Jeff Keppinger speelde zijn laatste wedstrijden in de Major League in 2013 voor Chicago White Sox.

Honkbal

Voormalige Major Leaguers naar WPT

Voormalige Major Leaguers naar WPT

Jeff Keppinger speelde zijn laatste wedstrijden in de Major League in 2013 voor Chicago White Sox.
Jeff Keppinger speelde zijn laatste wedstrijden in de Major League in 2013 voor Chicago White Sox.

Voor het eerst in twaalf jaar tijd staat het Nederlands Koninkrijksteam deze zomer tijdens het World Port Tournament weer tegenover een Amerikaanse selectie. Dat team is samengesteld uit verschillende spelers die in hun carrière hebben gespeeld in de Major League. De twee teams staan zaterdag 13 juli tegenover elkaar. De kaartverkoop voor het toernooi is inmiddels gestart.

De Verenigde Staten worden voor het eerst sinds 2007 weer vertegenwoordigd door een selectie op het World Port Tournament. De exacte samenstelling van dit USA North America is nog niet bekend, maar in ieder geval is al wel duidelijk geworden dat de ploeg in Rotterdam de beschikking krijgt over Jeff Keppinger, Josh Collmenter en Dusty Hughes.

Van dit drietal heeft Keppinger de meest succesvolle carrière in de Majors achter de rug. Hij stond tussen 2004 en 2013 op het roster van zeven verschillende Major League-teams. In totaal speelde hij in deze negen seizoenen 818 wedstrijden in de Majors. Op 5 maart 2009 maakte Keppinger deel uit van de selectie van Cincinnati Reds die de tegenstander was van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens een oefenwedstrijd in de aanloop naar de World Baseball Classic.

Division Series

Josh Collmenter speelde twee seizoenen voor Atlanta Braves.
Josh Collmenter speelde twee seizoenen voor Atlanta Braves.

De 33-jarige Collmenter speelde tussen 2011 en 2017 zeven seizoenen voor Arizona Diamondbacks (2011–2016) en Atlanta Braves (2016–2017). In 2011 werd hij winnend pitcher in de derde wedstrijd uit de Division Series tussen Diamondbacks en Milwaukee Brewers. De 36-jarige Hughes kwam als pitcher voor Kansas City Royals (2009–2010) en Minnesota Twins (2011) uit in de Major League.

Het Nederlands Koninkrijksteam gaat op jacht naar de eerste titel sinds 1999. Sindsdien bereikte Oranje nog vijfmaal de finale. Maar in alle gevallen werd de eindstrijd verloren van Cuba. Twee jaar geleden eindigde Cuba op de vierde en laatste plaats, maar toen kreeg het Rotterdamse publiek een Aziatische finale tussen Chinese Taipei en Japan. De hoofdprijs tijdens de zestiende editie ging uiteindelijk naar de Taiwanese honkballers, die ook al winnnaar van het toernooi werden in 2011. Japan won het World Port Tournament nog nooit.

International Friendship Series

Het Nederlands Koninkrijksteam opent de zeventiende editie van het World Port Tournament vrijdag 12 juli om 19.00 uur met een wedstrijd tegen Japan. Na wedstrijden tegen de Verenigde Staten (zaterdag 13 juli om 19.00 uur) en Curaçao (zondag 14 juli om 13.30 uur) wordt titelverdediger Chinese Taipei op dinsdag 16 juli de vierde tegenstander van het Nederlands Koninkrijksteam. De regerend kampioen reist met het nationale juniorenteam, bestaande uit de meest talentvolle spelers uit de Industrial League en de universiteiten, af naar Rotterdam.

Bekijk het volledige wedstrijdprogramma

Raily Legito in actie voor Curaçao tijdens het WPT in 2015.
Raily Legito in actie voor Curaçao tijdens het WPT in 2015.
Foto: © Rob Jelsma

Hetzelfde Taiwanese team dat deze zomer acte de présence geeft tijdens het World Port Tournament, neemt in de aanloop naar het toernooi deel aan de negentiende editie van de USA vs. Chinese Taipei International Friendship Series. Deze serie vriendschappelijke wedstrijden in Taipei worden gespeeld van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juli. In Rotterdam hoeft de Taiwanese ploeg om die reden pas op de derde speeldag voor het eerst in actie te komen. Aansluitend op de serie tussen Team USA en Chinese Taipei, en gelijktijdig met het World Port Tournament, wordt in het Japanse Matsuyama de 43e USA vs. Japan Collegiate All-Star Series gespeeld.

Bijzondere tegenstander

Met de wedstrijd tegen Chinese Taipei sluit Oranje de voorronde van het World Port Tournament af. Op donderdag 18 juli starten de kruisfinales, waarbij de beste twee teams zich plaatsen voor de finale op zondag 21 juli om 13.30 uur.

Met Curaçao krijgt het Nederlands Koninkrijksteam op zondag 14 juli eveneens een bijzondere tegenstander tegenover zich. Als bench-coach voor de Curaçaose ploeg treedt Raily Legito in Rotterdam op. Hij maakt zijn debuut als coach van de nationale ploeg van Curaçao, nadat hij in 2015 nog als speler voor Curaçao zijn debuut had gemaakt op het World Port Tournament. In 1999 was het tevens tijdens dit Rotterdamse toernooi dat hij debuteerde voor de Nederlandse ploeg. Uiteindelijk speelde Legito maar liefst 249 interlands voor Oranje.

Bestel online tickets voor het World Port Tournament

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal