wil nu veel innings gooien. Ik hoop dat ik mij goed door kan blijven ontwikkelen en natuurlijk ook goed blijf slaan. Ik vind het allebei erg leuk om te doen. Het liefste blijf ik ook zo lang mogelijk allebei doen. Ik hoop dat ik zo de kans krijg om in de toekomst als two-way speler in de hoofdklasse te kunnen spelen.”

Record

Met zijn grandslam-homerun vergrootte Gijsbers donderdagavond in de wedstrijd tegen DSS de voorsprong tot 18-0. Het duel werd tenslotte gewonnen met maar liefst 20-1. L&D Amsterdam is daarmee de eerste ploeg in de hoofdklasse die twintig punten in één wedstrijd scoorde sinds de 20-0 overwinning van Curaçao Neptunus op Silicon Storks vorig jaar op 11 augustus.

Voor de Amsterdammers waren het de meeste runs in één wedstrijd sinds de 22-1 overwinning op Mampaey The Hawks op 4 juli 2015. Het record staat nog altijd op naam van HCAW, dat 28 runs scoorde in de wedstrijd op 9 augustus 1998 tegen PSV.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse